Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα Kiowa από τα οποία η σελίδα “Πενταπόσταγμα” έχει αποκλειστικές εικόνεςFAKE NEWS

Όχι, ΔΕΝ έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα Kiowa από τα οποία η σελίδα “Πενταπόσταγμα” έχει αποκλειστικές εικόνες

9 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior που οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει στη χώρα μας και από τα οποία η σελίδα "Πενταπόσταγμα" εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες.

Συμπέρασμα:

Από τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την συμφωνία αποστολής και σχετικές φωτογραφίες από συσκευασμένα ελικόπτερα καθίσταται σαφές πως οι εικόνες που παρουσιάζονται στη σελίδα "Πενταπόσταγμα" δεν είναι αποκλειστικές φωτογραφίες των εν λόγω ελικοπτέρων.


Σύμφωνα με τη σελίδα “Πενταπόσταγμα” έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior που οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει στη χώρα μας και από τα οποία η σελίδα εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες. Ο εν λόγω ισχυρισμό ωστόσο είναι ψευδής.

Παράδειγμα: pentapostagma.gr (αρχική πηγή), triklopodia.gr, true.gr, national-pride.org, ellinilatris.blogspot.com

Τι ισχύει;

Είναι ήδη γνωστό από το 2017 πως η Ελλάδα βρισκόταν κοντά στην απόκτηση 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, ενώ η σχετική συμφωνία οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Η άφιξη των πρώτων ελικοπτέρων στη χώρα μας, αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός, ή του επόμενου.

Οι “αποκλειστικές φωτογραφίες” όμως που δημοσίευσε το Πενταπόσταγμα, δεν έχουν καμία σχέση με τα υπό παράδοση ελληνικά Kiowa.

Οι εικόνες απεικονίζουν ελικόπτερο AH-1 Cobra, πιθανότητα της έκδοσης “F”. Εξυπακούεται πως κατά τη “συσκευασία” οι ρότορες και ο οπλισμός αφαιρούνται.

Αντιθέτως, ένα “συσκευασμένο” Kiowa, μοιάζει κάπως έτσι:

Ακόμη και αν το ηλεκτροπτικό σύστημα αισθητήρων (“μπάλα” στην κορυφή του ελικοπτέρου) αφαιρεθεί κατά τη μεταφορά, οι διαφορές με το ελικόπτερο που παρουσίασε σε “αποκλειστικότητα” το Πενταπόσταγμα, είναι φανερές.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως οι “αποκλειστικές εικόνες” του Πενταποστάγματος που αναπαράχθηκαν από πολλές ελληνικές ιστοσελίδες, δεν απεικονίζουν την άφιξη ελικοπτέρων Kiowa στην Ελλάδα.

Fact-check for the sake of Democracy