Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακαλύφθηκε μπουζί ηλικίας 500.000 ετών;HOAXES FAKE NEWS

Ανακαλύφθηκε μπουζί ηλικίας 500.000 ετών;

21 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως στις 13 του Φλεβάρη του 1961, ανακαλύφθηκε κοντά στην Olancha, της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, ένας βράχος που χρονολογείται 500.000 ετών και περιέχει ένα μπουζί;

Στο pronews.gr πρόσφατα και παλιότερα στο iokh.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, koolnews.gr, apocalypsejohn.com κτλ διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Στο Smithsonian Magazine, διαβάζουμε πως στις 13 Φεβρουαρίου 1961, τρεις κυνηγοί πετρωμάτων, ο Γουάλας Λέιν, η Βιρτζίνια Μάξεϊ, και ο Μάικ Μάικσελ, ανέφεραν πως ανακάλυψαν ένα γεώδες πέτρωμα ηλικίας 500.000 ετών, στο εσωτερικό του όποιου -όπως ισχυρίστηκαν- υπήρχε ένα εξάρτημα προηγμένης τεχνολογίας.

Στη πορεία ο βράχος χάθηκε, αλλά παρέμενε θέμα συζήτησης σε συνωμοσιολογικούς κύκλους, μέχρι το 1999, όταν μια ομάδα σκεπτικιστών, κατόρθωσαν να βγάλουν ακτινογραφίες του βράχου, τις οποίες παρουσίασαν σε συλλέκτες παλιών μπουζί.

Από την έρευνά τους, προέκυψε πως ο “βράχος”, περιείχε ένα μπουζί μάρκας “Champion”, που χρησιμοποιούταν κατά την δεκαετία του 1920, σε δημοφιλή αυτοκίνητα, όπως το Ford Model T.

Έρευνες που ακολούθησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το εύρημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σκουριασμένο μπουζί, το οποίο δεν περιβαλλόταν από γεώδες πέτρωμα (που θα μπορούσε ίσως να δικαιολογήσει την ηλικία των 500.000 ετών), αλλά από αποξηραμένο πηλό. Με απλά λόγια, ένα μπουζί πετάχτηκε στη λάσπη κάποια στιγμή κατά τη δεκαετία του ’20, και βρέθηκε 4 περίπου δεκαετίες αργότερα, με μέρος της λάσπης (πηλός), να έχει στερεοποιηθεί γύρω του.

Το 2018, το “εύρημα” εξετάστηκε εκτενώς από τον σκεπτικιστή Pierre Stromberg, ο οποίος με τη βοήθεια γεωλόγου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για ένα μπουζί της δεκαετίας του 1920, που είχε “εγκλωβιστεί” σε ξεραμένο πηλό και όχι σε γεώδες πέτρωμα.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ποτέ δεν υπήρξε “μπουζί 500.000 ετών”, αλλά ένα μπουζί που της δεκαετίας του 1920, μέσα σε σκληρό πηλό.

Fact-check for the sake of Democracy