Ποιοι είμαστε
Αρχική Όταν δημοσίευμα από ανώνυμο αλβανικό μπλογκ φτάνει να αναπαραχθεί ακόμη και από μεγάλα ελληνικά ΜΜΕΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όταν δημοσίευμα από ανώνυμο αλβανικό μπλογκ φτάνει να αναπαραχθεί ακόμη και από μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ

8 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Μια ανάρτηση με τίτλο «Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια» σε ασήμαντο αλβανικό ιστολόγιο, έφτασε να αναπαραχθεί ακόμη και από μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ.

Στο pronews.gr, makeleio.gr, pentapostagma.gr, crete-news.gr, newsthessaloniki.gr και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Η “είδηση” παρουσιάστηκε και σε πιο “mainstream” ΜΜΕ, όπως το in.gr και το thepressroom.gr.

Τι ισχύει τελικά;

Όλα ξεκινούν από την πραγματική είδηση της άφιξης 37 θωρακισμένων οχημάτων τύπου MRAP (με θωράκιση κατά ναρκών) που παραχωρήθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ στην Αλβανία πριν λίγες ημέρες.

Η πηγή της “είδησης” όλων των ελληνικών δημοσιευμάτων, είναι ανάρτηση του μπλογκ echedoros-a.gr, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατυπώνεται ο ισχυρισμός «Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια, εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα φορτώθηκαν το σούρουπο». Το ίδιο μπλογκ υποστηρίζει πως “Οι Αλβανοί μιλούν για πόλεμο“.

Εάν αναζητήσουμε τη φράση “Po vjen lufte ne ballkan” δηλαδή “Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια” στα νέα της Google, θα λάβουμε μηδέν αποτελέσματα.

Η ανάρτηση του echedoros-a.gr, έχει ως πηγή το ασήμαντο και άγνωστο μπλογκ portalikuqezi.wordpress.com, το οποίο έχει μηδαμινή απήχηση δεδομένου πως δεν καταγράφεται καν από την Alexa, ενώ το δημοσίευμα είναι ανυπόγραφο.

Τα οχήματα τύπου MRAP δεν είναι επιθετικά οχήματα, αλλά μεταφοράς προσωπικού με ιδιαίτερη προστασία στις νάρκες. Σπανίως φέρουν οπλισμό και όταν φέρουν, είναι ελαφρύς οπλισμός για αυτοάμυνα. Η δωρεά των συγκεκριμένων οχημάτων δεν ήταν κάτι που κρατήθηκε “μυστικό” αλλά δημοσιοποιήθηκε σε όλα τα τοπικά και όχι μόνο, ΜΜΕ. Οι ισχυρισμοί περί “μυστικής μεταφοράς” και άλλων οχημάτων, καταρρίπτονται από την ίδια την ειδησεογραφία που έχει καλύψει το θέμα. Ο ισχυρισμός ότι πάμε για πόλεμο στα Βαλκάνια, γιατί οποιαδήποτε χώρα έλαβε 37 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, είναι εντελώς παράλογος.
Λίγο πριν ανέβει το άρθρο μας τα βίντεο από το αλβανικό blog διαγράφηκαν.

Συνοψίζοντας, μια “είδηση” που ξεκίνησε από ένα ασήμαντο αλβανικό ιστολόγιο, έφτασε να αναπαραχθεί ακόμη και από mainstream ελληνικές ιστοσελίδες. Τα αλβανικά ΜΜΕ δεν κάνουν λόγο για “πόλεμο στα Βαλκάνια” επειδή μερικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έφτασαν στη χώρα.

Fact-check for the sake of Democracy