Ποιοι είμαστε
Αρχική Ταυτόχρονα με την Παναγία των Παρισίων, κάηκε η Εκκλησία Σεν-Κάρα στο Βέλγιο, ενώ δεν καίγονται συναγωγές και τζαμιά;HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ταυτόχρονα με την Παναγία των Παρισίων, κάηκε η Εκκλησία Σεν-Κάρα στο Βέλγιο, ενώ δεν καίγονται συναγωγές και τζαμιά;

18 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Αναρτήσεις με πολλές κοινοποιήσεις στο ελληνικό Facebook υπονοούν πως η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων δεν συνέπεσε τυχαία με φωτιά σε εκκλησία του Βελγίου.

Ενδεικτικό παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook είναι το παρακάτω:

Τι ισχύει

Η εικόνα της εκκλησίας που καίγεται δεν προέρχεται από το Βέλγιο, αλλά από τον Καναδά. Στις 25 Ιουνίου 2005, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Αγίας Άννας στην κωμόπολη Sainte-Anne-de-Kent, του New Brunswick στον Καναδά, τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την εκκλησία να καίγεται και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για πάνω από 10 χρόνια.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως τζαμιά και συναγωγές “δεν καίγονται”, πρόκειται για κάτι που δεν ισχύει. Την ίδια ημέρα που κάηκε η Παναγία των Παρισίων, μικρή φωτιά ξέσπασε στο τέμενος του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου, μια πυρκαγιά έκαψε συναγωγή στην Τιβεριάδα. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως η Παναγία των Παρισίων διέθετε πολλές αναπαράστασεις από τη ζωή και την ιστορία των Εβραίων στη μεσαιωνική Γαλλία.

Συνοψίζοντας, η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων δεν συνέπεσε χρονικά με πυρκαγιά στην εκκλησία Σεν Καρά του Βελγίου, ενώ αναληθής επίσης είναι ο ισχυρισμός πως “δεν καίγονται συναγωγές και τζαμιά”.

Fact-check for the sake of Democracy