Ποιοι είμαστε
Αρχική Πήγαν τα ΟΥΚ να διασώσουν τον Τσίπρα από τις Μαλδίβες;FAKE NEWS

Πήγαν τα ΟΥΚ να διασώσουν τον Τσίπρα από τις Μαλδίβες;

1 Φεβ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Απο χθές κυκλοφορεί μια φήμη που αναφέρει ότι “ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας πήγε κρυφά για διακοπές στις Μαλδίβες και “χρειάστηκε επέμβαση για την διαφυγή του.” Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι “στην επιχείριση διάσωσης πήραν μέρος οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έστειλαν βατραχανθρώπους στο Ντουμπάι για να συνοδέψουν με ασφάλεια τον πρωθυπουργό αλλά και δυνάμεις του ΝΑΤΟ (πολεμικά πλοία) που βρίσκονταν στην περιοχή.”

Η φήμη αυτή ξεκίνησε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Parapolitika FM 90,1” και αναπαράχθηκε από αρκετές ιστοσελίδες, καθώς και από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter.

Ο κ. Τράγκας ανέφερε στην εκπομπή του, ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέβη για διακοπές στις Μαλδίβες όπου ξέσπασε στρατιωτικό πραξικόπημα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να τον εντοπίσει και να τον διασώσει μέσω του εμίρη του Κατάρ ο οποίος βοήθησε στην διαφυγή του πρωθυπουργό με την θαλαμηγό του. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος Έλληνες βατραχάνθρωποι και πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ.

Ακούστε όσα ανέφερε ο Γιώργος Τράγκας στην εκπομπή του, στο (52:25)

Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ το οποίο μας ανέφερε ρητά ότι: “Δεν υπήρξε τέτοια επιχείρηση”

Μετά από όσα ανέφερε ο Τράγκας στην εκπομπή του κυκλοφορήσαν δημοσιεύματα που συνοδεύονταν από την παρακάτω φωτογραφία.


Όμως η φωτογραφία είναι από τις πασχαλινές διακοπές του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα το 2017.

Η πολιτική κρίση στις Μαλδίβες συνέβη στις 3 Φεβ 2018 με 6 Φεβ 2018.

Όμως ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με την ειδησεογραφία εκείνων των ημερών (3 με 6 Φεβ. 2018) ήταν στην Ελλάδα. Απόδειξη γι’ αυτό είναι οι δημόσιες εμφανίσεις του.

Στις 2/2/2018 έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Επικρατείας και των συνεργατών του, αλλά και εργαζομένων.

Στις 4/2/2018 είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στις 5/2/2018 συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή και τον αναπληρωτή Δ. Παπαγγελόπουλο.

k

Στις 6/2/2018 επισκέφθηκε την εταιρεία CBL (Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών)

Στις 7/2/2018 παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο γραφείο του στη Βουλή. 

Όπως ήδη έχετε καταλάβει η είδηση που ξεκίνησε από τον Γ. Τράγκα (χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη) είναι ένα ακόμη fake news, γιατί είναι αδύνατο ένα πρόσωπο να είναι ταυτόχρονα σε δύο σημεία του πλανήτη.


UPDATE:
Μετά την δημοσίευση του άρθρου μας, πολλοί αναγνώστες ανέφεραν ότι ο κύριος Τράγκας μπορεί να αναφέρονταν στην αναταραχή που συνέβη στις Μαλδίβες στις 24/7/2017.

Ο Τσίπρας εκείνη την ημέρα (24/7/2017) ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

https://youtu.be/JyrKrbyvKHI?t=96

Στις 25/7/2017 είχε συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Νέων που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, στο Μέγαρο Μαξίμου. 


Στις 26/7/2017 Εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι “Alpha”


Στις 27/7/2017 είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στη Λαμία.

Μετά από την απάντηση μας για τον Ιούλιο του 2017, η ημερομηνία μετατοπίστηκε ξανά και αναφέρθηκε ότι οι αναταραχές στις Μαλδίβες κράτησαν μέχρι στις 10/8/2017

Όμως ο πρωθυπουργός στις αρχές του Αυγούστου 2017 βρισκόταν στο Σούνιο για διακοπές. Στην ίδια βίλα που έκανε διακοπές το 2015, το 2016, και το 2018.

Εκτός από τα παραπάνω, η μόνη επίσκεψη Τσίπρα στα ΗΑΕ, έγινε το 2016 όταν πήγε στο Άμπου Ντάμπι, σε διάσκεψη της UNESCO. Μια επίσκεψη του πρωθυπουργού, για τριήμερο στα ΗΑΕ, δεν θα έμενε κρυφή.

Έτσι έχουμε από την μία μεριά τους ισχυρισμούς του κ. Τράγκα, (χωρίς να παρουσιάζει μία απόδειξη) και από την άλλη τις δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού τις ημερομηνίες που ξεκίνησαν αναταραχές στις Μαλδίβες.
Όπως και να εξετάσουμε την “ιστορία” του κ. Τράγκα, οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν. Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη που να “συμβαδίζει” με τους ισχυρισμούς του κ. Τράγκα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.