Ποιοι είμαστε
Αρχική Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα αναστήσουν νεκρούς μέσα στο 2019;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα αναστήσουν νεκρούς μέσα στο 2019;

14 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η είδηση πως μια εταιρία βιοτεχνολογίας θα προσπαθήσει να επαναφέρει νεκρούς στη ζωή κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες. Ο εν λόγω τίτλος ωστόσο δεν ευσταθεί και αποτελεί παραποίηση της σχετικής ερευνητικής δουλειάς.



Στο diaforetiko.gr διαβάζουμε:


«Ρόλο» θεού διεκδικούν οι επιστήμονες μιας αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας, που σκοπεύουν μέσα στο 2019 να χαρίσουν ζωή σε νεκρούς!

Το φιλόδοξο project, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Espresso, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς ούτε οι εμπνευστές του γνωρίζουν αν αυτοί που θα επαναφέρουν από το υπερπέραν θα είναι όπως ήταν πριν πεθάνουν ή άψυχα «ζόμπι» χωρίς συναισθήματα και λογική και -ενδεχομένως- επικίνδυνα!

Η αμφιλεγόμενη μέθοδος της εφαρμογής βλαστοκυττάρων απευθείας σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς δεν έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτό που θα προκύψει είναι ο ίδιος άνθρωπος με πλήρεις οργανικές λειτουργίες ή ένας προβληματικός οργανισμός. Κι αυτό, εκτός από τις επιστημονικές ενστάσεις, εγείρει και ηθικό πρόβλημα. […]

Η εταιρία Bioquark, που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια, δηλώνει σίγουρη ότι με την πρωτοποριακή μέθοδό της θα κάνει πράξη το μότο της «ο θάνατος είναι αναστρέψιμος».

Οπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλός της Ιρα Πάστορ, είναι έτοιμη να προχωρήσει εντός του έτους στις πρώτες απόπειρες «νεκρανάστασης».

[Διαβάστε τη συνέχεια εδώ]

Καταρχάς, να καταστήσουμε σαφές ότι η πρακτική αναφέρεται αποκλειστικά σε εγκεφαλικά νεκρούς, δηλαδή σε σώματα που ενώ με μηχανική υποστήριξη είναι σε θέση να εκτελούν βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ταυτόχρονα παρουσιάζουν ολική έλλειψη εγκεφαλικής λειτουργίας.

Έπειτα, όπως αντιλαμβανόμαστε από την διαδικτυακή διεύθυνσή του (https://www.diaforetiko.gr/epistimones-anakoinosan-oti-tha-anastisoyn-nekroys-mesa-sto-2017/), αυτό αρχικά είχε κυκλοφορήσει το 2017, και η παρούσα έκδοση δέχθηκε αλλαγή στις ημερομηνίες πριν επανακυκλοφορήσει.

Όντως, στο τέλος ως πηγή δίνεται άρθρο του tribune.gr με τίτλο “Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα αναστήσουν νεκρούς μέσα στο 2017“, που πέρα από τις ημερομηνίες, είναι ταυτόσημο με αυτό του diaforetiko.gr.

Άρα πρώτα απ’ όλα, έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακύκλωσης είδησης. Επιπλέον όμως, ούτε το 2017 η εταιρία Bioquark είχε ανακοινώσει ότι «εκείνο το έτος θα ανέσταινε νεκρούς».

Στην πρώτη συνέντευξή του επί του θέματος, τον Ιούνιο του 2017, ο διευθυντής της Bioquark, Ίρα Πάστορ, είχε δηλώσει:


“Of course, many folks are asking the ‘what comes next?’ question,” Pastor acknowledged. “While full recovery in such patients is indeed a long term vision of ours, and a possibility that we foresee with continued work along this path, it is not the core focus or primary endpoint of this first protocol.”

Μετάφραση:

«Φυσικά, πολλοί ρωτούν ‘τι έρχεται μετά;’», αναγνώρισε ο Πάστορ. «Ενώ η πλήρης ανάρρωση σε τέτοιους ασθενείς [εγκεφαλικά νεκρούς] είναι όντως ένα μακροπρόθεσμο όραμά μας, και μια πιθανότητα που προβλέπουμε να φτάσουμε μετά από συνεχή δουλειά σε αυτόν τον δρόμο, δεν είναι ο βασικός στόχος ή το βασικό αποτέλεσμα αυτού του πρώτου πρωτοκόλλου.»


Όντως, όπως διαβάζουμε και στην ανάρτηση της εν λόγω κλινικής μελέτης στην πλατφόρμα clinicaltrials.gov, έχει καταχωρηθεί ως «Φάσης 1» (με τελευταίο επίπεδο τη «Φάση 4»).

Σύμφωνα με τη πλατφόρμα, οι Φάσεις 1 «σκοπό έχουν να προσδιορίσουν τις πιο συχνές και σοβαρές παρενέργειες του φαρμάκου, και, συχνά, το πώς αυτό απορροφάται και αποβάλλεται από το σώμα.»

Αντίστοιχα, ο τίτλος που δόθηκε στην μελέτη είναι ο εξής:

Non-randomized, Open-labeled, Interventional, Single Group, Proof of Concept Study With Multi-modality Approach in Cases of Brain Death Due to Traumatic Brain Injury Having Diffuse Axonal Injury

Στις “proof of concept” μελέτες θεωρείται μάλλον απίθανη η επιτυχία του τελικού στόχου, ειδικά όταν αυτός είναι τόσο πολυσύνθετος, και ο βασικός σκοπός αυτών των μελετών είναι το να θέσουν βάσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των επόμενων μελετών.


Παρότι στις αρχικές δηλώσεις του Ίαν Πάστορ η συγκεκριμένη μελέτη αναμενόταν να ξεκινήσει στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της πλατφόρμας, η μελέτη πλέον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2019 και να τελειώσει το 2021.

Θεωρούμε ωστόσο συμπτωματική την ανακύκλωση του άρθρου με αναφορά στο 2019, καθώς κανένα άλλο σημείο του κειμένου του 2017 δεν δέχθηκε αλλαγή ώστε να επισημάνει ότι οι δηλώσεις του Ίαν Πάστορ έγιναν παλιότερα ή την καθυστερημένη έναρξη της κλινικής μελέτης.


Τέλος, όσον αφορά το εξής απόσπασμα:

«… ούτε οι εμπνευστές του γνωρίζουν αν αυτοί που θα επαναφέρουν από το υπερπέραν θα είναι όπως ήταν πριν πεθάνουν ή άψυχα ‘ζόμπι’ χωρίς συναισθήματα και λογική και -ενδεχομένως- επικίνδυνα».

Σημειώνουμε ότι δεν βρήκαμε καμιά αναφορά των ερευνητών σε πιθανότητα «ανάστασης επικίνδυνων ζόμπι», ενώ άλλωστε, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο βασικός σκοπός της προκαταρκτικής μελέτης είναι η εξασφάλιση της ασφαλής διεξαγωγής της διαδικασίας.


Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι «επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα αναστήσουν νεκρούς μέσα στο 2019» αξιολογείται ως παραπληροφόρηση.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.