Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Ταχιάος ΔΕΝ είπε ότι «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική»FAKE NEWS

Ο Ταχιάος ΔΕΝ είπε ότι «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική»

31 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, είπε σε ομιλία του πως η «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική». Όμως αυτό δεν ισχύει.

Το είδαμε στο inlife.inpaok.com (αρχική δημοσίευση) και αναπαραγωγές στα eglimatikotita.gr, alarm.rodos-island.gr και kafeneio-gr.blogspot.com.

Το δημοσίευμα βασίζει τον ισχυρισμό σε βίντεο της ομιλίας του Ν. Ταχιάου, στο 2ο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Όμως σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν υπάρχει η παραπάνω δήλωση, δηλαδή ότι “Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική”.

Το βίντεο έχει κοπεί για να δίνεται η εντύπωση ότι o υποψήφιος Δήμαρχος σχολιάζει αρνητικά την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ τόσο ο τίτλος του άρθρου όσο και του βίντεο στο οποίο βασίζεται, είναι ψευδείς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του που έγινε στις 03/04/2011, επτά χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ν. Ταχιάος ξεκινάει την ομιλία του λέγοντας ότι «σαν Μακεδόνας αναντάμ παπαντάμ», έχει σιχαθεί την εκμετάλλευση της ιδιότητάς του.
Το επίμαχο σημείο της ομιλίας του είναι στο 5:25 και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Και μια που χρησιμοποίησα την μαγική λέξη “Εθνικά Θέματα”, δεν θα αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι από όλες τις χώρες του κόσμου, η μόνη χώρα, η οποία έχει εθνικά θέματα είναι η Ελλάς. Και τι είναι τα εθνικά θέματα; Τα υπόλοιπα της διαδικασίας της εθνικής ολοκλήρωσης. Όλες οι υπόλοιπες χώρες χρησιμοποιούν τον όρο “εθνικά συμφέροντα”. Κάτω από αυτό το πρίσμα της Ελληνικής πρωτοτυπίας, εξηγείται απόλυτα ο μαξιμαλισμός, που ανάγει ασύμμετρες υποθέσεις εθνικής επιβίωσης, διαφορές όπως η ονοματολογία της ΠΓΔΜ, και δικαιολογούνται ο αναχρονισμός, η ανακρίβεια και η κενότητα συνθημάτων όπως “Η Μακεδονία είναι Ελληνική” ή “Ο Μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται”, που απαξίωσαν την ουσία του προβλήματος και απέτρεψαν μία λογική και δίκαιη λύση. Και σε αυτή την περίπτωση οι πολιτικές ελίτ προτίμησαν να παίξουν με το λαϊκό αίσθημα, επιλέγοντας να συρθούν στην αυτονόητη λύση του σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όταν πλέον το θέμα είχε κακοφορμίσει.»

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι ο Ν. Ταχιάος δεν είπε ποτέ στην ομιλία του, ότι «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική».

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.