Το διαβατήριο της Βόρειας Μακεδονίας ΔΕΝ έχει τον Όλυμπο στο εξώφυλλο

0

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το κόμμα «Δύναμη Ελληνισμού» του Δημήτρη Καμμένου γίνεται, μεταξύ πολλών άλλων, ο ισχυρισμός ότι, σε μια συμβολική κίνηση επεκτατισμού, η Βόρεια Μακεδονία αποτυπώνει τη κορυφή του Ολύμπου στο εξώφυλλο των διαβατηρίων που εκδίδει. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι αναληθής.

Στη σχετική ανακοίνωση της «Δύναμης Ελληνισμού», η οποία δημοσιεύτηκε και στο λογαριασμό του κυρίου Καμμένου στο Facebook, αναφέρονται τα εξής:


Ο ισχυρισμός ότι ο θυρεός στο διαβατήριο απεικονίζει τη κορυφή του Ολύμπου είναι ψευδής. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε το συγκεκριμένο έγγραφο από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Macedonia Herald του 2009. [πηγή]Στη σελίδα 9 του εγγράφου βρίσκουμε τη σχετική αναφορά για την απόφαση αλλαγής του επίσημου εμβλήματος της Βόρειας Μακεδονίας το 1946 και τι ακριβώς περιείχε το νέο σύμβολο.Η μετάφραση του σχετικού σημείου μάς λέει τα εξής:


«Το έμβλημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι ένα σύμβολο ελευθερίας και αδερφοσύνης του μακεδονικού λαού και του πλούτου της μακεδονικής γης. […]Στη μέση βρίσκεται το βουνό Πιρίν, το μεγαλύτερο μακεδονικό βουνό, το οποίο ήταν στο επίκεντρο λαϊκών απελευθερωτικών αγώνων στο παρελθόν, ενώ ο ποταμός που ρέει, είναι ο ποταμός Βαρντάρ, ο πιο φημισμένος ποταμός της Δημοκρατίας…»


Το σύμβολο που εξετάζουμε, παρότι υιοθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση της τωρινής Βόρειας Μακεδονίας το 1946, δεν ενσωματώθηκε στα διαβατήρια της χώρας μέχρι το 2009.

Το εν λόγω σύμβολο, ωστόσο, άλλαξε πάλι μετά από μερικά χρόνια, σύμφωνα με την Macedonian Herald, αντικαθιστώντας το όρος Πιρίν με το βουνό Σαρ και τη κορυφή του με την ονομασία Κόραμπ. [πηγή]Εν κατακλείδι, το όρος που απεικονίζεται στο διαβατήριο ουδεμία σχέση έχει με τον Όλυμπο. Πρόκειται για τη κορυφή Κόραμπ του βουνού Σαρ.