Ισχύει νόμος στην Τουρκία που αθωώνει τους παιδεραστές αν παντρευτούν το θύμα;

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ανασταλεί η καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου «. Τι έχει συμβεί;

Στο diaforetiko.gr διαβάζουμε:


Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ανασταλεί η καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του, κάτι που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ επί της αρχής, επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης» του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, ένα επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.

[Διαβάστε τη συνέχεια εδώ]


Το είδαμε επίσης στα fanpage.gr, tromaktiko.gr, kwloxaneio.gr.Η είδηση παρουσιάζεται ως νέα, αλλά στην πραγματικότητα κυκλοφόρησε στις 18-11-2016.

Τότε ίσχυαν τα όσα αναφέρει το άρθρο, αλλά η διεθνής κατακραυγή που είχε ακολουθήσει, οδήγησε την Τούρκικη Κυβέρνηση στο να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο λίγες μέρες μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν είχε επικυρωθεί και κατά άρθρο, και άρα δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Διαβάζουμε σχετικά:


«Μετά τον σάλο που προκάλεσε εντός της Τουρκίας, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή η κυβέρνηση Ερντογάν απέσυρε για διαβουλεύσεις  το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε το βιασμό ανηλίκων μέσω του γάμου θύματος-θύτη.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λίγο πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί για οριστική έγκριση στην ελεγχόμενη απ’ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τουρκική εθνοσυνέλευση.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο  Ταγίπ Ερντογάν, θίγοντας για πρώτη φορά το θέμα, είχε καλέσει την κυβέρνηση «να το διευθετήσει σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας». […]


Υπήρξε άλλη παρεμφερής υπόθεση έκτοτε;

Στις αρχές του 2018 σημειώθηκε νέα κατακραυγή μετά από ανακοίνωση της τουρκικής κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, γνωστής και ως Diyanet.

Σε αυτήν την ανακοίνωση, η Diyanet έκρινε ότι, σύμφωνα με το Ισλαμικό Δίκαιο, η εφηβεία ξεκίναγε στα 12 για τα αγόρια και στα 9 για τα κορίτσια, κρίνοντας ταυτόχρονα ότι οι έφηβοι έχουν δικαίωμα στην παντρειά.

Ωστόσο, σε νέα ανακοίνωση η Diyanet δήλωσε ότι απλά ερμήνευε το Ισλαμικό Δίκαιο, και δεν ενέκρινε τους γάμους ανηλίκων, λέγοντας ότι ποτέ δεν το έκανε στο παρελθόν, και ποτέ δεν θα το κάνει στο μέλλον.

Τι προβλέπει το Τούρκικο Δίκαιο πλέον;

Το πρόβλημα της παιδεραστίας είναι εκτενές στη Τουρκία, με 134.960 επίσημες διερευνήσεις τέτοιων περιστατικών μεταξύ 2010 και 2017. Όπως όμως δήλωσε ο δικηγόρος Gazal Bayram, μέλος της ÇaÇAv (Δικηγορικό Δίκτυο για τα Παιδιά) στο τούρκικο BBC:

«Στην Τουρκία, οι ποινές για τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι ήδη πιο σκληρές απ’ ότι σε άλλα κράτη. Αλλά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Το βασικό που χρειάζεται να γίνει είναι να σιγουρευτούμε ότι οι ισχύοντες νόμοι λειτουργούν.»

Όπως σημειώνουν τα παραπάνω άρθρα στα τέλη του 2018, με τους ισχύοντες νόμους ο γάμος κάτω των 18 απαγορεύεται, ενώ η ποινή για την παιδεραστία φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης, με νέες διαβουλεύσεις να καθιστούν πιθανή την αύξηση της ποινής μέχρι τα 40 χρόνια. Επιβεβαιώσαμε ότι το νομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει μέχρι και τη μέρα δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

Συνοψίζοντας

Στην Τουρκία, ο νόμος που θα αθώωνε συγκεκριμένους παιδεραστές εφόσον παντρεύονταν το θύμα τους αποσύρθηκε προτού προλάβει να ισχύσει, ενώ οι προβλεπόμενες ποινές κατά της παιδεραστίας αυτή τη στιγμή είναι σχετικά αυστηρές.