Μιλούσε ο «Τουρκο-Εβραίος Τσίπρας» με τον Σόρος μέσω Skype στη Βουλή;

0

Ο τίτλος είναι σύνθετος και επιδέχεται διπλή ανάλυση. Ο ισχυρισμός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι τουρκικής και εβραϊκής καταγωγής, γεγονός που είχε προβληματίσει το ελληνικό κοινό και στο παρελθόν, έχει ήδη καταρριφθεί ως προϊόν συνωμοσιολογίας. Ο ισχυρισμός που επανήλθε στην «επικαιρότητα», είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας εθεάθη να συνομιλεί μέσω Skype με τον Τζορτζ Σόρος. Είναι αλήθεια;

Η «συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Τζωρτζ Σόρος κατά τη διάρκεια των διεργασιών της Βουλής» είναι επίσης ένα θέμα με διαχρονικότητα καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2013, στη σελίδα protagon.gr (ως σατιρικό άρθρο) και επανήλθε στο προσκήνιο μέσω της παρακάτω viral ανάρτησης στο facebook, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πηγή για το αντίστοιχο άρθρο στη σελίδα katohika.gr Διαβάζουμε λοιπόν:

Πηγή: katohika.gr

Όπως μπορεί κανείς να δει, η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην ανάρτηση στο facebook προέρχεται από βίντεο ενώ πάνω αριστερά αναγράφεται η ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2013. Το άρθρο στη στήλη ΜΟΥΦΑΝΕΤ της σελίδας protagon.gr δημοσιεύτηκε 10 μήνες νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 και μετά τον επίλογο προκύπτει ότι πρόκειται για σάτιρα. Ωστόσο έφτασε στις μέρες μας να αναπαράγεται ως αληθινό γεγονός.

Ο δε Τζωρτζ Σόρος, ο οποίος απεικονίζεται στο iPad του πρωθυπουργού, δεν βρίσκεται σε live συνομιλία με τον Τσίπρα καθώς πρόκειται για φωτογραφία του από την ομιλία του ιδίου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στον Davos το 2010.

DAVOS/SWITZERLAND, 27JAN10 – George Soros, Chairman, Soros Fund Management, USA, captured during the session ‘Rebuilding Economics’ of the Annual Meeting 2010 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 27, 2010 at the Congress Centre. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derungs

Συνεπώς, προκύπτει από τα παραπάνω ότι πρόκειται για ψευδή ανακυκλωμένη είδηση, η οποία αρχικά εμφανίστηκε ως σατιρικό άρθρο και κατόπιν πέρασε στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.