Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκδίδει ο ΟΗΕ κάρτα με την οποία ο Σόρος χρηματοδοτεί με 500€ τον μήνα κάθε μετανάστη;FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Εκδίδει ο ΟΗΕ κάρτα με την οποία ο Σόρος χρηματοδοτεί με 500€ τον μήνα κάθε μετανάστη;

11 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σύμφωνα με τον βουλευτή και αρχηγό του κόμματος “Δύναμη Ελληνισμού” κ. Δημήτρη Καμμένο, ο ΟΗΕ εκδίδει κάρτες με τις οποία ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί με 500€ τον μήνα κάθε μετανάστη.

Στο λογαριασμό “Δημήτρης Καμμένος” στο Facebook, είδαμε το κάτωθι:

Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε και από πολιτευτή της Ελληνικής Λύσης, δηλαδή του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.

Είναι αλήθεια;

Ο ισχυρισμός για κάρτες μετρητών προς μετανάστες, φαίνεται να διατυπώνεται για πρώτη φορά (με αρνητικό ύφος) στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 σε κροατική ιστοσελίδα, η οποία όμως δεν κάνει κάποιον υπαινιγμό για εμπλοκή του Σόρος.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ανάλογος ισχυρισμός αναμεταδίδεται και από αγγλόφωνες ιστοσελίδες, όπως το ξενοφοβικό Zero Hedge, το οποίο εμπλέκει το όνομα του Τζορτζ Σόρος σε ζήτημα χρηματοδότησης μεταναστών, χρησιμοποιώντας την ίδια εικόνα της κάρτας.

Ωστόσο ο ανωτέρω ισχυρισμός αφορά την πρωτοβουλία “Humanity Ventures” μεταξύ Σόρος και Mastercard με κεφάλαιο 500 εκ. δολάρια για δημιουργία ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από που προέρχεται η εικόνα;

Η εικόνα προέρχεται από το εξώφυλλο της μελέτης “Greece Case Study: Multi-purpose Cash and Sectoral Outcomes” που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2018.

Πρόκειται για ένα προτζεκτ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συγκεκριμένα το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ECHO) και αφορά τη παροχή χρηματικής ενίσχυσης σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και ΜΚΟ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών ενισχύει το αίσθημα αξιοπρέπειας και ενδυναμώνει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Παράλληλα ενισχύεται άμεσα η τοπική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.” (Πηγή: estia.unhcr.gr)

Το εν λόγω πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, ξεκίνησε στη Μολδαβία το 2011, και πλέον έχει επεκταθεί σε πάνω από 90 χώρες, έχοντας ωφελήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως η επίμαχη κάρτα δεν εκδίδεται γενικά και αόριστα από τον ΟΗΕ (κοινό πρότζεκτ UNHCR-ECHO) και δεν χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.