Δείχνει αυτή η εικόνα εκκλησία στη Συρία που βομβαρδίστηκε με γαλλικά όπλα;

0

Μια εικόνα που κυκλοφορεί στο Facebook υποστηρίζει πως δείχνει τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Χαλέπι που βομβαρδίστηκε με τη χρήση γαλλικών όπλων. Είναι αλήθεια;

Στη σελίδα «Προσευχές Θαύματα» είδαμε τη παρακάτω ανάρτηση:

Είναι αλήθεια;

Η φωτογραφία απεικονίζει το Μεγάλο Τζαμί στην Παλιά Πόλη του Χαλεπίου το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου, το Τζαμί υπέστη καταστροφές από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις. Οι πρώτες ζημιές καταγράφονται στις 12 Οκτωβρίου 2012 σε μάχες μεταξύ του τακτικού Συριακού Στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Στις 24 Απριλίου 2013, τζιχαντιστές της al-Nusra ή ο Συριακός Στρατός, κατέστρεψαν τον μιναρέ. Από το 2017, ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής.

Η επίμαχη φωτογραφία με το κατεστραμμένο τζαμί, τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2017.

Ο ισχυρισμός πως «η εκκλησία βομβαρδίστηκε ανηλεώς από γαλλικές βόμβες» προέρχεται από πρόσφατες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα του εξωτερικού από άτομα που θεωρούν πως η σημασία που δόθηκε στη πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων, ήταν υπερβολική, δεδομένου πως ανάλογες καταστροφές έχουν υπάρξει και στη Συρία, και σε αυτές μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και γαλλικά όπλα. Ο τελευταίος ισχυρισμός -ειδικά για τη καταστροφή του Μεγάλου Τζαμιού- δεν επαληθεύεται από κάπου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω tweet:

Αυτόματη μετάφραση από Αραβικά σε Αγγλικά

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως η φωτογραφία δεν απεικονίζει εκκλησία που καταστράφηκε από γαλλικές βόμβες, αλλά το Μεγάλο Τζαμί του Χαλεπίου που καταστράφηκε στις συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων στο Συριακό Εμφύλιο.