Ποιοι είμαστε
Αρχική Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “Δεν είναι φτωχοί αυτοί με 300 ευρώ”;FAKE NEWS

Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “Δεν είναι φτωχοί αυτοί με 300 ευρώ”;

31 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως σε ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “δεν είναι φτωχοί αυτοί με 300 ευρώ”;

Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά πριν 4 μήνες στην σελίδα voicenews.gr (συμφερόντων Κυριάκου Βελόπουλου), αλλά αυτές τις ημέρες έχει γίνει viral με πάνω από 7.500 κοινοποιήσεις.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε παρακολουθήσει ολόκληρο το βίντεο, σε κανένα σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λέει την φράση “δεν είναι φτωχοί αυτοί με 300 ευρώ”.

Το βίντεο προέρχεται από ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε ημερίδα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2018.

Ολόκληρη η επίμαχη πρόταση του αρχηγού της ΝΔ έχει ως εξής:


«Σήμερα ένας νέος εργαζόμενος δεν έχει καμία ουσιαστικά κουλτούρα αποταμίευσης, και δεν έχει καμιά κουλτούρα αποταμίευσης, διότι πολύ απλά δεν πιστεύει ότι θα πάρει καμιά σύνταξη. Κατά συνέπεια το κίνητρο να δουλέψει μαύρα, είναι ένα κίνητρο που δεν αφορά μόνο το πρόσθετο εισόδημα το οποίο θα έχει διότι ένα μέρος της αμοιβής του δεν θα φορολογείται, είναι και ένα κίνητρο του ότι δεν θα καταβάλει εισφορές σε ένα σύστημα το οποίο πιστεύει ο ίδιος ότι δεν πρόκειται ποτέ να αφορά τον ίδιο.»


Σε κανένα σημείο της ομιλίας δεν υπάρχει η φράση: “δεν είναι φτωχοί αυτοί με 300 ευρώ” Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “δεν είναι φτωχοί αυτοί με 300 ευρώ” είναι αναληθής και καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.