Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, στα Αντικύθηρα ΔΕΝ μοιράζουν χρήματα και σπίτια σε όσους θέλουν να μείνουν στο νησί.FAKE NEWS

Όχι, στα Αντικύθηρα ΔΕΝ μοιράζουν χρήματα και σπίτια σε όσους θέλουν να μείνουν στο νησί.

8 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στις 21-12-2018, το iefimerida.gr δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Τα Αντικύθηρα καλούν πολύτεκνους -Δίνουν επίδομα 500 ευρώ, στέγη, τροφή», το οποίο ισχυριζόταν ότι «η Μητρόπολη Κυθήρων και Μονεμβασιάς αποφάσισαν, σε συνεργασία με το δήμο και την τοπική κοινότητα, να δώσουν επίδομα 500 ευρώ, στέγη αλλά και τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες, για να εγκατασταθούν στο μικρό νησί του Αιγαίου».

Ο ισχυρισμός ότι το αναφερόμενο σχέδιο ήταν σε λειτουργία και ότι τα Αντικύθηρα καλούσαν νέες οικογένειες, έγινε viral από πολυάριθμα εγχώρια και διεθνή μέσα, κάτι που σημείωσε με νέα του ανάρτηση το iefimerida.gr. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός συνιστά παραπληροφόρηση.



Το είδαμε στα independent.co.uk, thesun.co.uk, antikythiradirect.com, in.gr, tanea.gr, protothema.gr, newsbeast.gr, businessnews.gr, pelop.gr, philenews.com, like.philenews.com, offsite.com.cy, avant-garde.com.cy, offsite.com.cy, epiloges.tv, corfuvoice.gr, koitamagazine.gr, pronews.gr, policenews.eu, pentapostagma.gr, newmoney.gr, epixirimatias.gr, all4fun.gr, egnomi.gr, και πολλά άλλα.

Το latimes.com απέστειλε ειδική ανταποκρίτρια στα Αντικύθηρα και, εκτός του τίτλου, παρουσίασε το ζήτημα στην ορθή του διάσταση, ενώ τις υπερβολές στα παλιότερα δημοσιεύματα επεσήμανε το sputniknews.gr.

Ήδη την μέρα που το iefimerida.gr (21-12-2018) πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο του νησιού Ανδρέα Χαρχαλάκη, αυτός αργότερα μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του news247, και είχε δηλώσει ότι «τα σημερινά δημοσιεύματα με τον τρόπο που έγιναν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» (6:55).

Είχε διευκρινίσει ότι το πλάνο ήταν ακόμα στην σφαίρα της συζήτησης, και επιπλέον προχωρούσε πάρα πολύ αργά. Στην περίπτωση δε, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, θα χρειάζονταν χρόνια για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, ενώ αφορούσε μόνο πέντε οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη επιλεγεί προ μηνών.

Μετά την αναπαραγωγή του ισχυρισμού στα μέσα του εξωτερικού, ο Δήμος Κυθήρων δημοσίευσε το εξής δελτίο τύπου στις 5-7-2019:

Χαρακτηριστικά, το δελτίο τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα.

Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.

Τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:

1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια. 
2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους.
3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, καθώς και με τον πρόεδρο της κοινότητας των Αντικυθήρων, Ανδρέα Χαρχαλάκη, οι οποίοι μας επιβεβαίωσαν τα παραπάνω. Ότι δηλαδή το πρόγραμμα είναι για πέντε πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν ήδη επιλεγεί. Δεν μοιράζουν σπίτια, οικόπεδα και χρήματα σε όποιον αποφασίσει να μείνει στα Αντικύθηρα. Προσπαθούν να βρουν πόρους, και μέσω της Εκκλησίας, για να βοηθήσουν οικονομικά αυτές τις πέντε οικογένειες για τα πρώτα τρία χρόνια.
Επιπλέον ο Δήμαρχος Κυθήρων μας τόνισε ότι η παραπληροφόρηση έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, διότι πρέπει να απαντάνε σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails από όλο τον κόσμο. Μέχρι και από την Ινδία δέχτηκαν αίτημα για να έρθουν στα Αντικύθηρα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν 500 ευρώ το μήνα, σπίτι και οικόπεδο σε όποιον θελήσει να μείνει στα Αντικύθηρα είναι ψευδή.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.