Παπαδοπαίδια έβαλαν… μαριχουάνα στο θυμιατήρι;

0

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι στον καθεδρικό ναό της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία, δύο νέοι που βοηθούσαν ως παπαδοπαίδια έβαλαν μαριχουάνα στο θυμιατήρι. Όμως τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί.

Το είδαμε στα tanea.gr, philenews.com, thecaller.gr, pronews.gr, seleo.gr, pagenews.gr, cityportal.gr, larissanet.gr, ilialive.gr, paraskhnio.gr, gazzetta.gr, aftodioikisi.gr, epixirimatias.gr, stoxos.gr, empisteutiko.gr, pentapostagma.gr, sfirixtra.gr, fanpage.gr, cityportal.gr, kalamatatimes.gr, aek365.com, Viralgreece.eu , laimitomos.com , taxiar.gr , oxafies.com , newside.gr , paraktios.gr , matrix24.gr , doryforos.gr , sport-fm.gr , cyprusnews.eu, και blueskytv.gr.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια. Το δημοσίευμα ξεκίνησε από τη σατιρική ισπανική ιστοσελίδα haynoticia.es στις 9 Ιανουαρίου 2018 και σύντομα αναπαράχθηκε και από άλλες σατιρικές ιστοσελίδες, όπως η 8shit.net

Η ιστοσελίδα haynoticia.es ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δημοσιεύσεις της είναι προϊόν φαντασίας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «είναι ένας χώρος χιούμορ με σκοπό την ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο της σελίδας είναι μυθοπλασία, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και η ιστοσελίδα δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την λανθασμένη, ακατάλληλη ή παράνομη χρήση και την έλλειψη ειλικρίνειας, ακεραιότητας, και για την ακρίβεια των στοιχείων ή των πληροφοριών.»

Οι χρήστες και τα ΜΜΕ αναπαράγουν κείμενα σατιρικών ιστοτόπων σαν να ήταν πραγματικά γεγονότα και με αυτό τον τρόπο, το αρχικό σατιρικό κείμενο, εξελίσσεται μετά από ένα κύκλο αναδημοσιεύσεων σε fake news.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε