Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα Σκόπια ΔΕΝ κλέβουν το όνομα και στη χιώτικη μαστίχαFAKE NEWS

Όχι, τα Σκόπια ΔΕΝ κλέβουν το όνομα και στη χιώτικη μαστίχα

9 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως σε μεγάλο αμερικανικό site, η μαστίχα Χίου αναφέρεται ως «μακεδονικό» προϊόν με τη σημαία των Σκοπίων;

Στο newsbreak.gr (αρχική πηγή), olympia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, crete-news.gr κτλ, διαβάζουμε:

Ανάλογο δημοσίευμα κυκλοφόρησε και στο politischios.gr, το οποίο πλέον έχει κατέβει.

Είναι αλήθεια;

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται infographic της ιστοσελίδας ποικίλης ύλης ba-bamail.com, σύμφωνα με το οποίο, το “Mastika” παρουσιάζεται ως “εθνικό ποτό” της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον ίδιο πίνακα βλέπουμε πως το ούζο είναι το αντίστοιχο “εθνικό ποτό” της Ελλάδας. Η εν λόγω ιστοσελίδα δεν είναι “τεράστιο αμερικανικό σάιτ” δεδομένου πως στις ΗΠΑ βρίσκεται στην 30.796η θέση της σχετικής κατάταξης της Alexa.

Όσον αφορά το infographic, αυτό είναι παρμένο από δημοσίευμα του Bussiness Insider με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2013, επομένως δεν πρόκειται για καινούργια είδηση.

Παρά το γεγονός πως το Mastika μοιάζει ως όνομα με το “μαστίχα”, τα δυο ποτά είναι εντελώς διαφορετικά.

Το Mastika είναι ένα είδος ρακής που καταναλώνεται ως απεριτίφ και συνήθως αρωματίζεται, ή πίνεται με γλυκάνισο, βότανα και μέλι. Περιέχει αλκοόλ 43-45%, και παράγεται από σταφύλια, σταφίδες, δαμάσκηνα ή σύκα, αλλά όχι από μαστίχα. Αν και θεωρείται “εθνικό ποτό” της Βόρειας Μακεδονίας, δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική μαστίχα. Το Mastika παρασκευάζεται παραδοσιακά στην περιοχή της Στρουμνίτσα, και η πιο γνωστή τοπική μάρκα “Strumicka mastika” παράγεται από την εταιρεία Grozd από το 1953.

Τα ελληνικά λικέρ μαστίχας, παρασκευάζονται από απόσταξη κρυστάλλων μαστίχας Χίου με προσθήκη καθαρής αλκοόλης και ζάχαρης.

Λικέρ με την ονομασία “Mastika” υπάρχει επίσης και στη Βουλγαρία, το οποίο επίσης δεν περιέχει μαστίχα, αλλά περιέχει γλυκάνισο και μοιάζει αρκετά με το ούζο.

Η Μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καταχωρηθεί στον σχετικό Κοινοτικό Κατάλογο των Προϊόντων Π.Ο.Π.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Ηλία Σμυρνιούδη, ο οποίος μας είπε πως κατά τη γνώμη του “δεν τίθεται θέμα οικειοποίησης της μαστίχας Χίου από την ύπαρξη του Mastika στη Βόρεια Μακεδονία“.

Συμπέρασμα

Αν και το Mastika θεωρείται “εθνικό ποτό” της Βόρειας Μακεδονίας εδώ και δεκαετίες, δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά λικέρ χιώτικης μαστίχας. Το γεγονός πως τα δυο ποτά μοιάζουν ονοματολογικά και μόνο, δεν συνιστά “κλοπή του ονόματος της χιώτικης μαστίχας”.

Fact-check for the sake of Democracy