Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ ανάγκασαν γυναίκα να καταπιεί τη φόλα που έδωσε στα αδέσποτα!FAKE NEWS

ΔΕΝ ανάγκασαν γυναίκα να καταπιεί τη φόλα που έδωσε στα αδέσποτα!

10 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι: “Στην Αγία Πετρούπολη ανάγκασαν 26χρονη γυναίκα με όνομα Αναστασία (Анастасия), να καταπιεί τη φόλα που προορίζονταν για τα αδέσποτα”. Η είδηση όμως δεν είναι αληθής.

Το είδαμε στα: koitamagazine.gr, newspolis.gr, protinewskorinthias.gr και offside24.gr

Το ψευδές δημοσίευμα αναφέρει ότι:

Ανάγκασαν γυναίκα να καταπιεί τη φόλα που έδωσε στα αδέσποτα!

Η 26 χρονη Αναστασία επί 1 εβδομάδα έριχνε δηλητηριασμένο κρέας στην… πόλη για να εξοντώσει τα αδέσποτα.

Πέθαναν πολλά αδέσποτα ζώα και δεσποζομενα σκυλιά. Την εντόπισε ένας άντρας που δηλητηριάστηκε το σκυλί του και της έβαλε με το ζόρι την φόλα στο στόμα. Η γυναίκα επέζησε αλλά βρίσκεται στο νοσοκομείο. Δεν θα υποβάλει μήνυση κατά του άντρα, γιατί εκεί για κακοποίηση ζώου τους βάζουν με όνομα και φώτο σε όλα τα φιλοζωικά σάιτ.

ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΎΠΟΛΗ (ΡΩΣΊΑ) ΑΝΆΓΚΑΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΊ ΤΗΝ ΦΟΛΑ ΠΟΥ ΈΡΙΞΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ!!!

Η παραπάνω ψευδής είδηση κυκλοφόρησε από ανάρτηση στις 3 Ιουνίου 2019, στην ομάδα “Σχετικά με τα σκυλιά (О собаках.ХРАНИТЕЛИ ВЕРНОСТИ)” στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο vk, που είναι κάτι σαν το facebook. Η πηγή της ανάρτησης είναι μια δημοσίευση στο zen.yandex.ru αλλά έχει ήδη διαγραφεί.

Αριστερά η ανάρτηση στο vk και δεξιά η μετάφραση.

Όμως η κοπέλα δεν ονομάζεται Αναστασία (Анастасия), αλλά Λιούντα (люда милая) και είναι φωτογράφος στην Αγία Πετρούπολη. Την φωτογραφία της την έχουν κλέψει από το προφίλ της στη topdb.ru

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από άσχετο γεγονός τον Μάιο 2018 στην επαρχία “Zavodskoy”, περίπου 1300 χιλιόμετρα μακριά από την Αγία Πετρούπολη.

Έρευνα σε ρωσικά δημοσιεύματα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εκτός από αναδημοσιεύσεις της αρχικής ανάρτησης στο vk.com. Ήδη, ρωσικά δημοσιευματα αναφέρουν ότι τελικά η είδηση ήταν ψευδής.

Οι ελληνικές ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν μία άλλη, άσχετη φωτογραφία νεκρού σκύλου, από το Πανόραμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην Κρήτη.


Συμπέρασμα:
Η αρχική ανάρτηση, στο ρωσικό δίκτυο vk, περιέχει ψευδείς πληροφορίες και φωτογραφίες. Επιπλέον, το περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται από κανένα μέσο και ρωσικά δημοσιευματα που ερεύνησαν την είδηση αναφέρουν ότι τελικά είναι ψευδής. Όλες οι σχετικές πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν ότι είδηση, που αναφέρει ότι “στην Αγία Πετρούπολη ανάγκασαν 26χρονη γυναίκα με όνομα Αναστασία (Анастасия) να καταπιεί τη φόλα που προορίζονταν για τα αδέσποτα”, είναι ψευδής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.