Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με την “αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark”ΥΓΕΙΑ

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με την “αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark”

10 Μαρ
2019

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Η "θεραπεία" Clark έχει επιστημονικά αποδεδειγμένη αντικαρκινική και αντιπαρασιτική δράση.

Συμπέρασμα:

Η εμπνεύστρια της εν λόγω "θεραπείας" δεν έδωσε ποτέ στοιχεία αποτελεσματικότητας για της αγωγής που πρότεινε ενώ η ίδια αντιμετώπισε διώξεις λόγω των δυνητικά επικίνδυνων ισχυρισμών της σχετικά με την ανθρώπινη υγεία.


Η γνωστή ογκολόγος και μέλος του ΙΣΑ, Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά, προωθεί μια επικίνδυνη ψευδοεπιστημονική “αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία,” ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει τη “λύση” έναντι αντιτίμου.

Στη σελίδα emedi.gr, την οποία διαχειρίζεται η κα Κριαρά, διαβάζουμε τα εξής:

Η πρόληψη ασθενειών πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της κοινωνίας

Η Δρ. Hulda Clark ακολουθούσε τη φυσικοπαθητική ιατρική. Η φυσικοπαθητική ιατρική δίνει έμφαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη βέλτιστη υγεία μέσω θεραπευτικών μεθόδων και ουσιών που ενθαρρύνουν τη διαδικασία αυτοθεραπείας των ατόμων. Η πρακτική της φυσικοπαθητικής ιατρικής περιλαμβάνει σύγχρονες και παραδοσιακές, επιστημονικές και εμπειρικές μεθόδους. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Δρ Clark ξεκίνησε μια πρακτική συμβουλευτικής σε θέματα διατροφής επικεντρωμένη στη φυσικοπαθητική.  Η Δρ Clark ανέπτυξε μια συσκευή, το Syncrometer, για την ανίχνευση διαφόρων ουσιών στο ανθρώπινο σώμα. Με βάση την έρευνά της, η Δρ Clark πρότεινε ότι όλες οι ασθένειες προκαλούνται μόνο από δύο πράγματα: τα παράσιτα ή τις τοξίνες.


Αν εξαλείψετε και τα παράσιτα και τις τοξίνες από το σώμα, τότε η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί.

Προώθησε υποστηρικτές θεραπείες με καθαρισμό βοτάνων και χορήγηση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στα προσβεβλημένα όργανα. Θεράπευε υπό την προϋπόθεση ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και επικεντρώθηκε σε ένα υγιές σώμα.


Πίστευε ότι ο καθαρισμός του ήπατος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της υγείας.  Ο Δρ Clark προωθούσε την αυτουγεία και τα πρωτόκολλά της επικεντρώνονταν στην εξάλειψη των παρασίτων. Για να βοηθήσει στη διευκόλυνση του καθαρισμού του ήπατος και στην εξάλειψη των παρασίτων η Δρ. Clark ανέπτυξε το Zapper, μια γεννήτρια ψηφιακής συχνότητας.

Η παλμική δράση του θετικού τερματικού στέλνει ένα ηλεκτρονικό “κύμα” μέσα στο σώμα, το οποίο εξαλείφει όλα τα παράσιτα, τα βακτήρια,  και τους ιούς που ζουν μέσα σε αυτή τη ζώνη των 1.000.000hz.  Για να κερδίσετε ακόμα περισσότερα οφέλη από τον καθαρισμό σας, παραμείνετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού για τουλάχιστον 4 εβδομάδες έως ένα χρόνο.

Τα οφέλη είναι σωρευτικά καθώς το Πρόγραμμα Συντήρησης συνεχίζει να ελαχιστοποιεί την επίδραση των επιβλαβών μικροοργανισμών λόγω της συνεχούς επανεμφάνισης.  Η Δρ Clark πίστευε ότι για να κερδίσετε το 100% των οφελών του καθαρισμού, είναι καλύτερο να παραμείνετε στο Πρόγραμμα Συντήρησης επ ‘αόριστον. Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση της ενέργειας του σώματός σας και στην αμείλικτη καταπολέμηση των μικροοργανισμών. 

Το αντιπαρασιτικό πρόγραμμα υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού με φυσικές ενώσεις που αποθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό ξένων οργανισμών που είναι γνωστό ότι καταλαμβάνουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην ισορροπία του σώματός σας και των μικροοργανισμών του. Είναι ιδανικό για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και για άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Είναι αλήθεια;

Η Hulda Clark, εμπνεύστρια της “θεραπείας” για την οποία κάνει λόγο το άρθρο της κυρίας Κριαρά, ισχυριζόταν ότι είχε μεταπτυχιακό στη φυσιολογία από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα το οποίο, σύμφωνα με την ίδια πήρε το 1958. Στα αρχεία του πανεπιστημίου όμως φαίνεται ότι είχε πτυχίο στη ζωολογία και τη βοτανική.

Το άλλο της πτυχίο στη φυσικοπαθητική (Naturopathic Doctor – N.D), ήταν αγορασμένο από ένα μη αναγνωρισμένο κολέγιο, το “Clayton College of Natural Health”. Από το ίδιο μη-αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο διαθέτουν «πτυχία» τόσο ο «Dr.» Μουρούτης, όσο και ο Μάριος Δημόπουλος. Επομένως η Clark ουδέποτε υπήρξε γιατρός όπως ψευδώς ισχυριζόταν.

Επιπρόσθετα, η Clark ισχυριζόταν, ψευδώς, πως έχει θεραπεύσει 20.000 καρκινοπαθείς ενώ εξίσου ψευδής ήταν και ο ισχυρισμός της πως μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και το AIDS, με τη χρήση συσκευών όπως το Syncrometer (διάγνωση) και το Zapper (θεραπεία μέσω της εξολόθρευσης “παρασίτων” κτλ) καθώς και με χρήση βοτάνων όπως το “Black Walnut Hull” και η αρτεμισία.

Οι συσκευές της δεν ήταν τίποτα περισσότερο από γαλβανόμετρα που μετρούν την αντίσταση του δέρματος σε χαμηλής εντάσεως ηλεκτρικό ρεύμα ενώ δεν έχουν καμία διαγνωστική ή θεραπευτική αξία όπως εξηγεί σχετικό άρθρο της σελίδας ανάλυσης ψευδοεπιστημών Quackwatch.

Μπλεξίματα με το νόμο

To Σεπτέμβριο του 1999 η Clark συνελήφθη στο Σαν Ντιέγκο για ένταλμα που εκκρεμούσε εις βάρος της για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια.

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, πρώην πελάτης της τη μηνύει για αμέλεια και απάτη.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της μετακόμισε στο Μεξικό για να μπορέσει να συνεχίσει το ψευδοεπιστημονικό της έργο, και για να ξεφύγει από τυχόν μπλεξίματα με τις αμερικανικές αρχές. Το Φεβρουάριο του 2001, οι μεξικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο της κλινικής της διότι δεν είχε άδεια, ενώ εάν επιθυμούσε να την επαναλειτουργήσει, θα έπρεπε να προσφέρει μόνο συμβατικές θεραπείες.

Το 2004, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), απευθύνεται στη δικαιοσύνη κατά του Dr. Clark Research Foundation, επειδή υποστήριζε πως διάφορες συσκευές και συμπληρώματα μπορούν να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες. Το δικαστήριο διέταξε την αποζημίωση όσων εξαπατήθηκαν αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, η Hulda Clark πέθανε από καρκίνο, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου της.

Η προσφερόμενη “λύση”

Έχοντας δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις πως τα παράσιτα προκαλούν όλες τις σοβαρές ασθένειες, βασισμένη στα λεγόμενα μιας κυρίας γνωστής για τους ψευδείς ισχυρισμούς της ότι είναι γιατρός και με πολυετές ιστορικό προβλημάτων με το νόμο λόγω της δραστηριότητας της στο τομέα των ψευδοεπιστημών, η κυρία Κριαρά επανέρχεται προωθώντας ένα συμπλήρωμα διατροφής που (μεταξύ άλλων) καθαρίζει τα παράσιτα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε ισχυρισμός περί αποτελεσματικότητας της μεθόδου Clark στην ανθρώπινη υγεία στερείται πλήρως επιστημονικής βάσης. Το γεγονός αυτό καθιστά την υποστήριξη και τη προώθηση μιας τέτοιας μεθόδου από μια ογκολόγο ιδιαίτερα ανησυχητική.

Μάλιστα, δεδομένου του ότι η κυρία Κριαρά προωθεί επανειλημμένα δυνητικά επικίνδυνες αντιεπιστημονικές απόψεις, όντως ιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθιστά την εν λόγω στάση άξια απάντησης από τον αρμόδιο ιατρικό φορέα της χώρας.

Fact-check for the sake of Democracy

Fact-check for the sake of Democracy