Star: «Μοιράστηκαν προπαγανδιστικά φυλλάδια σε χωριά της Φλώρινας και των Σερρών»

0

To Star στις 28/2/2019 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων παρουσίασε αποκλειστική είδηση που ανέφερε ότι σε χωριά της Φλώρινας και των Σερρών μοιράστηκαν φυλλάδια προπαγανδιστικού περιεχομένου για αυτονομία της Μακεδονίας. Ερευνήσαμε την είδηση και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας.

Το φυλλάδιο

Η εμφάνιση του φυλλαδίου είναι αρκετά περίεργη. Για την ακρίβεια είναι τόσο πρόχειρη δουλειά που πραγματικά δίνει την εντύπωση φάρσας. Πρόκειται για μια κόλλα Α4 πάνω στην οποία τύπωσαν δυο φράσεις. Δεν μπορείς να το πεις καν φυλλάδιο.

Εκτός από τα ορθογραφικά λάθη που υπάρχουν στο ελληνικό κείμενο, υπάρχουν και ορθογραφικά λάθη στο κείμενο που είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα η λέξη «ΒRAKIA» γράφεται με κυριλλικούς χαρακτήρες «браќа», που σημαίνει «αδέλφια», και με λατινικούς χαρακτήρες «BRAKA» (χωρίς «Ι») και το «ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» γράφεται «Автономија на Македонија», με τη λέξη «Македонија» να αποδίδεται με λατινικούς χαρακτήρες ως «Makedonija» αντί του λανθασμένου «Makedonia». Αυτό δείχνει ότι όποιος κατασκεύασε αυτή την σελίδα Α4 δεν γνωρίζει καλά τη γλώσσα (ή έκανε επίτηδες ορθογραφικά) και ο υπολογιστής oπου γράφτηκε και τυπώθηκε η σελίδα, δεν είχε κυριλλικό αλφάβητο.

Το φυλλάδιο έχει την υπογραφή «VMRO ΟΒΕDΙΝΕΤΑ», (BMPO Обединета).
Tο ΒΜΡΟ (κυριλλική γραφή) ή VMRO (λατινική γραφή) ή IMRO (αγγλική απόδοση του VMRO), είναι οργάνωση/κίνημα που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Βουλγαρίας πριν από τους βαλκανικούς πολέμους με σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Στα ελληνικά αποδίδεται ως Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Ήταν οργάνωση που επεδίωκε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας (ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής της) από τους Οθωμανούς, με σκοπό την μετέπειτα ενσωμάτωσή της στο βουλγαρικό κράτος. Η οργάνωση VMRO Obedineta (obedineta σημαίνει ενωμένο, ενιαίο) που αποτέλεσε παρακλάδι του αρχικού VMRO, διαλύθηκε τελικώς το 1936. Σήμερα το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζει πως είναι συνεχιστής του παλιού BMPO και ισχυρίζεται πως το παλιό σύνθημα σήμαινε πως υπήρχε μακεδονικό έθνος που επεδίωκε την ανεξαρτησία της πατρίδας του (που για αυτούς είναι όλη η γεωγραφική περιοχή). Υπάρχει και σήμερα κόμμα «BMPO» στη Βουλγαρία που καταγγέλλει το Σκοπιανό VMRO-DPMNE ως προδοτικό.
Πού υπάρχει πρόβλημα με την υπογραφή στο φυλλάδιο; Σήμερα δεν υπάρχει οργάνωση με όνομα «VMRO ΟΒΕDΙΝΕΤΑ», όπως αναφέραμε παραπάνω διαλύθηκε το 1936. Το VMRO-DPMNE είναι δεξιό κόμμα, δεν έχει αριστερή πτέρυγα και δεν χρησιμοποιεί το «ΟΒΕDΙΝΕΤΑ».

Μοιράστηκαν αυτά τα «φυλλάδια» σε χωριά των Σερρών;

Εξετάσαμε πρώτα τον ισχυρισμό ότι αυτά τα «φυλλάδια» μοιράστηκαν σε χωριά του νομού Σερρών. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου της Αστυνομίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην αστυνομία για προπαγανδιστικά «φυλλάδια».
Στη συνέχεια τηλεφωνήσαμε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του νομού Σερρών που έχουν τομέα ευθύνης τα χωριά του νομού. Η απάντηση από όλα τα Αστυνομικά Τμήματα ήταν αρνητική. Δεν είχαν ούτε μια αναφορά για «φυλλάδιο».

Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Μιχάλη Χρυσανθόπουλο, πρόεδρο του συλλόγου «ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔOΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ», που έδωσε το φυλλάδιο στον δημοσιογράφο του Star, κύριο Πέτρο Μποτσαράκο, και το παρουσίασε στο δελτίο ειδήσεων. Η απάντηση ήταν ότι «δεν γνωρίζω τίποτα για τα χωριά του Νομού Σερρών». Στην ερώτησή μας πώς βρέθηκε στα χέρια του, απάντησε ότι του το έδωσε μια κυρία για να το ερμηνεύσει.

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον κύριο Γεώργιο Τάτσιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ο οποίος εμφανίστηκε στο ρεπορτάζ να επιβεβαιώνει την ύπαρξη των φυλλαδίων. Μας ανέφερε ότι μετά και από δική του έρευνα δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Μάλιστα μας δήλωσε ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης.

Δήλωση διάψευσης του κ. Τάτσιου:

«Δυστυχώς μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες, οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Πρόσφατα μου δόθηκαν πληροφορίες ότι μοιράσθηκαν φυλλάδια στην περιοχή των Σερρών με αυτονομιστικό περιεχόμενο. Μετά την ίδρυση αυτονομιστικού Συλλόγου με μέλη από όλη την επικράτεια του Νόμου Σερρών, μια τέτοια είδηση φάνηκε ως αναμενόμενη. Ψάχνοντας όμως ποιοι τα μοίρασαν και σε ποια χωριά ώστε να γίνει άμεσα καταγγελία στην εισαγγελία Σερρών δεν ευρέθη απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής. Μάλλον η προπαγάνδα συνεχίζει να παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά μας. Ίσως θεωρούν ότι έχουμε πτοηθεί μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Δηλώνουμε έτοιμοι να καταγγείλουμε στην δικαιοσύνη οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και θα ερευνούμε με μεγαλύτερη προσοχή τις πληροφορίες αυτές.»

Πώς ξεκίνησε η φήμη για τα χωριά του Νομού Σερρών;

Ο κύριος Τάτσιος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον δημοσιογράφο κ. Μποτσαράκο, για το συγκεκριμένο ζήτημα, του ανέφερε ότι ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης έκανε αναφορά για φυλλάδια στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Σάββα Καλεντερίδη και μας απάντησε ότι στην εκπομπή του Παπαδάκη ανέφερε την γνωστή περίπτωση διανομής φυλλαδίων στη πόλη των Σερρών (παρακάτω εικόνα), πριν αρκετούς μήνες, και δεν έχει καμιά σχέση με το «φυλλάδιο» που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star.
Τον ρωτήσαμε αν ο δημοσιογράφος του Star επικοινώνησε μαζί του για τον ρωτήσει σχετικά. H απάντηση του ήταν αρνητική.


Φυλλάδια στα χωριά του νομού Φλώρινας

Το Star συνέχισε το ρεπορτάζ την επόμενη μέρα και παρουσίασε δύο χωριά όπου μοιράστηκε το επίμαχο «φυλλάδιο»: την Μελίτη του Δήμου Φλώρινας και το Ξινό Νερό του Δήμου Αμυνταίου.Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσουμε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χρυσανθόπουλο, μας ανέφερε ότι το «φυλλάδιο» το πέταξαν κάτω από μια πόρτα, στην περιοχή των Κορεστίων. Τα Κορέστεια είναι μια περιοχή στην Καστοριά και όχι στην Φλώρινα. Αυτή τη στιγμή ανήκουν στο Δήμο Καστοριάς.

Επικοινωνήσαμε, με το γραφείο τύπου της Αστυνομίας Δυτικής Μακεδονίας και μας ανέφεραν ότι δεν έχουν καταγεγραμμένο κανένα τέτοιο περιστατικό. Μάλιστα, το γραφείο, μετά από δική μας παρότρυνση επικοινώνησε με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κορεστίων και με το Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, που ανήκουν τα Κορέστεια. Mας απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό, ούτε κάποια αναφορά από πολίτες.

Το χωριό Μελίτη.

Στη συνέχεια επικοινωνίσαμε με το Αστυνομικό Σταθμό της Βεύης, που ανήκει το χωριό Μελίτη του Δήμου Φλώρινας, και παρουσίασαν στο δελτίο ειδήσεων. Η απάντηση ήταν η ίδια. Δεν υπάρχει τέτοιο καταγεγραμμένο περιστατικό, ούτε κάποια αναφορά πολίτη για φυλλάδια γενικότερα.

Συνεχίσαμε την έρευνα και απευθυνθήκαμε στον Αντιδήμαρχο πολιτισμού, Χρήστο Μπαρδάκα, που κατοικεί στο χωριό Μελίτη. Η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική. «Δεν έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό στο χωριό μας. Αν είχε συμβεί θα το γνώριζα γιατί μιλάω με όλους τους κατοίκους λόγω της κοινωνικής μου δράσης, αλλά και η οικογένεια μου έχει επιχείριση εστίασης όπου έρχονται όλοι οι κάτοικοι. Αν είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό θα το γνώριζα. Την είδα και εγώ την είδηση και μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί στο χωριό δεν γνωρίζουμε τίποτα», μας είπε χαρακτηριστικά.

Το χωριό Ξινό Νερό.

Επικοινωνήσαμε με το Αστυνομικό Τμήμα Αμυνταίου όπου ανήκει το χωριό Ξινό Νερό. Δεν γνώριζαν τίποτα, ούτε δέχτηκαν κάποια αναφορά για φυλλάδια από κάτοικο του χωριού.

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του χωριού Ξινό Νερό, Χαράλαμπο Κουκουλά και μας ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για τα συγκεκριμένα φυλλάδια, και δεν μοιράστηκαν στο χωριό.


Συμπεράσματα:

  • Η εμφάνιση και η γραφή του φυλλαδίου δίνει την εντύπωση φάρσας.
  • Το αν υπάρχουν και πού βρέθηκαν αυτά τα φυλλάδια δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ο κ. Χρυσανθόπουλος, που παρουσίασε το συγκεκριμένο φυλλάδιο, μας ανέφερε την περιοχή των Κορεστίων, αλλά το ρεπορτάζ στο star ανέφερε τα χωριά Μελίτη και Ξινό Νερό στη Φλώρινα.
  • Δεν έχει παρουσιαστεί δεύτερο φυλλάδιο. Το φυλλάδιο που είχε στην κατοχή του ο κ. Χρυσανθόπουλος τού το έδωσε μια γυναίκα για να το αξιολογήσει, όπως μας είπε.
  • Δεν επιβεβαιώθηκε και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένο χωριό του Νομού Σερρών, και τα Αστυνομικά Τμήματα δεν έχουν καμιά αναφορά για φυλλάδια.
  • Η έρευνα του κ. Τάτσιου για τα χωριά των Σερρών δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε μια μαρτυρία.
  • Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών στη Φλώρινα δεν γνωρίζουν τίποτα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
  • Τα Αστυνομικά τμήματα των χωριών στην Φλώρινα (Μελίτη & Ξινό Νερό), και στην Καστοριά (περιοχή Κορεστίων) δεν έχουν καμιά αναφορά.

Με βάση τα παραπάνω, η ύπαρξη αυτών των φυλλαδίων δεν επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν επώνυμες μαρτυρίες από κατοίκους των χωριών των νομών Φλώρινας και Σερρών. Επιπλέον, η είδηση περιέχει στοιχεία παραπληροφόρησης.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι, για τα συγκεκριμένα φυλλάδια, το Star ζήτησε να τοποθετηθεί (όπως φαίνεται και στο δεύτερο βίντεο) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γείτονος.


Update 7/3/2019
Μετά τη δημοσίευση της έρευνας μας, ο κ. Χρυσανθόπουλος μας έστειλε την παρακάτω δήλωση για να την δημοσιεύσουμε, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για το «φυλλάδιο».

«Κε Δανιηλιδη
Διαβασα με προσοχη την αναρτηση σας σχετικα με το φυλλαδιο περι» Αυτονομιας της Μακεδονιας» που μου ενεχειρισε αυτοπτης μαρτης .
Κληθηκα να το σχολιασω μεχρι εκει.
Χρησιμοποιειτε τον αδοκιμο ιατορικα απαραδεκτο ορο Βορεια Μακεδονια για το γειτονικο κρατος που δεν ηταν ποτε Μακεδονικο εδαφος το οποιο λεει πολλα.
Αγνοειτε την γεωγραφια της περιοχης παντελως και οι ιστορικες αναφορες για την ВМРО ОБЕДИНЕТА ειναι λιαν επιεικως απαραδεχτες η αμασητα και λανθασμενα μεταφερθεισες.
Οι διαλογοι μας ειναι παραλαγμενοι δεν ξερω για πιο λογο .
Δεν γνωριζω που εδραζετε η νομιμοποιηση σας και ο τροπος σας .
Απλα κληθηκα ως Ιστορικος -Σλαβολογος να σχολιασω κατι για το οποιο υπαρχουν αυτοπτες μαρτυρες καταγεγραμενα .
Επιφυλασομαι καθε νομιμου δικαιωματος μου.
Χρυσανθοπουλος Μιχαηλ»

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε