Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα αρώματα ΔΕΝ είναι πιο καρκινογόνα από το κάπνισμαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, τα αρώματα ΔΕΝ είναι πιο καρκινογόνα από το κάπνισμα

10 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα αρώματα περιέχουν ουσίες περισσότερο καρκινογόνες από αυτές που περιέχει το τσιγάρο.

Συμπέρασμα:

Από τις 3 ενώσεις των αρωμάτων τις οποίες αναφέρουν τα υπό εξέταση άρθρα ως καρκινογόνες μόνο η μια έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνα από αρμόδιο φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο αυτή η ουσία είχε χαρακτηριστεί καρκινογόνα πριν από πολλά χρόνια και έκτοτε δεν χρησιμοποιείται σε αρώματα.

 

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο αναφέρουν πως τα αρώματα περιέχουν ουσίες περισσότερο καρκινογόνες από αυτές που περιέχει το τσιγάρο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν επιστημονική παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: athensmagazine.gr, makeleio.gr


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Είναι πιο καρκινογόνα και από το κάπνισμα και όλοι τα χρησιμοποιούμε καθημερινά

Η λέξη άρωμα έχει σχεδόν 4,000 ερμηνείες και πιθανώς να μην μάθετε ποτέ ποια περιλαμβάνεται στο προϊόν που χρησιμοποιείτε. Θα μπορούσε να σημαίνει σχεδόν οτιδήποτε. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για πολλά τοξικά χημικά. Ο κατασκευαστής μπορεί να κρύψει τις πληροφορίες γύρω από τα περιεχόμενα του προϊόντος.

Ακόμα, μόνο μερικά από τα χιλιάδες χημικά έχουν δοκιμαστεί για την τοξικότητά τους (πάνω σε ζώα) και πολλά έχουν αποδειχτεί πως επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: οξεικός βενζυλεστέρας (γνωστή καρκινογόνα ουσία), μεθυλενοχλωρίδιο (καρκινογόνα ουσία, απαγορευμένη από τον FDA), λιμονένιο (γνωστή καρκινογόνα ουσία.) Πολλά από αυτά τα χημικά προέρχονται από το πετρέλαιο.

Ιατρικά προβλήματα με τα οποία έχουν συνδεθεί τα αρώματα είναι:

Αλλεργίες, φτέρνισμα, βήχας, υγρά μάτια, άσθμα σε παιδιά, καρκίνος, διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυτοάνοσες ασθένειες, πολλαπλή σκλήρωση, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, επιληψία, δερματίτιδες, εξανθήματα, ξηροδερμία, κατάθλιψη σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα καθώς επηρεάζουν την χημεία του εγκεφάλου και κάνουν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού, ζαλάδες και ναυτία λόγω προβλημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, προβλήματα του άνω αναπνευστικού.

Προϊόντα που περιέχουν αρώματα

Υπάρχουν σε κεριά, κολόνιες, αρωματικά χώρου, απορρυπαντικά για τα πιάτα και τα ρούχα, σαπούνια, σαμπουάν, υφάσματα, μαλακτικά, αντηλιακά, λοσιόν, μακιγιάζ, ασετόν, φάρμακα και άλλα. Να διαβάζετε τις ετικέτες. Πετάξτε αυτά τα αρωματικά κεριά, τα αρωματικά στικ και τις ακριβές κολόνιες. Τα αρωματικά χώρου στην τουαλέτα και τα καθαριστικά προϊόντα.

Πώς να τα αποφύγετε – Φυσικές εναλλακτικές

Φτιάξτε τα δικά σας αρώματα με αιθέρια έλαια. Είναι εύκολο και δεν κοστίζει όσο φαντάζεστε. Και μπορείτε επίσης να σώσετε και τα ζώα που είναι τα θύματα όλων αυτών των δοκιμών. Να θυμάστε πως ο όρος «άρωμα» κρύβει χιλιάδες χημικά και πολλά από αυτά είναι καρκινογόνα. Προτιμήστε φυσικά αρώματα όπως αιθέρια έλαια, βότανα και λουλούδια!

Τα αρώματα είναι κατ’ ουσίαν μίγματα διάφορων χημικών ουσιών οι οποίες όταν έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένους υποδοχής στο εσωτερικό της μύτης μας δημιουργούν την αίσθηση μιας ευχάριστης ή δυσάρεστης μυρωδιάς.

Αυτές οι χημικές ενώσεις, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα άρθρα, είναι πιο καρκινογόνες από το κάπνισμα. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δε στηρίζεται από σχετικά επιστημονικά τεκμήρια. Συγκεκριμένα στα άρθρα που κυκλοφορούν αναφέρονται 3 χαρακτηριστικές ενώσεις οι οποίες σύμφωνα με τους αρθρογράφους χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή αρωμάτων και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνες από επίσημους φορείς: ο οξικός βενζυλεστέρας το d-λεμονένιο και το μεθυλενοχλωρίδιο.

Ο οξικός βενζυλεστέρας και το d-λεμονένιο βρίσκονται στη κατηγορία “Group 3” του IARC (υπηρεσία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που εξετάζει την επικινδυνότητα ουσιών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή ως προς τη πιθανότητα καρκινογένεσης) στην οποία εντάσσονται ουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν δεδομένα καρκινογένεσης για ανθρώπους και περιορισμένα δεδομένα καρκινογένεσης από πειράματα σε ζώα. [πηγή 1][πηγή 2]



Το μεθυλενοχλωρίδιο είναι όντως στη κατηγορία 2A του IARC η οποία φέρει το τίτλο “πιθανών καρκινογόνο για τους ανθρώπους”. [πηγή]

Ωστόσο όπως ανέφερε και το άρθρο πολλοί επίσημοι φορείς ελέγχου φαρμάκων όπως ο FDA έχουν απαγορεύσει δια νόμου τη χρήση αυτής της ουσίας για τη παραγωγή προϊόντων καλλωπισμού. Κατά συνέπεια η αναφορά του στο πλαίσιο πιθανών κινδύνων από τη χρήση αρωμάτων δεν έχει κάποιο νόημα καθώς αυτή η ουσία δεν χρησιμοποιείται. [πηγή]



Βασικό σημείο προσοχής είναι ότι τα αρώματα αλλάζουν συνεχώς χημικές συστάσεις και συγκεντρώσεις γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για κάθε μελλοντικό προϊόν αρώματος. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και αυστηροί έλεγχοι για κάθε προϊόν το οποίο βγαίνει στην αγορά.

Ωστόσο υπάρχουν μελέτες για συγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη καρκινογένεσης από τη χρήση συγκεκριμένων αρωμάτων, πόσο μάλλον μελέτη που κάνει σύγκριση μεταξύ χρήσης αρωμάτων που κυκλοφορούν ως προϊόντα και καπνίσματος ώστε να μπορούμε να αποφανθούμε ότι το ένα εκ των δυο είναι περισσότερο καρκινογόνο. [πηγή]Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν, ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως τα αρώματα που χρησιμοποιούμε είναι καρκινογόνα δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.