Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πιγκουίνους να ζουν σε νησί από πλαστικά σκουπίδια.HOAXES

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πιγκουίνους να ζουν σε νησί από πλαστικά σκουπίδια.

30 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Το βίντεο το οποίο δείχνει πιγκουίνους πάνω σε ένα νησί από πλαστικές συσκευασίες είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, και όχι πραγματικό πλάνο.



Η σελίδα “Προχωράμε” δημοσίευσε πριν λίγες μέρες ένα βίντεο στο Facebook με το τίτλο “ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ βίντεο με πιγκουίνους που ζουν πάνω σε νησί από πλαστικό!”. [πηγή]



Το εν λόγω βίντεο δεν δημοσιεύεται πρώτη φορά στο διαδίκτυο, ενώ έχει γίνει viral αρκετές φορές στο παρελθόν. Πρόκειται για αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας και δημοσιεύτηκε αρχικά στη σελίδα του World Wildlife Foundation στο Facebook 1 Απριλίου του 2018 ως πρωταπριλιάτικη φάρσα. Στο ίδιο post η WWF εξηγούσε ότι το βίντεο μπορεί να είναι ψευδές αλλά το πρόβλημα που περιγράφει είναι πραγματικό παραπέμποντας τους αναγνώστες σε σχετικό τους άρθρο. [πηγή 1][πηγή 2]



Το κείμενο του post από τη WWF αναφέρει:


Ευτυχώς, η εικόνα των πιγκουίνων στο νησί από πλαστικό δεν είναι πραγματική. Όλοι οι πιγκουίνοι που βιντεοσκοπήσαμε είναι καλά και συνεχίζουν να ζουν ευτυχισμένοι στο νησί τους, από πάγο. Η εικόνα είναι προϊόν μοντάζ. Ωστόσο ζούμε σε ένα κόσμο όπου εικόνες όπως αυτή μπορούν να γίνουν εύκολα πραγματικότητα, οπότε η κατακλείδα δεν θα είναι ένα πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά σοβαρά δεδομένα.

Οχτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρίχνονται στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο – μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στη θάλασσα απ’ ότι ψάρια. Επομένως πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε τι κάνουμε για να βοηθήσουμε το πλανήτη κάθε μέρα. Το πλαστικό πνίγει τις θάλασσες μας και πρέπει να δράσουμε άμεσα πριν ιστορίες όπως αυτή, οι οποίες ακούγονται υπερβολικές, γίνουν πραγματικές.


Παρά τη ξεκάθαρη δήλωση της WWF ωστόσο το βίντεο χρησιμοποιήθηκε από πολλές οργανώσεις και σελίδες για να τραβήξουν το βλέμμα του κοινού με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σελίδα “Προχωράμε” η οποία παρουσίασε το βίντεο ως πραγματικό.

Η ανάρτηση του “Προχωράμε” λοιπόν αποτελεί διασπορά ψευδούς είδησης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.