Η Ελλάς θα γίνει ηγέτιδα χώρα διά της Ορθοδοξίας σύμφωνα με προφητεία;

0

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα θα γίνει ηγέτιδα χώρα δια της Ορθοδοξίας σύμφωνα με προφητεία του Αγαθάγγελου από το 1279;

Πρόσφατα στο oracletoday.gr, nikosxeiladakis.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, alarm.rodos-island.gr κτλ και παλιότερα στο newsbomb.gr, triklopodia.gr, makeleio.gr, ekklisiaonline.gr κτλ διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Η «προφητεία» πως η «Ελλάδα θα γίνει ηγέτιδα χώρα δια της Ορθοδοξίας» αποδίδεται σε ένα μοναχό με το όνομα Αγαθάγγελος που υποτίθεται ότι την συνέταξε έπειτα από όραμα το 1279, ενώ βρισκόταν στη Μεσίνα της Ιταλίας.

Η ιστορική έρευνα ωστόσο έχει αποφανθεί πως ο «Αγαθάγγελος» δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Οι «προφητείες» του γράφτηκαν από τον αγιορείτη αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Πολυείδη το 1750. Το περιβόητο προφητικό έργο, του οποίου το κείμενο κυκλοφόρησε, με μικρές παραλλαγές, ευρέως στον ελλαδικό χώρο, είτε ως φυλλάδιο (φέρεται να το διέδιδε και ο Ρήγας Φεραίος) είτε ως μικρό βιβλίο σε Αθήνα και Ερμούπολη (1837-38).

Το 1750 όταν πρωτοκυκλοφόρησε το σύγγραμμα ήταν η εποχή των ρωσοτουρκικών διενέξεων και ο ορθόδοξος Ελληνισμός έβλεπε στην επικράτηση της Ρωσίας τη δική του αποκατάσταση, σε αντίθεση με τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις που ήσαν είτε ρωμαιοκαθολικές, είτε προτεσταντικές, ως προς το θρήσκευμα.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι «προφητείες» του Αγαθάγγελου δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και συντάχθηκαν πολλούς αιώνες μετά τη φερόμενη ύπαρξή του.

Πηγές

Agathangelos Prophecies Concerning the Future of the Nations and Greece

ORACULAR PROPHECY AND THE POLITICS OF TOPPLING OTTOMAN RULE IN SOUTH EAST EUROPE By MARIOS HATZOPOULOS

Russia and the Making of Modern Greek Identity, 1821-1844 By Lucien J. Frary

FROM AGATHANGELOS TO THE MEGALE IDEA: RUSSIA AND THE EMERGENCE OF MODERN GREEK NATIONALISM – JOHN NICOLOPOULOS