«Πατατάκια-θάνατος με καθαριστικό μπάνιου…» Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί! – Καταρρίπτεται

0

Τις τελευταίες ημέρες επανακυκλοφορούν ισχυρισμοί πως ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για είδη τροφίμων τα οποία περιέχουν καθαριστικά είδη και περιττώματα ζώων εντός. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.Το είδαμε στα: neakriti.gr (αρχική πηγή), athensmagazine.gr, viral365.eu, aftodioikisi.gr

Τα δημοσιεύματα που βλέπουμε να επανακυκλοφορούν χρησιμοποιούν διάφορες δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό.

Το γεγονός ότι ο κύριος Κατσαρός είναι πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και πως δε μιλάει σε καμία περίπτωση εκ μέρους του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όλα τα δημοσιεύματα πλην της αρχικής πηγής αναφέρουν τον ΕΦΕΤ στο τίτλο αφήνοντας να εννοηθεί από τον αναγνώστη ότι πρόκειται για κάποια επίσημη ανακοίνωση του φορέα κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Αδιανόητες καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ.

Μια κόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες… κατσαρίδες και όχι μόνο… Παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα… Πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου… Μπίρες με υγρό που έχει αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη των ψαριών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής!

Ποιος τα καταγγέλλει όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα; Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.


Παράθεση απο τη σελίδα «aftodioikisi.gr

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει παρθεί από ένα άρθρο του 2018 το οποίο έγραψε ο κύριος Κατσαρός στη σελίδα «Eco Ζην». [πηγή]

Το εν λόγω άρθρο είναι μια μίξη γεγονότων με τρομολαγνικές προσθήκες και σοβαρές παραποιήσεις δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξίσωση της κυτταρίνης με ξυλοπολτό. Συγκεκριμένα ο κύριος Κατσαρός αναφέρει:

Προκειμένου να μην πήζει το γάλα οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα.

Παράθεση απο τη σελίδα «ecozen.gr»

Η κυτταρίνη αποτελεί συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων και βρίσκεται σε κάθε φρούτο ή λαχανικό όπως φυσικά και στο ξύλο. Δεν είναι επομένως ξυλοπολτός, είναι κάτι που υπάρχει και στον ξυλοπολτό καθώς και εκεί υπάρχουν φυτικά κύτταρα.

Μια εξίσου σημαντική παραποίηση που παρατηρούμε στο εν λόγω άρθρο είναι η εξής:

Το ψωμί στα  πολυκαταστήματα περιέχει ως  συντηρητικό  ένα αμινοξύ την L-κυστεϊνη που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς.

Παράθεση απο τη σελίδα «ecozen.gr»

Το αμινοξύ L-κυστεϊνη παράγεται και από τους ανθρώπους, δεν αποτελούμε τη μόνη πηγή. Το παραπάνω κομμάτι δεν λέει πως «το ψωμί περιέχει την L-κυστεϊνη η οποία υπάρχει και στα μαλλιά μας». Η διατύπωση αφήνει να εννοηθεί σαφέστατα ότι, σύμφωνα με τον κύριο Κατσαρό, η πηγή της L-κυστεϊνης για τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στο ψωμί προέρχονται από ανθρώπινες τρίχες.

Εδώ λοιπόν πρέπει να πούμε πως, πρώτον αυτός ο ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται πουθενά καθώς στο άρθρο δεν υπάρχει ούτε μια πηγή για κανένα ισχυρισμό που γίνεται και δεύτερον πως η χρήση ανθρώπινης τρίχας ως πηγή L-κυστεϊνης είναι ρητά απαγορευμένη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. [πηγή][…]πατατάκια  που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου[…]

Παράθεση απο τη σελίδα «ecozen.gr»


Αυτό είναι και το σημείο που έγινε αφορμή για πολλούς τίτλους οι οποίοι έκαναν αναφορά σε καρκινογόνα πατατάκια. Το όξινο θειώδες νάτριο χρησιμοποιείται όντως σε καθαριστικά μπάνιου προκειμένου να αναχαιτίσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις και οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται σε αυτά τα προϊόντα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις μόλις ανιχνεύσιμες ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιείται στα πατατάκια. Ο ρόλος τους σε αυτά τα προϊόντα είναι να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει θεσπίσει συγκεκριμένα και αυστηρά όρια για τη χρήση του τα οποία έχουν κριθεί ασφαλή. [πηγή]

Ο κύριος Κατσαρός, σε μια από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει στα μέσα που παραθέτονται στην αρχή του άρθρου, παρέχει επίσης μια λίστα με νοθεύσεις των τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ποια είναι τα επιτρεπτά όρια αυτών των νοθειών από τον FDA. [πηγή]

Παρότι ο ισχυρισμός περί των εν λόγω ορίων και των συστατικών που αναφέρει ο κύριος Κατσαρός ευσταθεί, δεν αναφέρει πουθενά ότι η παρασκευή και συσκευασία προϊόντων όπως το σιτάρι ή παρεμφερή είδη διατροφής είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει χωρίς τη παραμικρή πρόσληψη νοθειών. Τα όρια που θεσπίζονται από οργανισμούς όπως ο FDA έχουν το στόχο να κρατήσουν το ποσοστό αυτών των νοθειών στα κατώτατα επίπεδα όπου είναι πρακτικά μη διακριτές και αποδεδειγμένα δε προκαλούν κανένα πρόβλημα υγείας.

Επιπρόσθετα, τα νούμερα που δίνονται ως ανώτατα όρια δεν είναι ο μέσος όρος των ποσοτήτων που βρίσκουμε σε εμπορικά προϊόντα, είναι το μέγιστο δυνατό που επιτρέπεται να βρεθεί σε έλεγχο και μάλιστα ακόμα και όταν ένα προϊόν πλησιάζει αυτά τα όρια μπορεί να αποσυρθεί προληπτικά. Στη πραγματικότητα τα εμπορικά προϊόντα έχουν πολλαπλάσια χαμηλότερες συγκεντρώσεις τέτοιων νοθειών και αυτό γιατί υπάρχουν σχετικοί έλεγχοι για να διασφαλιστούν τα στάνταρ ποιότητας και ασφάλειας.

Εν κατακλείδι, παρά τις κινδυνολογικές αναφορές στις λεπτομέρειες των μέτρων ασφαλείας που παίρνονται από διάφορους επίσημους φορείς για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνονται, δε προσκομίζεται καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος από την κατανάλωση των αναφερόμενων προϊόντων.