Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact Check: Τι ισχύει για τις επισκέψεις Πάιατ και Ζάεφ στη ΧαλκιδικήΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact Check: Τι ισχύει για τις επισκέψεις Πάιατ και Ζάεφ στη Χαλκιδική

2 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα σε γνωστές ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο Ζόραν Ζάεφ έφτασαν στην περιοχή της Χαλκιδικής υπό άκρα μυστικότητα στις 29 Ιουνίου.

Στο tovima.gr, enikos.gr, real.gr κτλ διαβάζουμε:

Τα δημοσιεύματα, και ειδικά αυτό του in.gr που αναφέρει στο τίτλο “Ζάεφ και Πάιατ μαζί”, έδωσαν την εντύπωση πως οι δυο άνδρες συναντήθηκαν.

Το ίδιο κατάλαβε, διαβάζοντας το ΒΗΜΑ, και το documentonews.gr που στο δημοσίευμά του αναφέρει (ότι το ΒΗΜΑ) περιγράφει συνάντηση των δύο ανδρών. Κάτι που δεν ισχύει.

Τι ισχύει;

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα, αν και δεν αναφέρουν συγκεκριμένα περί “συνάντησης”, είναι γραμμένα με τρόπο που έδωσαν την εντύπωση πως ο Πάιατ και ο Ζάεφ συναντήθηκαν στη Χαλκιδική.

Τα σχετικά δημοσιεύματα περιέχουν ορισμένες ανακρίβειες.

Όλα τα άρθρα που κυκλοφόρησαν σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, έχουν ως πηγή την τοπική ιστοσελίδα halkidikifocus.gr, σύμφωνα με την οποία:

Σαββατοκύριακο μυστικών επισκέψεων προσωπικοτήτων στη Χαλκιδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που διανύουμε, καθώς ασφαλείς πληροφορίες του halkidikifocus.gr,αναφέρουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ όσο και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, επέλεξαν να περάσουν αυτές τις ημέρες στο νομό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζόραν Ζάεφ έφτασε οδικώς αργά το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχή της Κασσάνδρας, όπου διατηρεί πολυτελή εξοχική κατοικία. Η μετάβασή του έγινε υπό άκρα μυστικότητα και αυξημένα -πλην πολύ διακριτικά- μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια ημέρα και λίγο νωρίτερα ο Τζέφρι Πάιατ έφτασε με παρόμοιο τρόπο στη Σιθωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέλεξε να διαμείνει σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής. 

Ωστόσο μέρος των ισχυρισμών δεν είναι δυνατόν να ευσταθούν. Ο Αμερικανός Πρέσβης βρισκόταν στην Αθήνα στις 29 Ιουνίου, όπου παραβρέθηκε το απόγευμα στην τελετή αποφοίτησης του DEREE για το 2019. Επομένως δεν ταξίδεψε στις 29 Ιουνίου στη Χαλκιδική, όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα.

Επιπλέον, η Αμερικανική Πρεσβεία επιβεβαίωσε πως ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων (περί μετάβασης Πάιατ στη Χαλκιδική στις 29/6 και “άκρας μυστικότητας”) είναι αναληθής:

Επικοινωνήσαμε με τον Ακόλουθο Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Μπιλ Μουράντ, ο οποίος μας ενημέρωσε πως ο Τζ. Πάιατ μετέβη στην Χαλκιδική την Κυριακή 30/6 (και όχι στις 29/6) για λόγους αναψυχής, αλλά δεν υπήρξε καμία “μυστικότητα” σε αυτή την μετακίνηση, και βέβαια, καμία συνάντηση με Ζάεφ.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο, ο Αμερικανός Πρέσβης επιβεβαίωσε πως έφτασε στην Χαλκιδική την Κυριακή 30/6, και δεν συναντήθηκε με τον Ζάεφ, όπως ορισμένοι διερωτήθηκαν.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως ο Τζ. Πάιατ έμεινε στο Πόρτο Καράς στο “δεύτερο πόδι” (Σιθωνία), ενώ ο Ζ. Ζάεφ έμεινε στη “πρώτο πόδι” (Κασσάνδρα).

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μετέβη μυστικά στη Χαλκιδική στις 29 Ιουνίου, είναι ψευδής. Ο Τζ. Πάιτ πήγε στη Χαλκιδική στις 30 Ιουνίου και η μετακίνηση δεν ήταν “μυστική”, ενώ ουδέποτε συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ενημέρωση άρθρου (3/7/2019):

Ο Τζέφρι Πάιατ διέψευσε τις φήμες περί συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Fact-check for the sake of Democracy