Ποιοι είμαστε
Αρχική Ομολόγησε ο Μπάρακ Ομπάμα ότι είναι Κενυάτης;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ομολόγησε ο Μπάρακ Ομπάμα ότι είναι Κενυάτης;

19 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Επανακυκλοφορεί η γνωστή θεωρία συνωμοσίας ότι ο επί δυο θητείες πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δεν έχει αμερικανική υπηκοότητα διότι δεν γεννήθηκε επί αμερικανικού εδάφους και συνεπώς δεν θα έπρεπε να ήταν καν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό.

Αυτήν την φορά, η συγκεκριμένη θεωρία αναζωπυρώθηκε και ανακυκλώθηκε πρόσφατα, λόγω της επίσκεψης Ομπάμα στην Κένυα τον Αύγουστο του 2018, όπου σε μία ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «I’m the First Sitting American President to Come From Kenya». Η δήλωση υπάρχει στο YouTube, στο 5:50 του εξής βίντεο.

Διαβάσαμε στο katohika.gr και sahiel.gr, την ερμηνεία της παραπάνω φράσης ως ομολογία ότι ο Ομπάμα είναι Κενυάτης.

Το πρόβλημα είναι ότι η φράση δεν σημαίνει αυτό. Το ότι κάποιος πρόγονος γεννήθηκε κι έχει υπηκοότητα από κάποιο δεδομένο μέρος, αυτό δεν σημαίνει ότι κι οι απόγονοί του έχουν την ίδια υπηκοότητα. Το ότι δηλαδή ο πατέρας του Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα, αυτό δεν καθιστά τον γιο του Κενυάτη. Ο Μπάρακ Ομπάμα γεννήθηκε στην Χαβάη που είναι πολιτεία των ΗΠΑ κι αμερικανικό έδαφος.

O ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα έχει αρνηθεί δημόσια στο παρελθόν πολλές φορές ότι γεννήθηκε στην Κένυα – οπότε θα είχε κενυάτικη υπηκοότητα και δεν θα είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το 2011 o Ομπάμα παρουσίασε δημόσια το πιστοποιητικό γέννησής του, που αποδεικνύει ότι όντως έχει γεννηθεί στην Χαβάη, έπειτα από πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει γεννηθεί στην Χαβάη και δεν έχει κενυάτικη υπηκοότητα

Με πληροφορίες από politifact, μέλος του IFCN.

Αρθρογράφος - Ερευνητής