Ποιοι είμαστε
Αρχική FactCheck: Ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη, ήταν ο μεγιστάνας του Χόλιγουντ, Σπύρος Σκούρας;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

FactCheck: Ο παππούς του Πέτρου Κόκκαλη, ήταν ο μεγιστάνας του Χόλιγουντ, Σπύρος Σκούρας;

15 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στο vima.gr και in.gr, διαβάζουμε άρθρο γνώμης το οποίο κάνει τον ισχυρισμό ότι ο ένας από τους δύο παππούδες του Πέτρου Κόκκαλη, ήταν ο Σπύρος Σκούρας, «Έλληνας μεγιστάνας του Χόλιγουντ και ακραίος αντικομμουνιστής». Αναλυτικά:

Τι ισχύει;

Αναζητώντας στοιχεία σχετικά με την καταγωγή του Πέτρου Κόκκαλη, εντοπίσαμε το εξής άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Λιμπερόπουλου, που έκανε αναφορά σε δυο ξεχωριστά πρόσωπα με το όνομα Σπύρος Σκούρας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον 95χρονο δημοσιογράφο, μας δήλωσε ότι γνώριζε προσωπικά και τα δυο αυτά πρόσωπα, και μας μετέφερε τα εξής:

“Ο Σπύρος Σκούρας που αναφέρεται στο άρθρο του vima.gr (1893-1971), είναι ένα από τα τρία αδέρφια που μετανάστευσαν στην Αμερική. Από τα αδέλφια που έμειναν στην Ελλάδα, γεννήθηκε ο ο Σπύρος Σκούρας (1918-1981), ανιψιός του αναφερόμενου μεγιστάνα του Χόλιγουντ, ο οποίος ίδρυσε την «Σκούρας Φιλμ» και διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ το 1949-1950.”

Ο Πέτρος Κόκκαλης, με δημοσίευσή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι ο αναφερόμενος Σπύρος Σκουράς δεν ήταν ο παππούς, αλλά θείος του παππού του. Επίσης δήλωσε ότι ο αναφερόμενος Σκουράς αγαπούσε τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Χρουτσώφ, παραθέτοντας βίντεο όπου παρουσιάζονται από κοινού σε εκδήλωση, αμφισβητώντας έτσι τον ισχυρισμό περί «ακραίου αντικομμουνιστή». Έκανε επίσης αναφορά σε “fake news”.

Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι το άρθρο γνώμης του vima.gr συγχέει δυο πρόσωπα με το ίδιο ονοματεπώνυμο, και λανθασμένα ταυτίζει τον ανιψιό του παππού του Πέτρου Κόκκαλη με τον ίδιο τον παππού του, τόσο στα βιογραφικά στοιχεία που αναφέρει, όσο και στην φωτογραφία που παρουσιάζει.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.