Ποιοι είμαστε
Αρχική Το κοριτσάκι της φωτογραφίας ΔΕΝ είναι έγκυος.HOAXES

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας ΔΕΝ είναι έγκυος.

14 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία η οποία κυκλοφορεί στο Facebook απεικονίζει νεαρό κορίτσι από το Αφγανιστάν το οποίο είναι έγκυος.

Συμπέρασμα:

Το κορίτσι που εμφανίζεται στην υπό εξέταση φωτογραφία ονομάζεται Roya Jan και είναι 8 ετών. Πάσχει από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και η πρησμένη κοιλιά του οφείλεται σε οίδημα της σπλήνας.


Στο Facebook αναπαράγεται η φωτογραφία ενός κοριτσιού από το Αφγανιστάν, με τον ισχυρισμό ότι είναι έγκυος. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το κορίτσι που εμφανίζεται στην υπό εξέταση φωτογραφία ονομάζεται Roya Jan και είναι 8 ετών. Πάσχει από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και η πρησμένη κοιλιά του οφείλεται σε οίδημα της σπλήνας. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πρήξιμο του ήπατος και της σπλήνας. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον γιατρό Merwais Azizyar, στις 9 Ιανουαρίου 2019 στο νοσοκομείο “Abu Ali Sina” στο Mazar e Sharif, μια πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν.

Η Roya έπρεπε να υποβληθεί σε μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν μπορούσε να γίνει στο Αφγανιστάν γιατί κάνεις δεν έπαιρνε την ευθύνη. Όμως η οικογένεια του δεν μπορούσε να επωμιστεί το κόστος της επέμβασης σε άλλη χώρα, λόγω της οικονομικής της κατάστασης. Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία στο Facebook για να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό.

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν και το χειρουργείο έγινε στο Doctor Sheikh Hospital στην πόλη Mashhad του Ιράν. Η επέμβαση ήταν πετυχημένη και το κορίτσι είναι σε καλή κατάσταση. Η Roya και η οικογένειά της βρίσκονται ακόμα στο Ιράν.

Η φωτογραφία λήφθηκε μετά την επέμβαση

Συμπέρασμα:

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σαφές πως το κορίτσι της φωτογραφίας δεν βιάστηκε και δεν είναι έγκυος. Η κοιλιά της οκτάχρονης Roya Jan είναι πρησμένη λόγω της θαλασσαιμίας, η ίδια έχει υποβληθεί σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο Ιράν και αυτή τη στιγμή είναι στην αποκατάσταση.


Η έρευνα έγινε από το teyit.org, που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ελέγχου γεγονότων και μέλος του International Fact-Checking Network (IFCN).

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.