Ποιοι είμαστε
Αρχική Η 17χρονη από την Ολλανδία ΔΕΝ υποβλήθηκε σε νόμιμη ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικήςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η 17χρονη από την Ολλανδία ΔΕΝ υποβλήθηκε σε νόμιμη ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής

5 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

H ιστορία της νεαρής Noa Pothoven από την Ολλανδία έγινε viral παγκοσμίως. Τα μεγάλα μέσα τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό ισχυρίζονται ότι η νεαρή υποβλήθηκε σε νόμιμη ευθανασία με βοήθεια ειδικής κλινικής. Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής.



Το είδαμε στα: lifo.gr, huffingtonpost.gr, in.gr, cnn.gr, star.gr, athensvoice.gr, thecaller.gr, enikos.gr, skai.gr, pronews.gr, tanea.gr, protothema.gr, iefimerida.gr, και πολλά άλλα.

Η Noah Pothoven γεννήθηκε το 2001 στη πόλη Arnhem της Ολλανδίας. Στο βιβλίο της με τίτλο “Κερδίζοντας ή Μαθαίνοντας” αναφέρει πως στην ηλικία των 14 ετών έπεσε θύμα βιασμού από δυο άντρες, γεγονός που έκρυψε αρχικά από την οικογένεια της. Το εν λόγω συμβάν οδήγησε σε σύνδρομο μετά-τραυματικού στρες, σοβαρή μορφή κατάθλιψης και ανορεξία που κράτησε για χρόνια.

Η Noa πέρασε από πολλές κλινικές και ειδικούς για καταπολέμηση των ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων που άφησε η τραυματική της εμπειρία, ωστόσο καμία δεν φάνηκε να βοηθά με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να θέλει να δώσει τέλος στη ζωή της.

Οι νόμοι για την ευθανασία στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα αυστηροί και οι σχετικές αρχές επικεντρώνονται στη προσπάθεια παροχής της βέλτιστης αγωγής και ψυχολογικής στήριξης για τον εκάστοτε ασθενή αφήνοντας την ευθανασία ως την ύστατη λύση.

Μετά από απόρριψη του αιτήματος της, έκανε αίτημα στην κλινική “Levenseindekliniek” (End of Life Clinic) στη Χάγη, με σκοπό να παρακάμψει την απόφαση που είχε λάβει. Ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία. Η λύση που επέλεξε εν τέλει ήταν να σταματήσει να λαμβάνει τροφή και νερό προκειμένου να πεθάνει, το οποίο και έγινε.

Το πρόβλημα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τόσο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης όσο και σε μεγάλους δημοσιογραφικούς φορείς του εξωτερικού όπως η Independent και η Huffigton Post είναι η παρουσίαση του θανάτου της Noa ως νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία, αναφέροντας πως το κράτος αποδέχτηκε το αίτημα της, κάτι το οποίο δεν ισχύει.


Σε ευθανασία υπεβλήθη την προηγούμενη Κυριακή μια 17χρονη στην Ολλανδία μη μπορώντας να διαχειριστεί τα ψυχολογικά τραύματα που της προξένησε η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην παιδική της ηλικία.

Τον περασμένο Δεκέμβρη επικοινώνησε με την κλινική Life End Clinic στην Χάγη θέλοντας να κάνει χρήστη του νόμου που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002 και επιτρέπει την ευθανασία εφόσον πληρούνται πολύ συγκεκριμένα κριτήρια αυστηρά κριτήρια που καταγράφονται. 


Παράθεση απο το skai.gr


Η Νόα Ποτόβεν πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, το οποίο είχε τοποθετηθεί στο σαλόνι του σπιτιού της. Προηγήθηκε η έκδοση άδειας από τις ολλανδικές αρχές για να υποβληθεί στη διαδικασία της ευθανασίας.

Παράθεση απο την athensvoice.gr


Αρχικά της είπαν ότι είναι πολύ μικρή για κάτι τέτοιο, ωστόσο ο νόμος υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις – όπως αυτές που συνέτρεχαν στην περίπτωση της Noa- επιτρέπει την ευθανασία.

Παράθεση απο το star.gr


Τέλος στη ζωή της με νόμιμη ευθανασία έδωσε η 17χρονη Noa Pothoven από την Ολλανδία, καθώς δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον εφιάλτη των συνεχών σεξουαλικών κακοποιήσεων που είχε βιώσει μικρή.

Παράθεση απο το cnn.gr


Ο νόμος για το “τερματισμό ζωής μετά από αίτημα και υποβοηθούμενης αυτοκτονίας” ο οποίος πέρασε το 2001 στην Ολλανδία και τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, αναφέρει ότι η ευθανασία και η αυτοκτονία υποβοηθούμενη από γιατρό δεν είναι παράνομες όταν γίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνεται η επιθυμία του ασθενούς, το επίπεδο της σωματικής και ψυχολογικής δυσφορίας που αντιμετωπίζει, το αν έχει ενημερωθεί επαρκώς από τον επιβλέποντα γιατρό και η απουσία εναλλακτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Για να δοθεί εν τέλει έγκριση για νομικά υποβοηθούμενη ευθανασία το αίτημα πρέπει να περάσει από ειδική επιτροπή. [πηγή]

Το αίτημα της Noa δεν έγινε δεκτό γι’ αυτό και κατέφυγε στην επιλογή της ασιτίας. Απευθύνθηκε όντως στην Κλινική της Χάγης για εξέταση των επιλογών που είχε μετά την άρνηση του αιτήματος της για νόμιμη ευθανασία, αλλά η κλινική δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι πολλά ελληνικά άρθρα χρησιμοποιούν ως πηγή την εφημερίδα “Gelderlander” η οποία ήταν και η αρχική πηγή για τη πλειονότητα των δημοσιευμάτων που δημοσιεύτηκαν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Η εφημερίδα είχε καλύψει το θέμα το 2018 περιγράφοντας τη προσπάθεια της Noa να λάβει την ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν από κατάλληλους ειδικούς, τόσο για τη κατάθλιψη όσο και για την ανορεξία. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονταν ότι δεν κατάφερε τελικά να λάβει κρατική άδεια για υποβοηθούμενη ευθανασία. [πηγή]

Το άρθρο του 2019 της “Gelderlander” το οποίο αναφέρει και το θάνατο της 17χρονης δεν κάνει πουθενά λόγο, ούτε για κρατική άδεια ούτε για συμμετοχή της Levenseindekliniek στο θάνατο της Noa. Η μόνη αναφορά στη Κλινική της Χάγης, περιγράφει το αίτημα της Noa και όχι αποδοχή της Κλινικής να βοηθήσει. [πηγή]

Το λάθος βρήκαν προ λίγων ωρών και μεγάλα μέσα όπως το DW και το Euronews το οποίο μάλιστα είχε κάνει αρχικά το ίδιο λάθος και διόρθωσε το αρχικό άρθρο του. [πηγή 1][πηγή 2]


Το σχετικό άρθρο της DW σχετικά με τη παραποίηση της είδησης απο τα μέσα ενημέρωσης
Το διορθωμένο άρθρο της Euronews για την υπόθεση της 17χρονης

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι η 17χρονη Noa Pothoven έδωσε τέλος στη ζωή της με νόμιμη ευθανασία, δεν είναι αληθής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.