Ποιοι είμαστε
Αρχική Η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη ΔΕΝ έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασηςHOAXES FAKE NEWS

Η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη ΔΕΝ έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης

20 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στις 17/5/2019, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης.

Είδαμε σχετικά δημοσιεύματα στα avgi.gr, documentonews.gr, altsantiri.gr, olympia.gr, thefaq.gr, neaselida.gr, left.gr και periodista.gr

Τα δημοσιεύματα στηρίζονται τον παρακάτω πίνακα στοιχείων τηλεθέασης, που δημοσιεύθηκε αρχικά στην “Αυγή”.

Αν παρατηρήσουμε τον πίνακα θα δούμε στην πάνω αριστερή γωνία ότι αφορά συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 18 έως 44 ετών.

Επικοινωνήσαμε με την εταιρία μέτρησης τηλεθέασης, Nielsen, και συγκεκριμένα με το “Γραφείο Πελατών & Επικοινωνίας”, για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως μας απάντησαν, τα στοιχεία του πίνακα είναι αυθεντικά, όμως ο πίνακας παραμετροποιήθηκε για να δείχνει την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (18 – 44).

Ζητήσαμε να μας δώσουν τα στοιχεία τηλεθέασης από 18 ετών και άνω, δηλαδή όσων Ελλήνων έχουν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τον πίνακα που μας απέστειλαν (παρακάτω εικόνα) τα στοιχεία τηλεθέασης ΔΕΝ είναι μονοψήφια.

Όπως μπορούμε να δούμε στον πίνακα, η τηλεθέαση του δελτίου ειδήσεων κυμάνθηκε από 21,3% έως 10,1%.
Ο μέσος όρος τηλεθέασης της χρονικής ζώνης 20:10 έως 20:50, δηλαδή η ώρα προβολής της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη, ήταν 13,7%

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία τηλεθέασης της εταιρίας Nielsen, ο πίνακας που δημοσιεύθηκε έχει παραμετροποιηθεί και παρουσιάζει συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Έτσι τα ποσοστά τηλεθέασης φαίνονται μικρότερα από τα πραγματικά. Ο ισχυρισμός ότι “το δελτίο ειδήσεων του Star έκανε βουτιά σε μονοψήφια νούμερα λόγω της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη” δεν είναι αληθής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.