Αρχαία Ελληνίδα με… λάπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ.;

Είναι αλήθεια πως ένα ελληνικό γλυπτό, ανάγλυφο του 1ου π.Χ., απεικονίζει μια γυναίκα να κοιτά την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή;

Κατά καιρούς το έχουμε δει στο pronews.gr,  el.grtribune.grtilegrafima.grkatohika.gr κτλ.

Τι είναι αυτό που βλέπουμε;

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι (το παραπάνω) βίντεο με ημερομηνία 31/5/2014, ενώ στη χώρα μας, το πρώτο σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε την 1/6/2014 από το tribune.gr. Από τότε μέχρι σήμερα, ο ισχυρισμός αναδημοσιεύεται ανά χρονικά διαστήματα.

Το γλυπτό είναι μια επιτύμβια στήλη που βρίσκεται στο μουσείο J. Paul Getty και χρονολογείται από τον 1ο μΧ αιώνα. Η γυναίκα που απεικονίζεται καθισμένη στην πολυθρόνα απλώνει το χέρι της να ανοίξει ή να κρατήσει ανοιχτό το κάλυμμα ενός μικρού και στενού κουτιού, που κρατά υπηρέτρια ή δούλα.

Gravestone of a Woman with Her Attendant (Greek, c. 100 BC) – detail

Το αντικείμενο είναι κουτί φύλαξης κοσμημάτων – πυξίδα (από την αρχαία ελληνική λέξη πυξίς – ίδος, που αρχικά σημαίνει ξύλινο κουτί), με καθρέπτη στο εσωτερικό του καλύμματος, γεγονός που προκύπτει από το βλέμμα της γυναίκας που δεν κοιτά μέσα στο κουτί, αλλά στο εσωτερικό του καλύμματος, ενώ την ίδια στιγμή φοράει κοσμήματα στο δεξί της χέρι.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως το «αρχαίο laptop» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό -πιθανότατα- ξύλινο κουτί.