Όχι, ο πρόεδρος τον Φιλιππίνων ΔΕΝ είπε ότι ο Σόρρος είναι επικηρυγμένος στη χώρα του

0

Σύμφωνα με δημοσίευση που επανακυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, πρόεδρος των Φιλιππινών, ανακοίνωσε πως ο Τζορτζ Σόρρος είναι ανεπιθύμητος στη χώρα. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε σε άρθρο της σελίδας «oparlapipas.gr» το οποίο στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στο Facebook. [πηγή]

Η είδηση κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2017 και δημοσιεύτηκε αρχικά στη σελίδα «newspunch» (πρώην «yournewswire»). [πηγή]

Είναι αναδημοσίευση παλιότερου άρθρου που το έχουμε βρει στα: pronews.gr, triklopodia.gr, epixirimatias.gr, e-eidhseis.com, diavaseme.gr, tanea-diaspora.net, aetos-apokalypsis.com, e-shocknews.com, volcanotimes.com, eksergesi-ellinon, ellaniapili, sinomosiologos, ενώ αποτελεί σχεδόν αυτούσια μεταφορά από το αγγλικό κείμενο και αναφέρει τα εξής:


Ακύρωσε την επίσκεψή του στις Φιλιππίνες ο επιχειρηματίας και διεθνής κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος ύστερα από την προειδοποίηση του προέδρου της χώρας Ντουέρτε ότι «υπάρχει επικήρυξη για το κεφάλι του»!

Ο Σόρος είναι μια τις από τις λιγότερο δημοφιλείς προσωπικότητες στην Ασία ύστερα από τις κατηγορίες που του έχουν απευθύνει ότι είχε παίξει ρόλο τόσο στην κατάρρευση των οικονομιών της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης το 1997 όσο και στην αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην περιοχή με κερδοσκοπικές κινήσεις στα νομίσματα των χωρών αυτών.

Από ότι φαίνεται ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δεν έχει ξεχάσει τον Σόρος.Ο άνθρωπος στον οποίο έχει δωθεί το προσωνύμιο “Duterte Harry” από τον λαό των Φιλιππίνων είναι πλήρως ενήμερος από την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» του Σόρος αλλά και την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Η αποτροπή του ταξιδιού του Σόρος στις Φιλιππίνες, ο οποίος ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα επικεφαλής «ανθρωπιστικής αποστολης», ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν η βουλή των Φιλιππίνων αποφάσισε να επαναφέρει την θανατική ποινή δίνοντας την ευκαιρία στον Ντουέρτε να πει:

«Υπάρχει ένα ειδικό μέρος για εσένα στην κόλαση ανόητε. Πάτησε το πόδι σου σε αυτή τη χώρα και το καθήκον μου είναι να πας κατευθείαν εκεί» για να συμπληρώσει: «Ξέρεις ότι σε αυτά νησιά υπάρχει αμοιβή για το κεφάλι σου».

Αποτέλεσμα της προειδοποίησης του Ντουέρτε ήταν ο Τ.Σόρος να αναβάλει επ΄ αόριστον την επίσκεψή του στις Φιλιππίνες αν και είναι ιδιαίτερα απίθανο να την πραγματοποιήσει όσο ο “Duterte Harry” είναι στην ηγεσία της.

«Το Human Rights Watch στη Νεα Υόρκη ανήκει στον Σόρος. Ο Σόρος είναι ο χρηματοδότης του. Αυτός είναι. Έχουν πάρει χρήματα. Θα επιτεθούν προκειμένου να το δικαιολογήσουν. Με έχουν στοχοποιήσει και μου επιτίθενται. Αλλά δεν με πειράζει. Άρθρα εναντίον μου κάθε ήμερα. Μπορώ να ζήσω με αυτό», είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.


Μετά από ενδελεχή αναζήτηση για δημοσιεύσεις σχετικά με επίσκεψη του Σόρρος στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δραστηριότητας δεν καταφέραμε να βρούμε την οποιαδήποτε αναφορά.

Επιπρόσθετα η μόνη αναφορά στις δηλώσεις του πρόεδρου Ντουτέρτε ενάντια στον Σόρρος βρίσκεται στο προαναφερθέν άρθρο του «yournewswire.com», που άλλαξε όνομα σε «newspunch», και σε σελίδες αντίστοιχου συνωμοσιολογικού περιεχομένου, οι οποίες είχαν πάντα το «yournewswire.com» ως πηγή. Κανένα άλλο, αξιόπιστο, μέσο δεν είχε αναφορά στις εν λόγω δηλώσεις κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό, δεδομένου του ότι μια τέτοια δήλωση από αρχηγό κράτους θα βρισκόταν σε αρκετά μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Είναι αλήθεια πως ο Ντουτέρτε έχει επιτεθεί δημόσια στον Τζορτζ Σόρρος στο παρελθόν για τη σχέση του με την οργάνωση «Humans Rights Watch». Η εν λόγω οργάνωση έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο των Φιλιππίνων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει στο πλαίσιο της καμπάνιας του εναντίων των ναρκωτικών. Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρεται απαγόρευση εισόδου του Τζορτζ Σόρρος στη χώρα ούτε πως ο ίδιος έχει επικηρυχθεί από τον Ντουτέρτε. [πηγή]

Το «yournewswire.com», που είναι η αρχική πηγή της συγκεκριμένης ψευδούς είδησης, δημιουργήθηκε από τον Adl-Tabatabai, ένα πρώην διαχειριστή της σελίδας «Davidicke.com» ο οποίος είναι πλέον σε διαμάχη με τον David icke. Ο Icke είναι πρώην τερματοφύλακας και από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους. Δημιούργησε την συνωμοσιολογική θεωρία που λέει ότι την ανθρωπότητα κυβερνά μια υβριδική φυλή εξωγήινων ερπετοειδών από τον αστερισμό του Δράκοντα, που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους. Πολλά άρθρα του «yournewswire.com» έχουν φτάσει στη χώρα μας σαν πραγματικά στο παρελθόν και έχουν καταρριφθεί.[πηγή]

Το «newspunch» έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις σελίδες με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων ενώ υπάρχει στην λίστα με τις αναξιόπιστες σελίδες από τον οργανισμό «Poynter».
Σύμφωνα μάλιστα με το «Poynter», ο λόγος που η σελίδα μετονομάστηκε σε «newspunch» από «yournewswire» ήταν για να αποφύγει τις ομάδες ελέγχου ειδήσεων του Facebook λόγω των συνεχών καταρρίψεων. [πηγή 1][πηγή 2]

Μερικά παραδείγματα ψευδών ειδήσεων που κατασκευάστηκαν από το «yournewswire.com»:

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ο ισχυρισμός πως ο πρόεδρος των Φιλιππίνων απαγόρευσε την είσοδο του Τζορτζ Σόρρος στη χώρα κρίνεται ψευδής.