Ποιοι είμαστε
Αρχική Καθορίζει η ομάδα αίματος την προσωπικότητα;ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καθορίζει η ομάδα αίματος την προσωπικότητα;

16 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως Γιαπωνέζοι ερευνητές μελετούν τις ομάδες αίματος για δεκαετίες και έχουν βρει μια εκπληκτική σύνδεση ανάμεσα στον τύπο της ομάδας κάποιου και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου;

Στο queen.gr, newsbomb.gr, newsbomb.com.cy, pronews.gr και παλιότερα στο diaforetiko.gr, awakengr.com κτλ διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Η ανακάλυψη των ομάδων αίματος το 1901 ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Ναζί θα ισχυριστούν πως οι ομάδες Α και Ο τους έκαναν ανώτερους φυλετικά από την ομάδα Β που απαντάται συχνότερα σε Εβραίους και Ασιάτες. Η θεωρία έφτασε στην Ιαπωνία το 1927 και υποστηρίχθηκε από τον Takeji Furukawa, βρίσκοντας γόνιμο έδαφος στην τότε μιλιταριστική χώρα. Τα επόμενα χρόνια η θεωρία θα “ξεθωριάσει” για να έρθει πάλι στο προσκήνιο τη δεκαετία του ’70 με ένα βιβλίο του Masahiko Nomi. Η κατηγοριοποίηση των χαρακτήρων με βάση την ομάδα αίματος, έγινε γνωστή ως “ketsueki-gata” και παρά το γεγονός πως έχει καταρριφθεί επιστημονικά, εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη χώρα.

Η θεωρία ωστόσο θεωρείται επιστημονικά εσφαλμένη. Σύμφωνα με το Scientific American, υποτιθέμενες μελέτες που την υποστηρίζουν δεν συμπεριλαμβάνουν ποσοτικά δεδομένα, είναι ελλιπείς μεθοδολογικά, και παραβιάζουν στατιστικούς κανόνες.

Επιπλέον, σοβαρές μελέτες έχουν αποδείξει πως δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ προσωπικότητας και ομάδας αίματος. Παράδειγμα εδώ και εδώ. Καμία από τις μελέτες δεν διαπίστωσε σημαντική σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και του τύπου αίματος, καθιστώντας τη θεωρία “ξεπερασμένη” και καταλήγοντας ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να υποστηριχθεί ότι η προσωπικότητα είναι κάτι περισσότερο από τυχαία συνδεδεμένη με τον τύπο αίματος.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον τύπο της ομάδας αίματος και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy