Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει την υπουργό Παιδείας της Γαλλίας στην παιδική της ηλικίαHOAXES FAKE NEWS

Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει την υπουργό Παιδείας της Γαλλίας στην παιδική της ηλικία

30 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η παρακάτω εικόνα με τη λεζάντα “Η κοπέλα στα αριστερά είναι βοσκός με πρόβατα στο Μαρόκο. Η γυναίκα στα δεξιά είναι το ίδιο κορίτσι 20 χρόνια αργότερα ως Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας” έχει γίνει viral στο ελληνικό Facebook.

Τι ισχύει

Πρόκειται για ένα αναληθή ισχυρισμό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2016.

Στα δεξιά της εικόνας βλέπουμε την Najat Vallaud-Belkacem, με καταγωγή από το Μαρόκο, η οποία διετέλεσε υπουργός Παιδείας από το 2013 έως το 2017, επί κυβερνήσεως Hollande.

H φωτογραφία στα αριστερά δείχνει ένα νεαρό κορίτσι από το Μαρόκο και τραβήχτηκε από το φωτογράφο Giacomo Pirozzi στις 15 Ιουνίου 2006, για λογαριασμό της UNICEF.

Η Najat Vallaud-Belkacem γεννήθηκε το 1977 και επομένως είναι αδύνατο να είναι το ίδιο πρόσωπο με το κοριτσάκι της φωτογραφίας που τραβήχτηκε το 2006.

Σύμφωνα με την ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων Les Décodeurs της Le Monde που πρώτη κατέρριψε τον ισχυρισμό το 2016, το κοριτσάκι της εικόνας ονομάζεται Fouzia και την εποχή εκείνη ήταν 8 χρονών.

Mε βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός της εικόνας καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy