Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτός ο κύριος ΔΕΝ προσποιούνταν ότι είναι κουφός για 62 χρόνια για να μην ακούει την γυναίκα τουHOAXES

Όχι, αυτός ο κύριος ΔΕΝ προσποιούνταν ότι είναι κουφός για 62 χρόνια για να μην ακούει την γυναίκα του

9 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Ένας άντρας προσποιούνταν ότι είναι κουφός για 62 χρόνια προκειμένου να αποφύγει τη γυναίκα του.

Συμπέρασμα:

Η είδηση δεν είναι πραγματική αλλά αποτελεί προϊόν σάτιρας. Ξεκίνησε από την ξένη σελίδα "World News Daily Report" η οποία είναι μία σατιρική σελίδα παραγωγής ψευδών ειδήσεων.


Κυκλοφορεί εδώ και λίγες ώρες μία είδηση για έναν υπερήλικα άνδρα που παρίστανε τον κουφό για 62 χρόνια, προκειμένου να μην ακούει την γκρίνια της πεθεράς του και της γυναίκας του. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Παραδείγματα: newsbeast.gr (αρχική δημοσίευση), sofokleous10.gr, pronews.gr, poly-gelio.gr, makeleio.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

«Ένας άνδρας από Κονέκτικατ προσποιούνταν ότι είναι κουφός για 62 ολόκληρα χρόνια για να μην ακούει την σύζυγό του. Το ζευγάρι τώρα είναι στα δικαστήρια για διαζύγιο. Σύμφωνα με τα έγγραφα διαζυγίου, ο 84χρονος Barry Dawson δεν είπε ποτέ ούτε μία λέξη μπροστά στη σύζυγό του Dorothy όλα αυτά τα χρόνια που ήταν μαζί. Μάλιστα εκείνη έμαθε τη νοηματική για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί του. Το ζευγάρι έχει έξι παιδιά και δεκατρία εγγόνια, όλοι τους επίσης πεπεισμένοι ότι ο ήταν κουφός. Ο δικηγόρος του κ. Dawson ισχυρίζεται ότι ο ηλικιωμένος δεν είχε πρόθεση να προσβάλει ή να εξαπατήσει τον σύζυγό του με την οποία ήταν μαζί 62 χρόνια αλλά «το έκανε για την οικογένειά του» γιατί δεν άντεχε την μουρμούρα της.»

Τι ισχύει

Η είδηση δεν είναι πραγματική αλλά αποτελεί προϊόν σάτιρας. Ξεκίνησε από την ξένη σελίδα “World News Daily Report” η οποία είναι μία σατιρική σελίδα παραγωγής ψευδών ειδήσεων. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει αναλυτικό disclaimer στο κάτω μέρος της σελίδας που αναφέρει τα εξής:

«World News Daily Report assumes all responsibility for the satirical nature of its articles and for the fictional nature of their content. All characters appearing in the articles in this website – even those based on real people – are entirely fictional and any resemblance between them and any person, living, dead or undead, is purely a miracle.»

Μετάφραση: Η World News Daily Report αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη σατιρική φύση των άρθρων της και για τη φανταστική φύση του περιεχομένου τους. Όλοι οι χαρακτήρες που αναφέρονται στα άρθρα αυτής της ιστοσελίδας – ακόμα και εκείνοι που βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους – είναι εντελώς φανταστικοί και οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ αυτών και οποιουδήποτε προσώπου, ζωντανού, νεκρού ή… απέθαντου, είναι αληθινό θαύμα.»

Η World News Daily Report χρησιμοποιεί εικόνες ενός πραγματικού ζευγαριού ηλικιωμένων, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το υποτιθέμενο γεγονός. Η είδηση γνώρισε μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα στο εξωτερικό και αναμενόμενα, έφτασε και στην χώρα μας όπου μεταδόθηκε ως πραγματικό γεγονός. Μάλιστα το newsbeast παραθέτει και στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) από την World News Daily Report χωρίς να φαίνεται όμως η διεύθυνση.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές ιστοσελίδες την «πατάνε» με σατιρικές αναρτήσεις από την World News Daily Report, αφού μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν, η είδηση πως ένας άντρας προσποιούνταν ότι είναι κουφός για 62 χρόνια προκειμένου να αποφύγει τη γυναίκα του είναι ψευδής.

Συντακτική ομάδα