Ποιοι είμαστε
Αρχική Ισχύει ότι Μέδουσα – δολοφόνος τρομοκρατεί τη Μεσόγειο;HOAXES FAKE NEWS

Ισχύει ότι Μέδουσα – δολοφόνος τρομοκρατεί τη Μεσόγειο;

28 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στο newsbomb.gr διαβάζουμε τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεσογειακές ακτές αυτό το καλοκαίρι βρίσκονται αντιμέτωπες με την θανατηφόρα απειλή των μεδουσών man o’ war.



Το είδαμε επίσης στα cna.gr, doriforosnews.gr, tgbnews.com, theworldnews.net, mimoupeisgr.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com.

Καταρχάς, οι Πορτογαλικές man o’ war (επιστημονική ονομασία Physalia physalis), δεν είναι μέδουσες αλλά σιφωνόφορα, ένας αποικιακός οργανισμός πολλών διαφορετικών πολυπόδων που ζουν συμβιωτικά.

Όσον αφορά τον κίνδυνο, στα ελληνικά άρθρα διαβάζουμε:

Αντιμέτωπες με μια θανατηφόρα απειλή βρίσκονται σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μεσογειακές ακτές αυτό το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος ακούει στο όνομα «Man O’War».

Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς για ένα ιδιαίτερο επικίνδυνο είδος μέδουσας το τσίμπημα της οποίας μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.

Ήδη οι μπλε μέδουσες με το θανατηφόρο τσίμπημα έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές της Ισπανίας με αποτέλεσμα οι αρχές να έχουν απαγορέψει το κολύμπι σε αρκετές από αυτές. 


Μάλιστα σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Sun 7 άνθρωποι έχουν τσιμπηθεί αλλά ευτυχώς δεν σώθηκαν αφού τους παρασχέθηκαν αμέσως ιατρικές βοήθειες.

Παρόλα αυτά τα σημάδια από το τσίμπημα προκαλούν τρόμο.

Τα άρθρα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι επιστήμονες έχουν επιστήσει την προσοχή των λουόμενων για ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στο αρχικό άρθρο της The Sun διαβάζουμε ότι μετά τον τραυματισμό 7 ατόμων, οι man ‘o war απομακρύνθηκαν από το λιμενικό και δόθηκε απαγόρευση κολύμβησης στις συγκεκριμένες παραλίες, η οποία όμως απαγόρευση αναιρέθηκε όταν δεν βρέθηκαν άλλες man ‘o war, και επιτράπηκε η κολύμβηση με προσοχή.

Αυτά όμως αφορούσαν μόνο τον Δήμο Benidorm της Ισπανίας και όχι την ευρύτερη Μεσόγειο. Παρακάτω βλέπουμε την τοποθεσία της περιοχής στον χάρτη της Μεσογείου:

Τοποθεσία στο Google Maps

Επίσης, τα ελληνικά άρθρα κάνουν πολλαπλές αναφορές στο «θανατηφόρο τσίμπημα» των man o’ war, γράφοντας μέχρι και ότι τα θύματα «ευτυχώς δεν [sic] σώθηκαν αφού τους παρασχέθηκαν αμέσως ιατρικές βοήθειες» (υποθέτουμε ότι το «δεν» γράφτηκε εκ παραδρομής).

Στην πραγματικότητα, το άρθρο της The Sun αναφέρει ότι τα 7 θύματα δέχτηκαν θεραπεία για ελαφριά (“minor”) τσιμπήματα, και ότι 5 θύματα επισκέφτηκαν το νοσοκομείο, αλλά μόνο προληπτικά και ως μέρος του πρωτοκόλλου που ακολουθείται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπήρχε ένδειξη ότι κινδύνευε όντως η ζωή των θυμάτων.

Γενικά, τα τσιμπήματα των man o’ war μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επώδυνα, αλλά θεωρούνται επικίνδυνα μόνο για παιδιά, υπερήλικες ή άτομα με αναπνευστικές παθήσεις. Χαρακτηριστικά, όπως γράφουν οι Labadie et al. (2012), από 885 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2011 στο τοξικολογικό κέντρο του Μπορντώ της Γαλλίας, μόνο το 8% τους θεωρήθηκε πιθανώς απειλητικό για τη ζωή. Από τα 1078 περιστατικά που ερεύνησαν, δεν βρήκαν ούτε ένα που οδήγησε σε θάνατο. Αυτή η κατάληξη θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και μελετάται σε μεμονωμένα case-studies.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι οι επιστήμονες επέστησαν τη προσοχή των λουόμενων για τις man o’ war γενικά στη Μεσόγειο είναι ψευδής, ενώ ο ισχυρισμός ότι οι man o’ war αποτελούν «δολοφόνους με θανατηφόρο τσίμπημα», συνιστά υπερβολή και τρομολαγνεία.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.