Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο αυτό ΔΕΝ απεικονίζει τις τελευταίες στιγμές στην τραγωδία των Ethiopian AirlinesFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το βίντεο αυτό ΔΕΝ απεικονίζει τις τελευταίες στιγμές στην τραγωδία των Ethiopian Airlines

12 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο το οποίο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει σκηνές πανικού από το εσωτερικό του επιβατικού αεροσκάφους της εταιρίας Ethiopian Airlines το οποίο χάθηκε σε ατύχημα.

Συμπέρασμα:

Από τις λεπτομέρειες του βίντεο, μεταξύ των οποίων ήταν η διαμόρφωση του αεροπλάνου, εξάγεται το συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο βίντεο και οι σκηνές πανικού που απεικονίζει δεν προέρχονται από το Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines.


Ένα βίντεο το οποίο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να απεικονίζει σκηνές πανικού από το εσωτερικό ενός επιβατικού αεροσκάφους που χάθηκε σε ατύχημα πριν λίγες μέρες. Ο ισχυρισμός της εν λόγω ανάρτησης είναι ψευδής.

To πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου 2019, ένα επιβατικό αεροσκάφος Boeing 737 MAX 8 της εταιρείας Ethiopian Airlines συνετρίβη στο έδαφος λίγο μετά την απογείωση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Bole της Αντίς Αμπέμπα. Στο ατύχημα σκοτώθηκαν οι 157 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Λίγο αργότερα το υπό εξέταση βίντεο κυκλοφόρησε σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Twitter όπου προβλήθηκε και κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές.

Τι ισχύει;

Οι μάσκες οξυγόνου χρησιμοποιούνται όταν τα αεροπλάνα πετούν σε μεγάλο υψόμετρο όπου υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος όμως είχε απογειωθεί στις 8:38 π.μ. τοπική ώρα και συνετρίβη μόλις έξι λεπτά αργότερα. Στοιχεία από την εφαρμογή παρακολούθησης στίγματος “FlightRadar24” που δημοσιεύθηκαν στην αγγλική εφημερίδα Guardian πιστοποιούν ότι το μέγιστο υψόμετρο που είχε φτάσει το αεροπλάνο αυτό ήταν μόνο 8.600 πόδια (περίπου 2.620 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Darren Olivier, στρατιωτικός αναλυτής και συντάκτης στο “African Defence Review” σε ερώτηση της σελίδας ελέγχου γεγονότων, και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ειδήσεων (IFCN), “Africa Check” δήλωσε ότι τα εμπορικά αεροσκάφη διαθέτουν καμπίνες που κατά τη διάρκεια της πτήσης βρίσκονται υπό πίεση. Αυτή η πίεση είναι απαραίτητη είναι για να διατηρηθεί μια άνετη και αναπνεύσιμη ατμόσφαιρα όταν τα αεροπλάνα πετούν σε μεγάλα υψόμετρα όπως 30.000 ή 40.000 πόδια. Σε αυτά τα ύψη ο αέρας έξω από το αεροπλάνο είναι πολύ αραιός και δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να διατηρήσει ο άνθρωπος τις αισθήσεις του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

Οι μάσκες οξυγόνου ενεργοποιούνται αυτόματα με βάση το υψόμετρο καμπίνας. Για παράδειγμα, για το airbus A320, εξ όσων γνωρίζω, αυτό το υψόμετρο είναι 14.000 πόδια.

10.000 πόδια θεωρείται ασφαλές υψόμετρο όπου οι επιβάτες μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά ακόμα και αν το οξυγόνο στον αέρα της καμπίνας ή το οξυγόνο που παρέχεται από τις μάσκες τελειώσει.

Στα έξι λεπτά της πτήσης του, το Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines δεν είχε περάσει αυτό το «ασφαλές υψόμετρο» συνεπώς είναι απίθανο οι μάσκες οξυγόνου να είχαν πέσει από τις θέσεις τους για να χρησιμοποιηθούν από τους επιβάτες – όπως δηλαδή φαίνεται στο βίντεο.

Επιπλέον, όπως επισήμανε αναγνώστης του Africa Check, το αεροπλάνο στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα να έχει δυο διαδρόμους.

Το Boeing 737 όμως σε όλες τις εκδόσεις του, επομένως και στην ΜΑΧ8, διαθέτει μονό διάδρομο με δυο σειρές καθίσματα. Σύμφωνα με τον Darren Olivier, το αεροσκάφος είναι πιθανότατα ένα Boeing 787 ή Airbus A350, που αμφότερα είναι αεροσκάφη διπλού διαδρόμου. Μάλιστα ο Olivier, σε ανάρτησή του στο Τwitter, παραθέτει εικόνα αρχείου ενός Boeing 787 της αιθιοπικής εταιρείας όπου φαίνονται καθαρά οι ομοιότητες.

Τέλος, όπως επεσήμανε ένας ακόμα αναγνώστης του “AfricaCheck”, στο αεροσκάφος υπάρχει μόνο ο φωτισμός από τα δικά του φώτα στο εσωτερικό κι όχι το φως της ημέρας, κάτι το οποίο θα συνέβαινε σε νυχτερινή λήψη. Όμως το ατύχημα συνέβη κατά τις 8:38 το πρωί, επομένως η καμπίνα θα έπρεπε να είχε άπλετο φυσικό φως.

Από τα παραπάνω εξάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο βίντεο κι οι σκηνές πανικού που απεικονίζει δεν προέρχονται από το Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines.

Συντακτική ομάδα