Βγάζουν οι Ειδικοί Φρουροί τη στολή για να γίνουν ανθοκόμοι;

0

Είναι αλήθεια ότι οι Ειδικοί Φρουροί που υπηρετούν στην Βουλή πρόκειται να μεταταχθούν και να απασχοληθούν στο εξής όχι σε ένοπλη υπηρεσία φύλαξης αλλά ως ανθοκόμοι και υπάλληλοι γραφείου;

Η εν λόγω είδηση εμφανίστηκε χθες στο armyvoice.gr με τίτλο «Ειδικοί Φρουροί ανθοκόμοι και υπάλληλοι γραφείου στη Βουλή!», για να αναπαραχθεί στη συνέχεια με ελαφρά παραλλαγμένους τίτλους για δημιουργία (ακόμα περισσότερων) εντυπώσεων. Παράδειγματα:

«Ο απόλυτος εξευτελισμός της στολής!-Ειδικοί φρουροί διορίζονται προεκλογικά ως υπάλληλοι γραφείου ή ανθοκόμοι!» (mknews.eu)

«Ξεφτίλα: Ειδικοί Φρουροί σε κατασκευασμένες θέσεις προεκλογικά στη Βουλή» (defencepoint.gr)

«Κατάντια και μεγάλη ξεφτίλα – 68 ειδικοί φρουροί γίνονται υπάλληλοι γραφείου στη Βουλή» (thesecretrealtruth)

Υπήρξε και η περίπτωση του aftodioikisi.gr, που περιέλαβε στον τίτλο και την επίσημη απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. «Ειδικοί Φρουροί ανθοκόμοι & υπάλληλοι γραφείου στη Βουλή-Τι απαντάει η ΕΛΑΣ.»
Επίσης το bloko.gr, που έκανε δεύτερη και τρίτη συμπληρωματική ανάρτηση για το θέμα αυτό.

Στην αρχική πηγή διαβάζουμε τα εξής:

«Σύμφωνα με την 3658/1744/25-2-2019 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων μετατάσσονται, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους υπαλλήλους της Βουλής (Πρακτικό 3/2019 – Συνεδρίαση 15-2-2019), 68 ειδικοί φρουροί!»

Για του λόγου το αληθές, ως αποδεικτικά στοιχεία παρατίθενται φωτογραφίες των τριών σελίδων της απόφασης με τεράστιο υδατογράφημα στην καθεμία.

Τι ισχύει;

Η εξήγηση είναι εξαιρετικά απλή. Πρόκειται για απλή – κυριολεκτικά – συνωνυμία με την κατηγορία προσωπικού των Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, που όμως ανήκουν σε αυτήν και δεν έχουν καμία σχέση με την Βουλή.

Η Βουλή έχει προσλάβει ήδη από το 2002 κάποια άτομα για τις ανάγκες της εσωτερικής φύλαξης του κτηρίου (εκτός αυτού η φύλαξη κι ασφάλεια είναι ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ.), οι οποίοι πράγματι ονομάζονται και αυτοί Ειδικοί Φρουροί. Μόνο που αυτοί δεν είναι αστυνομικοί και δεν υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία αλλά στην Βουλή και στον εκάστοτε πρόεδρο αυτής.

Για την περίσταση, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση τόσο το γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, όσο και το σωματείο των Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής.

Στο δεύτερο αναφέρονται τα εξής:

«Οι Ειδικοί Φρουροί της Βουλής των Ελλήνων δεν ανήκαν ΠΟΤΕ στην Ελληνική Αστυνομία, εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ανάγκες ασφαλείας αποκλειστικά της Βουλής, υπαγόμενοι στον εκάστοτε Πρόεδρό της. Η ονομασία του ως «Ειδικοί Φρουροί» αποτελεί το μόνο κοινό με τους υπόλοιπους της Ελληνικής Αστυνομίας !»

Επίσης περιλαμβάνεται και αντίγραφο του Φ.Ε.Κ. του 2002 όπου μνημονεύονται όλες οι ειδικές διατάξεις και προβλέψεις που διέπουν την συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού της Βουλής. Το προσωπικό αυτό λοιπόν έχει τα εν λόγω καθήκοντα που περιορίζονται μόνο μέσα στους χώρους της Βουλής και εξ ορισμού είναι αδύνατο να λείψουν από κι αποδυναμώσουν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως αφήνουν να εννοηθεί τα δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ότι μια ημέρα μετά, η αρχική πηγή ανέβασε δεύτερη ανάρτηση (χωρίς όμως να κατεβάσει την πρώτη) σύμφωνα με την οποία πράγματι δεν πρόκειται για Ειδικούς Φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ.. Ωστόσο επαναλαμβάνει τον αρχικό ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη μετάταξη θα είναι εις βάρος της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη φορά ισχυριζόμενη ότι θα κληθεί να αντικαταστήσει τους μεταταχθέντες. Αυτό όμως δεν είναι δεδομένο, αλλά απλά μία υπόθεση. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν, πώς και κατά πόσο θα αναπληρωθεί αυτό το κενό, αν θα είναι με επιπλέον προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ή αν απλά θα γίνουν νέες προσλήψεις.

Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ο αρχικός ισχυρισμός δεν ισχύει, εξυπηρετεί μόνο δημιουργία εντυπώσεων και καταρρίπτεται.