Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η πόση νερού σε μία συγκεκριμένη ώρα ΔΕΝ μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του οργανισμούΥΓΕΙΑ

Όχι, η πόση νερού σε μία συγκεκριμένη ώρα ΔΕΝ μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του οργανισμού

5 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

η κατανάλωση νερού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έχει πιο αποδοτική επίδραση στην υγεία μας

Συμπέρασμα:

Κανένας από τους ισχυρισμούς που παραθέτονται δεν τεκμηριώνεται με χρήση αξιόπιστης πρωτογενούς πηγής. Επιπρόσθετα μετά από ενδελεχή έρευνα σε βάσεις δεδομένων επιστημονικών μελετών, συγκεκριμένα το "PubMed" και το "ScienceDirect", δε βρέθηκε πουθενά κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει τις εικασίες περί θετικής ή αρνητικής επίδρασης της κατανάλωσης νερού σε συγκεκριμένες ώρες στην ανθρώπινη υγεία.

Η δήλωση πως η πόση νερού σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας βοηθά στη καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι ατεκμηρίωτη.

Παραδείγματα: athensmagazine.gr, piperatoi.gr

Παρότι τα άρθρα που αναφέρονται παραπάνω δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν είναι καινούργιος αλλά κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο. Πρόσφατα ένα παλιό post της σελίδας “Υγεία πάνω απ’ όλα” στο Facebook με αυτή τη δήλωση κυκλοφόρησε ξανά, φτάνοντας περίπου τις 100 χιλιάδες κοινοποιήσεις. [πηγή]

Το ψευδές μήνυμα με τους ισχυρισμούς για την κατανάλωση νερού σε συγκεκριμένες στιγμές, κυκλοφορεί με email από το 2009, σε αρκετές διαφορετικές εκδόσεις. Μια από αυτές είναι η παρακάτω.

Μία άλλη έκδοση του παραπάνω μηνύματος προσπάθησε να συνδέσει τους ισχυρισμούς με τον ιατρό “Virend Somers” της κλινικής “Mayo”. Η κλινική το διέψευσε. [πηγή]

Τα σχετικά άρθρα αναφέρουν το εξής:

Πίνοντας νερό σε μία συγκεκριμένη ώρα του 24ωρου μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του στο σώμα. . .

2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα – βοηθά στην ενεργοποίηση εσωτερικών οργάνων

1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από το γεύμα – βοηθάει την πέψη

1 ποτήρι νερό πριν από το μπάνιο – βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

1 ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο – αποφεύγεται εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή

Κανένας από τους ισχυρισμούς που παραθέτονται δεν τεκμηριώνεται με χρήση αξιόπιστης πρωτογενούς πηγής. Επιπρόσθετα μετά από ενδελεχή έρευνα σε βάσεις δεδομένων επιστημονικών μελετών, συγκεκριμένα το “PubMed” και το “ScienceDirect”, δε βρέθηκε πουθενά κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει τις προαναφερθείσες εικασίες. Ωστόσο είναι σκόπιμο να εξετάσουμε μια εξ αυτών καθώς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.

1 ποτήρι νερό πριν από το μπάνιο – βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η εν λόγω εικασία πατάει στην ιδέα ότι πίνοντας αρκετό νερό προκαλείται πτώση των επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να πέφτει και η πίεση του αίματος, όπως συμβαίνει με τη χρήση πολλών διουρητικών τα οποία προκαλούν απώλεια νατρίου από το σώμα με συνεχή ούρηση. Το πρόβλημα με αυτή την εικασία είναι πως ο οργανισμός διαθέτει ιδιαίτερα αποτελεσματικούς μηχανισμούς ρύθμισης σημαντικών στοιχείων όπως το νάτριο και κρατάει τις συγκεντρώσεις τους σε αυστηρά ελεγχόμενα επίπεδα.

Τα διουρητικά θειαζίδης αναστέλλουν τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης η οποία ελέγχει πόσο νάτριο θα απορροφηθεί ξανά στο αίμα μετά το σχηματισμό των ούρων. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι το σώμα ανακτά λιγότερο νάτριο από τα ούρα και κατά συνέπεια χάνει και περισσότερο νάτριο. [πηγή]

Το νερό ωστόσο δεν έχει καμία επίδραση στη συγκέντρωση νατρίου γιατί δεν επηρεάζει κάποιο αντίστοιχο σύστημα όπως αυτό που αναφέραμε. Επομένως, όσο νερό και αν πιούμε δεν θα έχουμε επαρκή πτώση συγκέντρωσης νατρίου για να δούμε επίδραση στη πίεση του αίματος.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση νερού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έχει πιο αποδοτική επίδραση στην υγεία μας, είναι ατεκμηρίωτος.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.