Ποιοι είμαστε
Αρχική Δυο εξώδικα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατά των Ελληνικών HoaxesΔΙΑΦΟΡΑ

Δυο εξώδικα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατά των Ελληνικών Hoaxes

24 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) έχει προκαλέσει σάλο το τελευταίο διάστημα με την αποδοχή και προβολή ψευδοεπιστημονικών θεωριών. Με αφορμή δυο σχετικά άρθρα μας που ανέδειξαν το θέμα, η ΕΕΦ απέστειλε όχι ένα, αλλά δυο εξώδικα εναντίον μας, ζητώντας να κατεβάσουμε τα σχετικά μας άρθρα και να ζητήσουμε δημόσια συγνώμη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η περίπτωση του Πέτρου Ζωγράφου

Στις 8 Ιανουαρίου 2019, δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο “Ο Πέτρος Ζωγράφος και η απάτη της παραγωγής ηλεκτρισμού από νερό” όπου αναλύαμε και τεκμηριώναμε τα ψεύδη του “εφευρέτη” Πέτρου Ζωγράφου που υποστήριζε πως κατασκεύασε ένα μηχάνημα (ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ) που είναι σε θέση να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση νερού. Ο κ. Ζωγράφος αφού εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, “επιστημονικά” συνέδρια κτλ, πάντα με την υποστήριξη της ΕΕΦ, ουδέποτε πέτυχε να αποδείξει σε ελεγχόμενο περιβάλλον πως η “γεννήτριά ” του δουλεύει. Αν το είχε πετύχει, αφενός θα είχε καταφέρει να ξαναγράψει τους νόμους της Φυσικής, αφετέρου θα ήταν σήμερα πιθανότατα ο πλουσιότερος και διασημότερος άνθρωπος στη Γη.

Επειδή λοιπόν ο κ. Ζωγράφος και η ΕΕΦ ένιωσαν προσβεβλημένοι από τις αποκαλύψεις μας, μας έστειλαν το παρακάτω εξώδικο.

Όπως βλέπουμε, το εξώδικο απαιτεί ανάκληση του “συκοφαντικού, εξυβριστικού, προσβλητικού κτλ” άρθρου μας και υπαγορεύει σχετικό κείμενο που μας “υποχρεώνει” να δημοσιεύσουμε ζητώντας συγγνώμη και εκφράζοντας τη λύπη μας για όσα γράψαμε για τον κ. Ζωγράφο, την ΕΕΦ και τον Α αντιπρόεδρο Παναγιώτη Φίλντιση.

Επιστημονική παράνοια;

Από το παραπάνω εξώδικο προκύπτει κάτι που δεν συνάδει με τη λογική. Η ΕΕΦ, ένας αυτοαποκαλούμενος “επιστημονικός” οργανισμός, προσυπογράφει εμμέσως την “εφεύρεση” του Πέτρου Ζωγράφου, η οποία αντιβαίνει όχι μόνο σε κάθε επιστημονική θεώρηση αλλά και στην κοινή λογική. Ρωτούμε λοιπόν: Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών συμφωνεί με τις αξιώσεις του κ. Ζωγράφου πως έχει κατασκευάσει μια γεννήτρια παραγωγής σχεδόν απεριόριστης ενέργειας με τη χρήση νερού που διασπάται σε οξυγόνο και υδρογόνο (καύσιμο) με τη χρήση “κραμάτων” και “συχνοτήτων;” Αν ναι, θα δημοσιεύσουν την σχετική έρευνα που έχει περάσει από peer review;

Επί των διαδικαστικών

Η ΕΕΦ μας κατηγορεί πως έχουμε παραβιάσει τη νομοθεσία GDPR περί προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε είναι προελεύσεως “ανοιχτού κώδικα” δηλαδή προέρχεται από εκπομπές μεγάλης ιστοσελίδας (Κίτρινος Τύπος – zougla.gr) που είναι δημόσιες και ανοιχτές στη πρόσβαση από τον οποιοδήποτε. Δημόσιες εικόνες και βίντεο δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία GDPR.

Προσβολή προσωπικοτήτων

Η ΕΕΦ μας καταλογίζει προσβολή της προσωπικότητας των κ. Ζωγράφου και Φίλντιση. Η έρευνά μας επικεντρώθηκε αποκλειστικά στους ισχυρισμούς τους και όχι στο άτομό τους. Επομένως και αυτή η κατηγορία είναι έωλη.

Μυστικισμός και ψευδοεπιστήμη

Στις 12-2-2019 δημοσιεύσαμε το άρθρο μας “Όταν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προωθεί ψευδοεπιστημονικό μυστικισμό“, όπου περιγράφουμε 3 σχετικές περιπτώσεις, και περιλαμβάνουμε και μια σύντομη αναφορά στο προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με τον Πέτρο Ζωγράφο.

Η πρώτη περίπτωση του άρθρου αφορά την κα Τσαρούχα, σε βιβλίο της οποίας γίνονται μέχρι και ψευδοϊατρικοί ισχυρισμοί για τα chakras, κάτι που δεν το εμπόδισε την έκδοση του από την ΕΕΦ, στην τοποθέτησή του στην κατηγορία «επιστημονικά βιβλία» και τα εγκώμια του Προέδρου και Αντιπροέδρου της.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την κα Τζιόβα, εμπνεύστρια της κας Τσαρούχα και προσκεκλημένη σε εκπαιδευτική δράση Φυσικής της ΕΕΦ, η οποία δημιούργησε ένα μοντέλο που υπόσχεται άμεση λύση σε όλα μας τα προβλήματα δήθεν χρησιμοποιώντας αρχές της Φυσικής, το οποίο όμως αποδεικνύεται ασύμβατο με την επιστήμη στην πρώτη κριτική εξέτασή του.

Η τρίτη περίπτωση αφορά τον κο Μούσα, μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό facebook ισχυρίστηκε με δημόσια ανάρτηση ότι «σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα, το DNA των Ελλήνων όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών». Παρά τα πολλαπλά αιτήματα να προσφέρει την οποιοδήποτε πηγή, δεν το έπραξε, αργότερα έμμεσα παραδέχτηκε ότι ο ισχυρισμός δεν του μεταφέρθηκε από άλλον επιστήμονα αλλά ήταν δικός του, και αυτά ενώ οι αρχές και μόνο της γενετικής καθιστούν τον ισχυρισμό του αδύνατο.

Μετά την δημοσίευση του άρθρου μας, η ΕΕΦ, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρός της, ο Ξ. Μουσάς, ο Π. Ζωγράφος και η Μ. Τσαρούχα ένιωσαν προσβεβλημένοι και μας έστειλαν το παρακάτω εξώδικο (το οποίο φέρει μεγάλες ομοιότητες με το πρώτο):

Όσον αφορά τις καταγγελίες του εξωδίκου, το σχόλιό μας είναι αντίστοιχο με το προηγούμενο: καταρχάς, δεν παρατηρείται καμιά παραβίαση του νομικού πλαισίου περί προσωπικών δεδομένων στο άρθρο μας, αφού παραθέσαμε μόνο υλικό που οι ίδιοι οι αναφερόμενοι έδωσαν δημόσια (συνέντευξη κας Τσαρούχα και αναρτήσεις στον λογαριασμό facebook του κου Μούσα). Ούτε οι καταγγελίες «δυσφήμησης» έχουν βάση, καθώς το άρθρο μας περιλαμβάνει μόνο τεκμηρίωση γεγονότων, χωρίς να σχολιάζει το ποιόν των αναφερόμενων προσώπων.

Αν οι αναφερόμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που παραθέσαμε δεν έχουν σχέση με την ψευδοεπιστήμη ή τον μυστικισμό, θα μπορούσαν να παραθέσουν peer reviewed μελέτες που να αποδεικνύουν ότι «τα chakras ρυθμίζουν την ζωτική λειτουργία των οργάνων μας», ότι «σύμφωνα με τη Φυσική, η υποσυνείδητη έλξη ενός παιδιού προς τον πόλεμο οφείλεται για το ότι αυτό ζει σε εμπόλεμες συνθήκες» και ότι «το DNA των Ελλήνων όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών».

Η αντιπρότασή μας

Για να διευθετηθεί η “διαφωνία” μας με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τους καλούμε να ανταποκριθούν στα κάτωθι:

Α. Ο Πέτρος Ζωγράφος έχει ισχυριστεί πως μπορεί να παράξει ηλεκτρική ισχύ 800 Watt για ένα μήνα με μόνο ένα ποτήρι νερό. Καλούμε λοιπόν την ΕΕΦ και τον κ. Ζωγράφο να αναπαραστήσουμε τη λειτουργία της γεννήτριάς του σε ελεγχόμενο περιβάλλον με επιστημονικά όργανα μέτρησης και διαρκή κάλυψη 24/7 μέσω διαδικτυακής webcam με συνεχή καταγραφή προς αποφυγή λαθροχειρίας από οποιαδήποτε πλευρά.

Β. Ο κ. Μούσας, μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ ισχυρίστηκε πως “Το DNA των Ελλήνων όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών.” Καλούμε την ΕΕΦ και τον κ. Μούσα να μας παρουσιάσει μόνο μια peer reviewed μελέτη, δημοσιευμένη σε αναγνωρισμένο επιστημονικό journal.

Με τους ισχυρισμούς των κων Τζιόβα και Τσαρούχα δεν θα ασχοληθούμε διότι δεν είναι άξιες αναφοράς πέρα από λόγους χιούμοριστικούς.

Εάν λοιπόν η ΕΕΦ δεχτεί τις “προκλήσεις” μας και αποδείξει τους ισχυρισμούς της, όχι μόνο θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη και θα δημοσιεύσουμε αυτά που μας ζητούν, αλλά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να προωθήσουμε δημοσιογραφικά τις συγκεκριμένες επιστημονικές αιτιολογήσεις της.

Αντί επιλόγου

Η παρακάτω επιστολή μελών του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΦ προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦ, αποτυπώνει με σαφήνεια τις αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ίδιας της Ένωσης για τον ευτελισμό της επιστήμης.

Εκτός από τις παραιτήσεις των μελών του μελών του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΦ, είχαμε αντιδράσεις και από:

  • Σύλλογος Φυσικών Κρήτης
  • Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ
  • Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας
  • Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία
  • Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών

Συντακτική ομάδα