Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Σερβία δεν πήρε πίσω την αναγνώριση των “Σκοπίων” ως “Μακεδονία”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Σερβία δεν πήρε πίσω την αναγνώριση των “Σκοπίων” ως “Μακεδονία”

22 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως η Σερβία πήρε πίσω την αναγνώριση των “Σκοπίων” ως “Μακεδονία” σε πολυμερές επίπεδο;

Ο ισχυρισμός κυκλοφορεί εδώ και αρκετούς μήνες και τον είδαμε στο kyklwpas.blogspot.com, pentapostagma.gr, hellas-now.com, newsthessaloniki.gr, triklopodia.gr, grothia.gr, katohika.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com κτλ:

Ο ισχυρισμός επανακυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, ελαφρώς αλλαγμένος, αλλά ίδιος επί της ουσίας. Το είδαμε στο hellas-now.com και kyklwpas.blogspot.com.

Τι ισχύει;

Η Σερβία έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ήδη απο το 1996, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Με πράσινο χρώμα οι χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ανάμεσά τους και η Σερβία)
Με κόκκινο χρώμα οι χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως πΓΔΜ
Με μπλε χρώμα οι χώρες για τις οποίες είναι άγνωστη η επίσημη θέση τους
Με άσπρο χρώμα οι χώρες που δεν διατηρούν διπλωματικές επαφές
Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στα τέλη του 2015, ανέκυψε ένα ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις στα Σκόπια και είχε να κάνει με την αναγραφή του ονόματος “FYROM” αντί για “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε σερβικές οδικές πινακίδες. Τότε, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

Είναι καιρός να σταματήσουμε να εργαζόμαστε ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Είναι αλήθεια ότι η Σερβία αναγνωρίζει τη Μακεδονία με αυτό το όνομα, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ήδη από την εποχή του Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του 1990. Η Μακεδονία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και τώρα ενοχλείται από μια επιγραφή.”

Επιπλέον, η Σερβία έχει ουσιαστικά αποδεχτεί και τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, αν και ακόμη ισχύει η επίσημη αναγνώριση ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούσιτς, είπε το περασμένο Δεκέμβριο απευθυνόμενος στο Αλέξη Τσίπρα:

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντική η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οι δύο χώρες μας θα συνδεθούν ακόμη περισσότερο.”

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως η Σερβία πήρε πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων ως “Μακεδονία” ή ως FYROM, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy