Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το γλυπτό δεν δείχνει αρχαία Ελληνίδα με λάπτοπHOAXES

Αυτό το γλυπτό δεν δείχνει αρχαία Ελληνίδα με λάπτοπ

27 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός

Αρχαία Ελληνίδα με λάπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ.

Συμπέρασμα

Το γλυπτό απεικονίζει μια γυναίκα να ανοίγει ένα κουτί που κρατά η υπηρέτριά της

Σε πολλά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσιάζεται ένα γλυπτό του 1ου π.Χ. αιώνα, που απεικονίζει μια γυναίκα να κοιτά την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή.

Παραδείγματα στο pronews.gr,  el.grtribune.grtilegrafima.grkatohika.gr κτλ.

Αρχαία Ελληνίδα με… λάπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ. (φωτο, βίντεο)
Ένα ελληνικό γλυπτό, ανάγλυφο του 1ου π.Χ., αιώνα έχει ενθουσιάσει τους ερευνητές των «μυστηρίων» αφού θεωρούν ότι βλέπουν σε αυτό μια γυναίκα να κοιτά την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή!Το εν λόγω γλυπτό βρίσκεται στο Μουσείο Getty Villa της Καλιφόρνια και μοιάζει σαν ένα παιδί ή νεαρή δούλα να κρατά έναν φορητό υπολογιστή με θύρες USB μπροστά σε μια γυναίκα που κοιτά την οθόνη.

Τι είναι αυτό που βλέπουμε;

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι (το παραπάνω) βίντεο με ημερομηνία 31/5/2014, ενώ στη χώρα μας, το πρώτο σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε τη 1/6/2014 από το tribune.gr. Από τότε μέχρι σήμερα, ο ισχυρισμός αναδημοσιεύεται ανά χρονικά διαστήματα.

Το γλυπτό είναι μια επιτύμβια στήλη που βρίσκεται στο μουσείο J. Paul Getty και χρονολογείται από τον 1ο μΧ αιώνα. Η γυναίκα που απεικονίζεται καθισμένη στην πολυθρόνα απλώνει το χέρι της να ανοίξει ή να κρατήσει ανοιχτό το κάλυμμα ενός μικρού και στενού κουτιού, που κρατά υπηρέτρια ή δούλα.

Gravestone of a Woman with Her Attendant (Greek, c. 100 BC) – detail

Το αντικείμενο είναι κουτί φύλαξης κοσμημάτων – πυξίδα (από την αρχαία ελληνική λέξη πυξίς – ίδος, που αρχικά σημαίνει ξύλινο κουτί), με καθρέπτη στο εσωτερικό του καλύμματος, γεγονός που προκύπτει από το βλέμμα της γυναίκας που δεν κοιτά μέσα στο κουτί, αλλά στο εσωτερικό του καλύμματος, ενώ την ίδια στιγμή φοράει κοσμήματα στο δεξί της χέρι.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως το «αρχαίο laptop» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό ξύλινο κουτί.

Fact-check for the sake of Democracy