Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το παγωτό για πρωινό ΔΕΝ θα σας κάνει πιο έξυπνουςΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, το παγωτό για πρωινό ΔΕΝ θα σας κάνει πιο έξυπνους

21 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ο ιδιαίτερα ελκυστικός ισχυρισμός ότι το παγωτό ως πρωινό έχει τεκμηριωθεί από σχετική μελέτη πως μας κάνει πιο έξυπνους είναι ψευδής.

Το είδαμε στα: star.gr, allyou.gr, freegossip.gr, και childit.gr

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση πως, σύμφωνα με μελέτη Ιάπωνα ερευνητή, η κατανάλωση παγωτού ως πρωινό φαίνεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης μας. Τα άρθρα που κυκλοφορούν αντιγράφουν πρακτικά το ίδιο κείμενο το οποίο αναφέρει τα εξής:


Δεν είναι fake news, δεν πρόκειται για τρολάρισμα, και πίστεψέ με, δεν θέλω να παίξω με τα νεύρα σου.
Η επιστήμη επιτέλους αποφάνθηκε για την αξία που έχει το παγωτό στη βελτίωση των πνευματικών μας αποδόσεων.  Μιλάμε για έρευνες που εμένα προσωπικά με κάνουν να… λιώνω.
Εσύ, δηλαδή, μπορεί να τρως το παγωτό σου και εκείνη τη στιγμή να νιώθεις ότι παγώνει ο εγκέφαλός σου- και φυσικά συνεχίζεις, όχι που θα σταματούσες.
Κι όμως, σχετική μελέτη έχει δείξει ότι αν τρως παγωτό για πρωινό σε βοηθά να γίνεσαι πιο έξυπνη. 
Προσοχή εδώ, μιλάμε για πρωινό. Δεν λέμε να τρως παγωτό πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου ευφυές εκ μέρους σου για ευνόητους λόγους. 
Και επίσης, όλο αυτό είναι πολύ σχετικό. Για παράδειγμα, πόση όρεξη έχεις μέσα στο καταχείμωνο να φας ένα παγωτό για breakfast;
Και είναι και το άλλο, το πολύ βασικό. Πόσο ποιοτικό είναι το παγωτό που καταναλώνεις; Με ποιες πρώτες ύλες φτιάχνεται; Είναι αγνό ή γεμάτο συντηρητικές ουσίες; Και είναι και το άλλο, το πολύ βασικό. Πόσο ποιοτικό είναι το παγωτό που καταναλώνεις; Με ποιες πρώτες ύλες φτιάχνεται; Είναι αγνό ή γεμάτο συντηρητικές ουσίες; 
Πάντως, σε σύγκριση με τα περισσότερα δημητριακά που κυκλοφορούν στην αγορά, και λανθασμένα νομίζουμε ότι είναι σούπερ υγιεινά, το παγωτό σίγουρα είναι καλύτερο. 
Μιλάμε για επανάσταση στο Κεφάλαιο Πρωινό Γεύμα. Θα κατέβεις μαζί μου να διαδηλώσεις υπέρ του ή θα πας πάλι για τυρόπιτα και σοκολατούχο γάλα στον φούρνο;  


Η συγκεκριμένη είδηση δεν είναι καινούργια, αλλά αποτελεί ανακύκλωση είδησης από το 2016. Το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με αρκετά μέσα που κάλυψαν το θέμα εκείνη τη περίοδο, φαίνεται να ξεκίνησε από δημοσίευση άρθρου στην Ιαπωνική σελίδα excite.co.jp παρότι το αρχικό άρθρο έχει κατέβει και δε μπορέσαμε να βρούμε αποθηκευμένο στιγμιότυπο στο Archive. [πηγή 1] [πηγή 2]

Το αρχικό άρθρο μεταφέρθηκε σε αγγλικά μέσα ενημέρωσης όπως η Telegraph στην οποία, όπως και στο αρχικό άρθρο, γινόταν λόγος για μια μελέτη του Ιάπωνα ερευνητή Yoshihiko Koga από το πανεπιστήμιο του Kyorin στην οποία απέδειξε πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν παγωτό για πρωινό παρουσίαζαν βελτιωμένες νοητικές ικανότητες. [πηγή]

Ο Dr Yoshihiko Koga είναι πραγματικό πρόσωπο και μάλιστα πολλές από τις μελέτες στις οποίες έχει συμμετάσχει τα τελευταία 10 χρόνια αφορούσαν την εξέταση της επίδρασης συγκεκριμένων χημικών ουσιών στην βελτίωση της νοητικής ικανότητας ηλικιωμένων αντρών στην Ιαπωνία. [πηγή]

Ωστόσο η μελέτη που διαφημίζεται σχετικά με την επίδραση του παγωτού δεν υπάρχει σε καμία βάση δεδομένων, τουλάχιστον αγγλόφωνη, ενώ κανένα άρθρο σχετικά με το θέμα δεν παραθέτει σύνδεσμο για τη μελέτη ή έστω το τίτλο.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν πάρουμε τους ισχυρισμούς από τα αρχικά άρθρα πάνω στο θέμα ως αληθείς οι περιγραφές του τρόπου με τον οποίο διεξήχθη το εν λόγω πείραμα θα ήταν αμφιλεγόμενοι κατ’ ελάχιστο. Σύμφωνα με τις αναφορές τις Telegraph επρόκειτο για πείραμα με δυο ομάδες, μια εκ των οποίων έτρωγε το παγωτό κάθε πρωί και μια ομάδα ελέγχου, δηλαδή η ομάδα που χρησιμοποιείται σαν μέτρο σύγκρισης. Κανονικά λοιπόν η ομάδα ελέγχου σε ένα τέτοιο πείραμα θα έπρεπε να τρώει ένα κανονικό πρωινό ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα στην συγκέντρωση τους με την ομάδα που έτρωγε το παγωτό.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ομάδα ελέγχου δεν έτρωγε καθόλου πρωινό στο πλαίσιο του πειράματος, γεγονός που θα εξηγούσε τα αποτελέσματα καθώς ο εγκέφαλος μας χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει. Επομένως αν έχουμε δυο ομάδες, εκ των οποίων η μια τρώει πρωινό κάθε μέρα και η άλλη όχι, είναι πολύ λογικό αν τους δώσουμε ένα τεστ ακριβώς μετά να έχουμε διαφορές στα αποτελέσματα υπέρ της ομάδας η οποία έχει λάβει επαρκή γλυκόζη για να λειτουργήσει αποδοτικά ο εγκέφαλος.

Εν κατακλείδι η μελέτη στην οποία αναφέρονται τα ελληνικά δημοσιεύματα δεν υπάρχει πουθενά, ενώ ακόμα και αν υπήρχε το πρωτόκολλο εξέτασης που χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με τα ήδη δημοσιευμένα άρθρα στον ξένο τύπο δεν θα μας έδινε σε καμία περίπτωση την εικόνα αξιόπιστης μελέτης. Επομένως ο αρχικός ισχυρισμός είναι ψευδής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.