Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές μήνυμα για απάτη στα κινητά αναπαράγεται μέσω messengerHOAXES

Ψευδές μήνυμα για απάτη στα κινητά αναπαράγεται μέσω messenger

18 Φεβ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ένα μήνυμα αναπαράγεται στο messenger, που αναφέρει ότι “αν δεχτείτε αναπάντητη κλήση από συγκεκριμένους αριθμούς και καλέσετε πίσω, οι απατεώνες μπορούν να αντιγράψουν τη λίστα επαφών σας σε 3 δευτερόλεπτα και τα στοιχεία της τράπεζας ή της πιστωτικής κάρτας, αν τα έχετε αποθηκευμένα στο τηλέφωνό σας”.

Το πλήρες μήνυμα αναφέρει:
“Πολύ επείγον – Στείλτε αυτό το μήνυμα στους δικούς σας. Αν δεν είστε ενήμεροι πρέπει να το διαβάσετε. Οι χρήστες λαμβάνουν κλήσεις από
τηλ .: +375602605281
τηλ .: +37127913091
τηλ .: +37178565072
τηλ .: +56322553736
τηλ .: +37052529259
τηλ .: +255901130460
ή οποιοσδήποτε αριθμό ξεκινώντας από +371 +375 * 381
κουδουνίζουν μόνο μία φορά και κλείνουν.
Αν καλέσετε πίσω, μπορούν να αντιγράψουν τη λίστα επαφών σας σε 3 δευτερόλεπτα και εάν έχετε στοιχεία τράπεζας ή πιστωτικής κάρτας στο τηλέφωνό σας, μπορούν να τα αντιγράψουν
375- κώδικας είναι για τη Λευκορωσία.
371- κώδικας για τη Λετονία.
381 – Σερβία
563- Valparaiso
370 – Βίλνιους
255 – Τανζανία
Αυτές οι κλήσεις ίσως προέρχονται από την οργάνωση τρομοκρατών ISIS
Μην απαντήσετε * ή * Καλέστε ξανά. *
Επίσης, μην πατάτε # 90 ή # 09 στο κινητό σας τηλέφωνο όταν σας ζητηθεί από οποιονδήποτε καλούντα. Είναι ένα νέο τέχνασμα που χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στην κάρτα SIM σας και να πραγματοποιούν κλήσεις με δικά σας έξοδα.
Προωθήστε επειγόντως αυτό το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους, για να σταματήσετε οποιαδήποτε εισβολή.
Τέλος συζήτησης
Γράψτε ένα μήνυμα…”

Όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το παραπάνω μήνυμα είναι συνένωση δύο διαφορετικών hoaxes που μας έχουν έρθει από το εξωτερικό και υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Το πρώτο hoax, είναι η αναφορά ότι αν καλέσουμε πίσω σε μία αναπάντητη κλήση που δεχτήκαμε θα καταφέρουν να υποκλέψουν τη λίστα των επαφών μας, και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας μας, αν τα έχουμε αποθηκευμένα στο τηλέφωνό μας”. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει. Για να κλέψουν τέτοια δεδομένα, οι απατεώνες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο κινητό σας τηλέφωνο και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια απλή κλήση.
Είναι σαν να προσπαθείτε να ακούσετε ραδιόφωνο με το φούρνο μικροκυμάτων.

Το παραπάνω κείμενο μεταφράστηκε από την αρχική ξενόγλωσση δημοσίευση και αναπαράγεται στο ελληνόφωνο διαδίκτυο από το 2013. Το μοναδικό ίχνος αλήθειας που περιέχει είναι ότι αν καλέσετε πίσω στην αναπάντητη κλήση, οι εταιρίες τηλεφωνίας θα σας χρεώσουν κάποιο ποσό, ανάλογα με τις χρεώσεις και το πρόγραμμα που έχετε. Το ποσό όμως των $15 ή $30 που αναφέρουν, μπορεί να είναι μια παρερμηνεία των αναφορών που δήλωσαν ότι ορισμένοι είχαν χρεωθεί 15 ρουπίες (περίπου 26 USD σεντς, εκείνη την εποχή).

Το δεύτερο μέρος του ψευδούς μηνύματος, που συστήνει να μην πατάμε “#90 ή #09” είναι ένα ακόμη εισαγόμενο hoax. Η ξενόγλωσση, αρχική έκδοση, άρχισε να κυκλοφορεί το 1998 με αλυσιδωτό email και παραλλαγές αυτού του αρχικού μηνύματος, κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες. Στην χώρα μας το εντοπίσαμε από το 2005, όταν δεν υπήρχαν τα smart phone.


Παρά το γεγονός ότι η αρχική έκδοση του μηνύματος βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός, οι πληροφορίες στις επόμενες εκδόσεις είναι ψευδείς. Μόνο οι χρήστες τηλεφωνικών κέντρων των επιχειρήσεων ή οργανισμών (σταθερά τηλέφωνα), που απαιτούν να πιέσετε το πλήκτρο 9 για να ανοίξει η εξωτερική τηλεφωνική γραμμή και το τηλεφωνικό κέντρο θα πρέπει να επιτρέπει να συνδεθούν δύο εξωτερικές γραμμές, θα μπορούσαν να εξαπατηθούν με αυτόν το τρόπο. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα, σε καμιά περίπτωση.

Η απάτη λειτουργεί μόνο σε τηλεφωνικά κέντρα PBX ή PABX που επιτρέπουν να συνδέσετε δύο εξωτερικές γραμμές, και μια προειδοποίηση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της FCCΤο τηλεφωνικό κέντρο θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει μια εξωτερική κλήση να διαβιβαστεί σε μια εξωτερική γραμμή, κάτι που τα περισσότερα τηλεφωνικά κέντρα δεν επιτρέπουν, για προφανείς λόγους.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, όσα αναφέρει το προειδοποιητικό μήνυμα που αναπαράγουν χιλιάδες χρήστες στο messenger αυτές τις μέρες, είναι εντελώς αναληθή και δεν θα πρέπει να το λάβετε στα σοβαρά.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.