Οι ΗΠΑ ΔΕΝ δίνουν αποζημίωση $2,5 δισ. στην Τουρκία για να ακυρώσει τους S-400

Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να λάβει αποζημίωση ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τους ρωσικούς S-400 προκειμένου να «σπάσει» το συμβόλαιο;

Στο pronews.gr (αρχική πηγή), vimapress.gr, 1069.gr, voicenews.gr, epixirimatias.gr, alarm.rodos-island.gr, ellinilatris.blogspot.com κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Στα τέλη του 2017, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Αυτή η αγορά, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ναδίρ. Έκτοτε, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Άγκυρα για αυστηρές κυρώσεις (ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο εκπαραθύρωσης από το πρόγραμμα του μαχητικού νέας γενιάς F-35, για το οποίο η Τουρκία έχει αναλάβει μικρό υποκατασκευαστικό έργο).

Ο ισχυρισμός

Ο ισχυρισμός «Γη και ύδωρ από ΗΠΑ σε Τουρκία: Toυς δίνουν αποζημίωση δισ. δολαρίων για την ακύρωση των S-400«, ξεκίνησε από το pronews.gr και ως πηγή παραθέτει το παρακάτω tweet του Ali Ozkoz, που αυτοπροσδιορίζεται ως «αναλυτής» με εξειδίκευση σε θέματα Ευρασίας, Τουρκίας, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής.

Ο χρήστης που δημοσίευσε το tweet, κάνει λόγο για «καταβολή χρηματικής αποζημίωσης», δίχως να αναφέρει το ποσό των 2,5 δισ. που αυθαίρετα πρόσθεσαν τα ελληνικά δημοσιεύματα.

Ο Ali Ozkoz με τη σειρά του, παραθέτει ως πηγή άρθρο της ρωσικής ιστοσελίδας topcor.ru, με τίτλο «Οι ΗΠΑ προσφέρουν αποζημίωση στην Τουρκία για να εγκαταλείψουν τους S-400». Όπως θα δούμε παρακάτω, η απόδοση της λέξης-κλειδί «компенсацию» = «compensation» = «αποζημίωση» ή «επανόρθωση» είναι λανθασμένη στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ και θα έπρεπε να αποδοθεί ως «ανταποδοτικές ενέργειες».

Σε σχετικό μας ερώτημα για την προέλευση της πληροφορίας που θέλει τις ΗΠΑ να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση για να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία των S-400, δεν λάβαμε ποτέ απάντηση.

Το άρθρο (που επικαλείται δηλώσεις μη κατονομαζόμενης Αμερικανίδας αξιωματούχου στο ρωσικό πρακτορείο TASS) σε κανένα σημείο δεν μιλά για «χρηματική αποζημίωση», αλλά για προθυμία των ΗΠΑ να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας, εφόσον δεν πάρει τελικά τους S-400. Επομένως και ο ισχυρισμός του tweet περί «καταβολής χρηματικής αποζημίωσης», είναι επίσης αυθαίρετος.

Επιπλέον

Σε κανένα ρωσικό ή διεθνές ΜΜΕ δεν κυκλοφορεί ο ισχυρισμός περί αμερικανικής οικονομικής αποζημίωσης προς τη Τουρκία.

Για παράδειγμα, ρωσικά δημοσιεύματα από RT, TASS και IZVESTIA, δεν αναφέρουν «οικονομική αποζημίωση», αλλά μιλούν για περιορισμό των συνεπειών (αμερικανικές κυρώσεις) εάν η Άγκυρα ακυρώσει την παραλαβή των S-400.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τα ανωτέρω, προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως «Οι ΗΠΑ δίνουν αποζημίωση $2,5 δισ. δολαρίων στη Τουρκία για την ακύρωση των S-400» είναι αυθαίρετος και καταρρίπτεται.