Υπάρχει νατοϊκό σχέδιο με την ονομασία «Φαιδώρα» για τον διαμελισμό της Ελλάδας;

Μια πρόσφατη ανάρτηση στο προφίλ «Κυριάκος Βελόπουλος – Πρόεδρος Ελληνικής Λύσης» μας έδωσε αφορμή να ερευνήσουμε εάν το σχέδιο «Φαιδώρα» είναι υπαρκτό.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αφιερώσει μάλιστα μια ολόκληρη εκπομπή για το σχέδιο «Φαιδώρα»

Το 2012, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο οι πρώτοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης ενός σχεδίου με το όνομα «Φαιδώρα» που έχει εκπονηθεί τον Ιούνη 1988, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς και είχε κοινοποιηθεί με απόρρητο έγγραφό στον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Γκάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ. Το «σχέδιο» υποτίθεται ότι αποτελούσε την “λυδία λίθο” για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία αφορούσαν την Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, και την “τελική χάραξη” των συνόρων των κρατών της περιοχής της νότιας Βαλκανικής.

Η αρχική πηγή του υποτιθέμενου σχεδίου είναι δημοσίευμα του Θωμά Στεφ. Σάρα που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2005. Το 2009 και το 2012, ο ισχυρισμός επανεμφανίζεται στο διαδίκτυο, και έκτοτε αναπαράγεται ανά διαστήματα έως τις μέρες μας (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ).

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται πως το 1988, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, έστειλε απόρρητο έγγραφο του σχεδίου «Φαιδώρα» στον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Γκάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ. Αυτό όμως είναι αδύνατο να έχει συμβεί, διότι ο Γιόζεφ Λουνς ήταν ΓΓ του NATO από το 1971 έως το 1984 και όχι το 1988. Επιπλέον, ο Γκάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ ήταν Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ από το 1981 έως το 1987 και όχι το 1988, όταν υποτίθεται πως συντάχθηκε το σχέδιο «Φαιδώρα.»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίζεται, στο παραπάνω βίντεο, ότι το έγγραφο «βγήκε από τα wikileaks». Μια απλή αναζήτηση στα «wikileaks» δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα.

Μια δεύτερη αναζήτηση με τον όρο «Campen» για το 1988 και πάλι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου «NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83» είναι ανύπαρκτο.

Όσο και να ερευνήσαμε δεν καταφέραμε να βρούμε πουθενά το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου «NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83», γιατί κανείς δεν το παρουσίασε. Όλα τα άρθρα βασίζονται στο αρχικό δημοσίευμα του Θωμά Στεφ. Σάρα και παρουσιάζουν κατασκευασμένες εικόνες, σαν την παρακάτω.

Για το ανύπαρκτο «Σχέδιο Φαιδώρα» δημοσίευσε άρθρο και τη εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα».

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός περί υπάρξεως εγγράφου με αριθμό
«NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83» που αναφέρει νατοϊκό σχέδιο με κωδική ονομασία «Φαιδώρα», για τον διαμελισμό της Ελλάδας, καταρρίπτεται.

Αντί επιλόγου

Για μια ακόμη φορά, βλέπουμε τον Κυριάκο Βελόπουλο να επικαλείται μια θεωρία συνωμοσίας για ψηφοθηρικούς λόγους. Από τη στιγμή που συντηρεί ήδη υπάρχουσες ή καινούργιες θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δολοφονήθηκε» ή «εμπρησμοί στην Ελλάδα γίνονται για να αναγερθούν ανεμογεννήτριες» ή ακόμη χειρότερα, φτάνει στο σημείο να εκμεταλλευτεί για ψηφοθηρικούς λόγος το θάνατο Έλληνα πιλότου, δεν μας εξέπληξε που πρόσφατα αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα θεωρία συνωμοσίας, που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από ίδιο.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βελόπουλος κάνει πολιτική με ανύπαρκτα έγραφα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «μυστικό έγγραφο της CIA που φέρεται να συντάχθηκε στο Μόναχο το 1977, και αποκαλύπτει το σχέδιο ‘Ανασυγκρότησης των Συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και των Αλβανικών Χωρών»;