Όχι, ο «συνιδρυτής της Greenpeace» δεν αποκάλυψε πως η υπερθέρμανση είναι απάτη

59917348 - environmental concepts, live and dead big tree.

Είναι αλήθεια πως ο «συνιδρυτής της Greenpeace» Patrick Moore, αποκάλυψε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απάτη;

Στο pentapostagma.gr, triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, κτλ διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Ο αυτοαποκαλούμενος «συνιδρυτής της Greenpeace» Patrick Moore, έδωσε μια συνέντευξη στο αναξιόπιστο και συνομωσιολογικό Breibart όπου μεταξύ άλλων αποκάλεσε τη κλιματική αλλαγή «απάτη.» Η ιστορία έγινε γρήγορα viral, πέρασε σε συντηρητικά ΜΜΕ των ΗΠΑ όπως το FOX, κατόπιν σε ρωσικά ΜΜΕ όπως το RT και στη συνέχεια έφτασε στην Ελλάδα. Μάλιστα, ακόμη και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, έκανε σχετικό tweet με τον ισχυρισμό.

Παρά τους ισχυρισμούς του ωστόσο, ο Moore αν και από τους πρώτους ακτιβιστές που εντάχθηκαν στην Greenpeace, ουδέποτε υπήρξε «συνιδρυτής» της.

Η Greenpeace, έχει ήδη από το 2010 δημοσιεύσει δελτίο τύπου, όπου κατηγορεί τον Moore πως ψευδώς ισχυρίζεται πως είναι «συνιδρυτής» της Greenpeace. Oι πραγματικοί ιδρυτές της οργάνωσης το 1970, είναι οι Phil Cotes, Irving Stowe, και Jim Bohlen. Ο Moore είχε διατελέσει πρόεδρος της Greenpeace Canada, αλλά κατόπιν αποχώρησε (1986) και έκτοτε είναι δεινός υποστηρικτής εταιριών ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας.

Ο Moore φυσικά αρνείται πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τη στιγμή που το 97% των επιστημόνων και το 99,9999% των πιθανοτήτων, δείχνουν πως ο άνθρωπος ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Απευθυνθήκαμε στην Greenpeace Greece για να πάρουμε μια δήλωση για τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας:

Καλησπέρα Θάνο,

Ο Patrick Moore δεν ήταν συνιδρυτής της Greenpeace. Δεν αντιπροσωπεύει την οργάνωση και ασχολείται με το lobbying. Συχνά ισχυρίζεται ότι έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την οργάνωση για να έχει περισσότερη αξιοπιστία στον Τύπο, και ο Τύπος κάποιες φορές δηλώνει ή υποννοεί ότι ο κ. Moore αντιπροσωπεύει ακόμα την Greenpeace. Δεν είναι αλήθεια.

Εδώ μπορείς να δεις περισσότερα για τον ίδιο:
https://www.greenpeace.org/archive-international/en/about/history/Patrick-Moore-background-information/

Τα δημοσιεύματα αυτά ξεκίνησαν μετά την αντιπαράθεση που είχε με την Αμερικανίδα πολιτικό Alexandria Ocasio-Cortez και οι δηλώσεις του δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου τη θέση της Greenpeace. Το θέμα αυτό έχει απαντηθεί από το αμερικανικό γραφείο της Greenpeace: https://www.greenpeace.org/usa/news/greenpeace-response-to-patrick-moore-statements-on-alexandria-ocasio-cortez-and-the-green-new-deal/

Σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και δεκάδες επιστήμονες. Δες περισσότερα εδώ:
https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/6948/ipcc-report/

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιστημόνων, η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Ο ισχυρισμός πως ο Patrick Moore είναι «συνιδρυτής της Greenpeace» είναι ψευδής και καταρρίπτεται.