Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αγιασμός δεν περιέχει μικρόβια;

Πρόσφατα είδαμε να γίνεται viral το εξής κείμενο:

_____________________________________________________________

Οι επιστήμονες έκαναν χημική ανάλυση του Αγιασμού και διαπίστωσαν ότι δεν περιέχει μικροοργανισμούς όπως έχει το νερό. Επίσης με το μικροσκόπιο διαπίστωσαν, ότι τα μόρια νερού του Αγιασμού, έχουν σταυρούς. Αυτές είναι και οι αιτίες που ο Αγιασμός δεν μυρίζει και δεν χαλάει ποτέ!

Το ότι ο Αγιασμός έχει Χάρη Αγίους Πνεύματος μπορούμε να το διαπιστώσουμε και εμπειρικά, δίνοντας Αγιασμό σε έναν διψασμένο δαιμονισμένο, κρύβοντας απ’ αυτόν ότι είναι Αγιασμός. Θα τον δείτε, όχι μόνο να μην τον πιει, αλλά θα φουντώσει και θα εξοργιστεί.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

_____________________________________________________________

Το είδαμε στα diaforetiko.gr, newsbomb.gr, gossip-tv.gr, palo.gr, triklopodia.gr, news-tora.eu, stoxos.gr, newscast.gr, mykosmos.gr, shmantikanea.blogspot.com, καθώς και σε διάφορα ακόμη blogs, με αρχική πηγή το iellada.gr.

Αποθηκευμένη πηγή


_____________________________________________________________


_____________________________________________________________

Πρόκειται για ανακύκλωση είδησης από τη facebook σελίδα «Επουράνιες Αλήθειες», η οποία στις 9-1-2019 είχε ανεβάσει μια εκτενέστερη έκδοση του κειμένου.

Αποθηκευμένη πηγή

Λίγες μέρες μετά όμως η σελίδα είχε κατέβει, λόγω της κριτικής που προκάλεσε η συγκεκριμένη ανάρτηση και άλλες παρόμοιες (παράδειγμα).

Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε δημοσιευμένη στην διεθνή βιβλιογραφία καμία έρευνα που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της δημοσίευσης. Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά τα ευρήματά μας.

_____________________________________________________________

Καταρχάς, ο ισχυρισμός ότι «οι επιστήμονες κοίταξαν από το μικροσκόπιο και διαπίστωσαν ότι τα υδάτινα μόρια του αγιασμού σχημάτιζαν σταυρούς» είναι πολύπλευρα προβληματικός.

Το νερό συνίσταται από δυο άτομα υδρογόνου σε δεσμό με ένα άτομο οξυγόνου. Προφανώς είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ένας σταυρός 4 σημείων με μόλις 3 σημεία. Παρακάτω μπορούμε να δούμε την μοριακή γεωμετρία που παρουσιάζει το υγρό νερό:

File:Water molecule dimensions.svg
Πηγές πληροφοριών

Ούτε υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στοίχιση που παρουσιάζουν τα μόρια του νερού μεταξύ τους, καθώς τα μόρια στα υγρά στοιχεία καλύπτουν άναρχα τον χώρο μεταξύ τους και βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για liquid vs solid molecules
Πηγή πληροφοριών

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να φωτογραφήσουμε το νερό σε μοριακό επίπεδο. Μόλις το 2013 είχαμε το ορόσημο της πρώτης απεικόνισης δεσμών υδρογόνου (τους οποίους χρησιμοποιεί και το νερό), αλλά σε ένα μόριο 8-υδροξυκινολίνης πάνω σε χαλκό. Είναι αδύνατον επιστήμονες να κατάφεραν να φωτογραφήσουν τα μόρια του νερού, πόσο μάλλον με ένα τόσο απροσδόκητο συμπέρασμα, χωρίς να μαθευτεί διεθνώς.

_____________________________________________________________

Όσον αφορά την περιεκτικότητα του αγιασμού σε μικροοργανισμούς, όλες οι μελέτες που καταφέραμε να εντοπίσουμε έκαναν σχετικές ανιχνεύσεις. Αναλυτικά:

Οι Rees et. al (1996) ανέλυσαν 13 δείγματα νερού από την Λούρδη της Γαλλίας, το Walsingham της Αγγλίας και τον Ποταμό Ιορδάνη. Οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματά τους:

«Τα βακτήρια και οι μύκητες που απομονώθηκαν από τον αγιασμό καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος παθογένειας. […] Πολλοί απ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν μόλυνση σε ασθενείς νοσοκομείων, ειδικά όταν εφαρμόζονται σε μεγάλες ποσότητες σε ανοικτές πληγές, ενδοφλέβιους σωλήνες και μάτια. Αν και τέτοιοι οργανισμοί έχουν περιγραφεί να προκαλούν ασθένειες μόνο σε εκτεθειμένους ασθενείς, αυτή είναι ακριβώς η κατηγορία των ατόμων στους οποίους χρησιμοποιείται ο αγιασμός.»

Οι μικροοργανισμοί που ανίχνευσαν οι Rees et. al

Οι Saiz et. al (2002) εξέτασαν δείγματα αγιασμού από 7 εκ των πιο επισκέψιμων εκκλησιών της Ισπανικής Σεβίλης. Οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματά τους:

«30 από τα 37 διαφορετικά είδη που απομονώθηκαν από τον αγιασμό έχουν καταγραφεί ως ανθρώπινα παθογόνα. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των βακτηρίων σπάνια προκαλεί ασθένειες σε άτομα με προδιάθεση. Αυτή η αναφορά, μαζί με προηγούμενες, τονίζει το γεγονός ότι οι θρησκευτικές δραστηριότητες που αφορούν την χρήση νερού είναι πηγές παθογόνων βακτηρίων και πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά».

Οι μικροοργανισμοί που ανίχνευσαν οι Saiz et. al

Οι 3 αναφορές στις οποίες παραπέμπουν οι ερευνητές, είναι πρώτον αυτή που εξετάσαμε προηγουμένως, δεύτερον η περίπτωση ενός βαριά τραυματισμένου ασθενή που μολύνθηκε από ψευδομονάδα μέσω αγιασμού, και τρίτον η εύρεση μικροοργανισμών σε κρήνες αγιασμού, για δεύτερη φορά κατά τον Ιρλανδικό Διαγωνισμό Νεαρών Επιστημόνων.

Τέλος έχουμε την έρευνα των Kirschner et. al (2012), που εξέτασαν δείγματα αγιασμού από 18 εκκλησίες και 2 μεγάλα νοσοκομεία της Βιέννης. Οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματά τους ότι μόνο 3 πηγές από τις 21 (14%), τηρούσαν τα στάνταρ πόσιμου νερού σύμφωνα με το Αυστριακό δίκαιο.

Τα κοπρώδη βακτήρια που ανίχνευσαν οι Kirschner et. al

Οι ερευνητές συνοψίζουν μεταξύ άλλων με τα εξής: «Το νερό από τις ιερές πηγές συχνά είναι μολυσμένο με κοπρώδη βακτήρια ή νιτρικά και δεν μπορεί να συστηθεί ως πηγή πόσιμου νερού στο κοινό. Ακόμα και αν οι μικροβιολογικές και χημικές απαιτήσεις καλύπτονταν, ο υγειονομικός έλεγχος έδειξε ότι οι περισσότερες πηγές παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις υγιεινής στην κατασκευή και εγκατάστασή τους.»


Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ισχυρισμοί ότι «επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μόρια του αγιασμού σχηματίζουν σταυρούς» και ότι «ο αγιασμός δεν περιέχει μικροοργανισμούς», είναι αναληθείς και καταρρίπτονται.