Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Κυβέρνηση Τραμπ ΔΕΝ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 340 διςFAKE NEWS

Η Κυβέρνηση Τραμπ ΔΕΝ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 340 δις

8 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «η Κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 340 δις ευρώ». Ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Το είδαμε στα ellaniapili.blogspot.com, katohika.gr, diadrastika.com, oparlapipas.gr, cyclades24.gr, kwloxaneio.gr.



Το άρθρο έχει ως εξής (οι κρίσιμοι ισχυρισμοί με έντονα γράμματα):

Κυβέρνηση ΤΡΑΜΠ: Η Γερμανία ΧΡΩΣΤΑΕΙ στην Ελλάδα 340 δισεκατομμύρια ευρώ!

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο Τεντ Μάλοχ,ο οποίος ενδέχεται και να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρώπη: “Το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών”.

Επιπρόσθετα,ο Μάλοχ που έχει και την ιδιότητα του οικονομολόγου,εκτιμά πως η Βρετανία ενδέχεται και θα μπορούσε να συμφωνήσει με την Αμερική μία συμφωνία εξαιρετικά ωφέλιμη και για τις δύο χώρες.

Επιπρόσθετα σχολίασε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν ένα ξεκάθαρο Brexit από την Ε.Ε,γιατί έτσι θα μπορεί να ξεφύγει από τα γραφειοκρατικά τερτίπια των Βρυξελλών και θα μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ.

Όπως άλλωστε έχει πει ο Μάλοχ η Γερμανία, φέρεται εκδικητικά σε άλλο κράτος της Ευρώπης,όταν προσπαθεί να ορθοποδήσει κοινωνικά και οικονομικά.

Παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα στην οποία η Γερμανία έχει φερθεί εξαιρετικά εκδικητικά ενώ σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς χρωστάει στην Ελλάδα περίπου 340 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το άρθρο αναπαράγεται εκ νέου, αλλά στην πραγματικότητα ξεκίνησε από δηλώσεις του Τεντ Μάλοκ που έγιναν τον Ιανουάριο του 2017.

Εκπροσωπεί ο Τεντ Μάλοκ την Κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Τα ελληνικά δημοσιευματα παρουσιάζουν τις δηλώσεις του Τεντ Μάλοκ ως «ανακοίνωση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ», και αναφέρουν ότι αυτός «ενδέχεται και να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρώπη». (Η ορθή προφορά είναι «Μάλοκ» και όχι «Μάλοχ» όπως αναγράφουν.)

Ισχύει ότι υπήρξαν φήμες που υποστήριζαν τον ισχυρισμό περί υποψηφιότητας του Τεντ Μάλοκ, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν σε διαμαρτυρία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Τεντ Μάλοκ είχε παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα επιθετικό ιστορικό ως προς αυτήν. (Την είχε παραλληλίσει με τη Σοβιετική Ένωση.)

Παράλληλα, ο Τεντ Μάλοκ είχε δηλώσει στο BBC ότι είχε αναμιχθεί στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ «για περισσότερο από ενάμιση χρόνο».

Ωστόσο, τον Μάιο του 2017, αξιωματούχοι της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι ο Τεντ Μάλοκ ποτέ δεν είχε ληφθεί υπόψη ως υποψήφιος για τον ρόλο, ενώ ένας αξιωματούχος ανέφερε στους Financial Times ότι «κανείς στην Κυβέρνηση του Τραμπ δεν είχε καν ακούσει» γι’ αυτόν. Όντως, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ο Τραμπ, δεν είχαν κάνει καμιά δημόσια αναφορά στο πρόσωπό του.

Παράλληλη έρευνα των Financial Times βρήκε ότι ο Τεντ Μάλοκ είχε παραποιήσει πολυάριθμους ισχυρισμούς αναφορικά με το πρόσωπό του, τόσο σε διαδικτυακό βιογραφικό του όσο και στην αυτοβιογραφία του. Ενδεικτικά, ότι είχε «πρεσβευτικό ρόλο» στον ΟΗΕ, ότι ήταν μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού σε δυο κολέγια της Οξφόρδης, και ότι είχε χριστεί ιππότης από την Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τεντ Μάλοκ όντως δεν χρίστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τον Ιούλη του 2018 η θέση αυτή δόθηκε στον Γκόρντον Σόντλαντ.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι «ο Τεντ Μάλοκ εκπροσωπεί την Κυβέρνηση των ΗΠΑ» είναι ψευδής.

«Το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών»

Ο Τεντ Μάλοκ τον Γενάρη του 2017 είχε δηλώσει στο BBC: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα νόμισμα που δεν είναι απλά σε πτώση αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε όντως να καταρρεύσει τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο».

Προφανώς η εκτίμηση έπεσε έξω. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δυο χρόνια μετά από την δήλωση, οι Financial Times συμφωνούν με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ, το ευρώ παραμένει «αξιοσημείωτα σταθερό».

Χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα τουλάχιστον 340 δις ευρώ;

Στο τέλος του άρθρου διαβάζουμε:

Όπως άλλωστε έχει πει ο Μάλοχ η Γερμανία, φέρεται εκδικητικά σε άλλο κράτος της Ευρώπης,όταν προσπαθεί να ορθοποδήσει κοινωνικά και οικονομικά.

Παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα στην οποία η Γερμανία έχει φερθεί εξαιρετικά εκδικητικά ενώ σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς χρωστάει στην Ελλάδα περίπου 340 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Τεντ Μάλοκ έχει δηλώσει στο Bloomberg ότι (8:31 του βίντεο):

«Μου φαίνεται ότι τουλάχιστον σε μία, αν όχι δύο κατηγορίες χειραγώγησης νομίσματος, η Γερμανία έχει ‘γυρίσει το παιχνίδι’ προς το μέρος της, και για να είμαστε ειλικρινείς, προς ζημιά της Νότιας ή περιφερειακής Ευρώπης, δηλαδή της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας.»

Ωστόσο, ούτε σε αυτήν, στην προηγούμενη συνέντευξη που εξετάσαμε, ή ευρύτερα στις υπόλοιπες δηλώσεις του Τεντ Μάλοκ που γνωστοποιήθηκαν, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε καμιά αναφορά του «σε εκδικητική συμπεριφορά της Γερμανίας» ή «χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα τουλάχιστον των 340 δις».

Οι μόνες άλλες αναφορές του σχετικά με την Ελλάδα που κυκλοφόρησαν σε ΜΜΕ όπως ο ΑΝΤ1 και η Καθημερινή, αφορούσαν έμμεσες προτάσεις του Μάλοκ προς την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Αν είχε προβεί και στις δηλώσεις του ισχυρισμού, οι οποίες φέρουν πολλαπλάσια βαρύτητα, αναμενόμενα δεν θα είχαν παραληφθεί.


Πιθανή πηγή έμπνευσης αποτελεί το εξής άρθρο του pronews.gr, το οποίο στον πρόλογό του γράφει:

Όλο το χρέος της χώρας χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα που έχει το θράσος να της κουνάει το “δάχτυλο” καθώς το ύψος αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου φτάνει τα 300 δισ.ευρώ!

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το χρέος της χώρας είναι 340 δισ. ευρώ μιλάμε για μια σχεδόν ολική διαγραφή του. Έχει βάση λοιπόν η ελληνική απαίτηση για διαγραφή του χρέους και καιρός είναι να καταλάβουν στις Βρυξέλλες ότι το εννοούμε.

Ισχύει ότι η διακομματική επιτροπή της Βουλής εκτίμησε πως το ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, λόγω των πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου, ανέρχεται στα 309.498.817.179 ευρώ. Ωστόσο, η αναγωγή του ποσού στα 340 δις που βρισκόταν περίπου το Ελληνικό χρέος, ώστε «να δικαιολογηθεί ένα αίτημα εξ ολοκλήρου διαγραφής του», είναι αυθαίρετη.


Συμπερασματικά, ο Τεντ Μάλοκ ψευδώς αναφέρθηκε ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Τραμπ ή ακόμα και «πιθανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρώπη», οι προβλέψεις του για κατάρρευση του ευρώ έπεσαν έξω, ενώ δεν είχε προβεί σε δηλώσεις σχετικά με χρέος 340 δις της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.