Ποιοι είμαστε
Αρχική Το πουλί Baya Weaver ΔΕΝ πεθαίνει όταν πεθαίνει ο σύντροφος τουHOAXES LIKE FARMING

Το πουλί Baya Weaver ΔΕΝ πεθαίνει όταν πεθαίνει ο σύντροφος του

12 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

“Αυτό σημαίνει αληθινή αγάπη. Το πτηνό που πεθαίνει όταν πεθάνει ο σύντροφος του” ισχυρίζεται δημοσίευμα που αναπαράγεται εκτενώς τους τελευταίους μήνες. Όμως ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο.

To είδαμε True.gr , aerikes-epoxes.com, Kliktv.gr , Viralgreece.eu,
diaforetiko.gr, stroumfaki.gr και σε πολλά ακόμη

Το δημοσίευμα είναι το εξής:

Ισχυρισμός: το πτηνό baya weaver είναι το μόνο ζώο στον κόσμο που πεθαίνει μετά τον θάνατο του συντρόφου του.

Αν πράγματι υπήρχε ίχνος αλήθειας στον παραπάνω ισχυρισμό, τότε οι συνέπειες αυτού θα ήταν πραγματικά καταστροφικές για τον πληθυσμό του είδους του.

Ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε τον μίτο, ακολουθώντας τα βήματα της δημοσίευσης από την αρχή της.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ένα βίντεο, που γίνεται σύντομα viral, δείχνει ένα πουλί του είδους baya weaver να πεθαίνει δίπλα στον ήδη νεκρό σύντροφο του, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι “είναι το μόνο ζώο στην γη που πεθαίνει με τον σύντροφο του”.

https://www.youtube.com/watch?v=eH8t7nwSacE

Σύμφωνα με το snopes, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τράβηξε το αρχικό βίντεο και που ακριβώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Στην παλαιότερη έκδοση που εντοπίσαμε φαίνεται να υπάρχει ένα κινέζικο κείμενο που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “η ζωή δεν μπορεί να είναι σαν τον θάνατο”, υποδεικνύοντας ότι το βίντεο ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε κάποιο κινέζικο μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως το Weibo. Η έκδοση αυτή είχε δημοσιευτεί από τον Pancho Reao στο Facebook τον Οκτώβριο του 2018, με την επικεφαλίδα “το πιο θλιβερό πράγμα που θα δείτε σήμερα!”.

Διάφοροι λόγοι μας οδήγησαν να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το βίντεο και τον ισχυρισμό του.

Πρώτο, ότι τα αρσενικά baya weaver δεν διατηρούν μονογαμικές σχέσεις, αλλά αντίθετα είναι πολυγαμικά και ζευγαρώνουν με δύο ή τρία θηλυκά. Οπότε αν ίσχυε ο παραπάνω ισχυρισμός, ο θάνατος ενός και μόνο αρσενικού θα οδηγούσε σε θάνατο αρκετών θηλυκών.

Δεύτερο, στο βίντεο τα δύο πτηνά που βλέπουμε είναι του ίδιου φύλου!

Στην περίοδο της αναπαραγωγής το αρσενικό μεταμορφώνεται. Το φτέρωμά του, στο κεφάλι, στο στήθος και στην πλάτη γίνεται κίτρινο και το ράμφος του γίνεται μαύρο.

Αριστερά το αρσενικό baya weave και δεξιά το θηλυκό

Τα αρσενικά και θηλυκά baya weaver έχουν διακριτούς διαφορετικούς χρωματισμούς, ενώ τα πουλιά στο βίντεο είναι ίδια.

Τρίτο, το είδος των πουλιών στο βίντεο ΔΕΝ είναι baya weave, γιατί εκτός από τις μεγάλες διαφορές στο χρωματισμό του φτερώματος, υπάρχει ένας λευκός κύκλος στα μάτια. Είναι κάποιο είδος του γένους (Zosterops) και πιθανότατα (Zosterops japonicus). Αυτό το είδος είναι πράγματι μονογαμικό, δηλαδή έχει μόνο έναν σύντροφο ανά πάσα στιγμή.

Επάνω το επίμαχο βίντεο και κάτω ένα αρσενικό
baya weave

Επιπρόσθετα το βίντεο δεν μας προσφέρει καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό του. Απλά μας δείχνει ένα πουλί που δεν δείχνει πρόθυμο να απομακρυνθεί από το άλλο νεκρό πουλί, σε κάποια στιγμή παρατηρούμε το βίντεο να διακόπτεται και στο αμέσως επόμενο πλάνο κάποιος θάβει δύο πουλιά.

Στο βίντεο δεν βλέπουμε πως ακριβώς πέθανε το δεύτερο πουλί, ενώ φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ακόμη και τα πουλιά που θάβονται είναι τα ίδια με τα αρχικά.

Όπως προαναφέραμε κάποια ζώα όντως δημιουργούν μονογαμικές σχέσεις που κρατάνε για όλη τους την ζωή, αλλά το πουλί baya weaver είναι πολυγαμικό και ζευγαρώνει με διαφορετικούς συντρόφους.

Εν κατακλείδι, αφού εξετάσαμε διάφορες πηγές και βιβλιογραφία, διαπιστώσαμε ότι πουθενά δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι αυτό το πουλί πεθαίνει όταν πεθαίνει κι ο σύντροφός του.

Με πληροφορίες και από το snopes.com