Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ έδεσαν χελώνα για να την δει ο Κ. Μητσοτάκης στο ΚαστελόριζοFAKE NEWS

ΔΕΝ έδεσαν χελώνα για να την δει ο Κ. Μητσοτάκης στο Καστελόριζο

11 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Viral έχει γίνει σήμερα ο ισχυρισμός πως μια χελώνα καρέτα-καρέτα, δέθηκε από το πτερύγιο για να την δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο.

Το είδαμε στο tribune.gr, altsantiri.gr, topontiki.gr, dailythess.gr, voicenews.gr, candiadoc.gr, zoosos.gr (αρχική πηγή του ισχυρισμού που αργότερα προχώρησε σε ενημέρωση του άρθρου)

https://www.youtube.com/watch?v=1N1u-tdeO-c

Τι έχει συμβεί;

Τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από ανάρτηση σήμερα το πρωί στη φιλοζωική ιστοσελίδα zoosos.gr.

Επικοινωνήσαμε με τον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης-Καστελόριζου και μιλήσαμε με τον ανθυποπλοίαρχο Σάλλα, ο οποίος μας δήλωσε “Δεν υπάρχει δεμένη χελώνα. Η συγκεκριμένη πάει συχνά εκεί γιατί βρίσκει τροφή. Η παρουσία της είναι μόνιμη, μαζί με μερικές ακόμη. Το σχοινί που φαίνεται στο βίντεο είναι σχοινί με το οποίο δένονται οι βάρκες στο σημείο.”

Επιπλέον, κατόπιν προσεκτικότερης εξέτασης του αρχικού βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Star, είναι εμφανές πως η χελώνα δεν είναι δεμένη με σχοινί, αλλά “μπλέχτηκε” για μικρό χρονικό διάστημα σε σχοινί βάρκας.

Το παρακάτω βίντεο αποκαλύπτει με απόλυτη σαφήνεια πως η χελώνα δεν ήταν δεμένη.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “μια χελώνα καρέτα-καρέτα, δέθηκε από το πτερύγιο για να την δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο“, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.