Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το 5G ΔΕΝ είναι ένα Τεράστιο Πείραμα πάνω στην Ανθρώπινη ΥγείαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, το 5G ΔΕΝ είναι ένα Τεράστιο Πείραμα πάνω στην Ανθρώπινη Υγεία

16 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου ασύρματης μετάδοσης δεδομένων 5G έχει ακολουθήσει μια σειρά άρθρων ψευδοεπιστημονικού περιεχομένου τα οποία παρουσιάζουν παραποιημένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία.



Το άρθρο που εξετάζουμε δημοσιεύτηκε στις σελίδες “The Real Secret Truth” και Holistic Life, και εκεί αναλύονται διάφορες εικασίες σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία. Στα άρθρο διαβάζουμε τα εξής:


Το νέο δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας κινητής τηλεφωνίας 5G αρχίζει να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο το 2020 – και όμως κανείς δεν ελέγχει εάν αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί ασφαλή επίπεδα, φοβούνται ότι η υψηλότερη ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων του δικτύου 5G θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Ακόμη και με τα παλαιότερα και λιγότερο ισχυρά δίκτυα, τα παιδιά απορροφούσαν έως και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα από ό,τι οι ενήλικες – και αυτό είναι τουλάχιστον δύο φορές πάνω από τα ασφαλή όρια, δήλωσε το 2011 η Αμερικανική Environmental Health Trust.

Τα μικρά παιδιά απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία στα κεφάλια τους, τριπλάσια στα μάτια τους και σε περιοχές του εγκεφάλου και του υποθαλάμου και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία στο μυελό των οστών.1 Και υπολογίζοντας, σύμφωνα με την έρευνα του Nielsen του 2014, ότι περίπου το 70% των παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ τα δύο τρίτα από αυτά έχουν smartphone, αυτό αποτελεί σημαντικό μέλημα για την υγεία.


Τα επίπεδα ασφαλούς έκθεσης για το 5G καλύπτονται από τα όρια που έχουν τεθεί ήδη για τις εκπομπές ραδιοκυμάτων. Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός περί επικινδυνότητας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε παιδιά μικρής ηλικίας έχει εξεταστεί ήδη από μελέτες όπως η εξής έρευνα η οποία διεξήχθη σε 4 χώρες και εξέτασε παιδιά από 7 μέχρι 19 χρονών με εγκεφαλικούς όγκους. [πηγή]



Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα συσχετισμό χρήσης κινητού με την ανάπτυξη όγκων, είτε αναλογικά με τον χρόνο έναρξης, είτε με την ποσότητα χρήσης, είτε με την τοποθεσία του όγκου.


Αν και οι βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMFs) είναι γνωστές από το 1932, λίγες ανεξάρτητες μελέτες έχουν διερευνήσει σωστά την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και πολλές που έχουν δημοσιευθεί έχουν κάνει ελέγχους μόνο στο εργαστήριο και σε ποντίκια. Αντ’ αυτού, οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίστηκαν σε μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων, οι οποίες, προφανώς, δεν έδειξαν κανένα κίνδυνο.

Μια έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, ενός τμήματος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανακάλυψε αύξηση του κίνδυνου καρκίνου με τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 2G και 3G, σε αρσενικούς αρουραίους. Το ερευνητικό έργο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων εξέθεσε τους αρουραίους σε 10λεπτες εκθέσεις ακτινοβολίας κινητών για δύο χρόνια.


Αρχικά οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή ασύρματων δικτύων είναι πολυάριθμες και με τεράστια δείγματα. Η συναίνεση μέχρι στιγμής είναι πως η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Όσων αφορά τη μελέτη του National Toxicology Program, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με το τρόπο που παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της στο κοινό. Η συγκεκριμένη μελέτη διήρκεσε περίπου 10 χρόνια και είναι μια από τις πιο ενδελεχείς αναλύσεις στο πως επηρεάζει η ακτινοβολία στο φάσμα των ραδιοκυμάτων την υγεία πειραματόζωων. [πηγή]

Για τη μελέτη, τα ζώα στεγάζονταν σε ειδικά κλουβιά τα οποία δέχονταν συγκεκριμένη δόση ακτινοβολία, ελεγχόμενη από τους ερευνητές, και τα πειραματόζωα εκτίθονταν σε αυτή για 9 ώρες κάθε μέρα ανά 10 λεπτά κάθε φορά. Η έκθεση στην ακτινοβολία ξεκινούσε από τη μήτρα και διαρκούσε μέχρι τα 2 έτη όπου είναι και ο χρόνος ζωής των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σύνδεση της εν λόγω μορφής ακτινοβολίας με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους αρσενικούς ποντικούς. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας στα οποία εκτίθονταν οι ποντικοί στο πλαίσιο της μελέτης ισοδυναμούσαν με τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής των κινητών τηλεφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέγιστα επίπεδα έκθεσης των ποντικών ισοδυναμούσαν με 4 φορές το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τους ανθρώπους. Εν ολίγοις οι ποντικοί της μελέτης δέχονταν υπερβολικά μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της χρήσης κινητών σε ανθρώπους.

Το ίδιο μάλιστα τονίζει και ο John Bucher, ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχε στη μελέτη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η έκθεση στα επίπεδα ακτινοβολίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη δε μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τα επίπεδα στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο”. [πηγή]


Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι είναι ασφαλής για την υγεία, το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας ως καρκινογόνο ομάδας 2Β, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η νέα τεχνολογία 5G μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την υγεία.


Ο IARC κατατάσσει χημικούς και άλλους παράγοντες σε βαθμίδες ανάλογα με τις πιθανότητες που υπάρχουν να αυξάνουν το κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Στο συγκεκριμένο οδηγό αναλύονται ενδελεχώς όλες οι διαφορετικές βαθμίδες. [πηγή 1][πηγή 2]



Για τη κατηγορία 2Β βλέπουμε τα εξής:


Αυτός ο παράγοντας είναι πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους.

Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιείται για παράγοντες σχετικά με τους οποίους έχουμε περιορισμένες αποδείξεις ανάπτυξης καρκίνου σε ανθρώπους και μη επαρκείς αποδείξεις ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν έχουμε ανεπαρκή στοιχεία ανάπτυξης καρκίνου σε ανθρώπους αλλά επαρκή στοιχεία ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα.»

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία ανάπτυξης καρκίνου σε ανθρώπους και μη επαρκή στοιχεία ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα αλλά λόγω λογικοφανή και αποδείξιμου πιθανού μηχανισμού ανάπτυξης καρκίνου μέσω του εν λόγω παράγοντα, αυτός μπορεί να ταξινομηθεί στην εν λόγω κατηγορία.


Αυτό που λέει η παράγραφος για τη κατηγορία 2Β λοιπόν είναι πως, εφόσον έχουμε ένα πιθανό τρόπο που θα μπορούσε μια ουσία να προκαλέσει καρκίνο, δηλαδή αν μπορούμε να πούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, σε συνδυασμό με ελάχιστα-ανεπαρκή στοιχεία ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα τότε η εκάστοτε ουσία ή παράγοντας που εξετάζουμε μπορεί κάλλιστα να μπει σε αυτή τη κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στη κατηγορία 2B ανήκουν οι πίκλες και το εκχύλισμα φύλων από Aloe Vera. Συνεπώς στο πλαίσιο ανάλυσης κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, οι ουσίες που βρίσκονται στη κατηγορία 2Β δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο φόβου.


Σε μια επιστολή του 2015 προς τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια άλλη ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι «τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τους ζώντες οργανισμούς σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές… συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, κυτταρικού στρες, επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, γενετικές βλάβες, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και νευρολογικές διαταραχές».


Για την εν λόγω επιστολή και τα προβλήματα με τους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς που γίνονται εντός της έχουμε αναφερθεί στο παρακάτω άρθρο μας:


https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/07/03/5g-not-dangerous-for-civilians/

Στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε τα εξής:


Όλα αυτά ήταν αρκετά για την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ώστε να αλλάξει τις συμβουλές της σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, προτρέποντας τους ανθρώπους να περιορίσουν το χρόνο που έχουν το κινητό τους κοντά στο κεφάλι τους. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τόσο σίγουρη και έχει επισημάνει ότι τα ποσοστά των καρκίνων του εγκεφάλου δεν έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησαν τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό μπορεί να είναι αληθές συνολικά, αλλά όχι για έναν συγκεκριμένο τύπο που ονομάζεται πολύμορφο γλοιοβλάστωμα – ένας από τους πιο θανατηφόρους όλων των καρκίνων, με ασθενείς που έχουν μέσο χρόνο επιβίωσης μόλις ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.


Η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου στο άρθρο της σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει καμία σύνδεση μεταξύ χρήσης των κινητών τηλεφώνων και ανάπτυξης καρκίνου. Ταυτόχρονα αναφέρουν όλους τους επίσημους φορείς οι οποίοι, μετά από ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα όσων αφορά την ασφάλεια χρήσης των κινητών τηλεφώνων. [πηγή]


Και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία από την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την ξαφνική εξαφάνιση των μελισσών. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα παρασιτοκτόνα είναι η κύρια αιτία, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Punjab στην Ινδία πιστεύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός ένοχος. Μετά την έκθεση μελισσών στην ακτινοβολία, σημείωσαν ότι επηρέασαν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους, συμπεριλαμβανομένης μιας αιφνίδιας αύξησης των επιπέδων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, που θεωρούν ότι μπορεί να είναι μια προστατευτική αντίδραση. Μόνο οι μέλισσες που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία βίωσαν τις αλλαγές αυτές.


Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο αρθρογράφος δημοσιεύτηκε το 2010 στο περιοδικό Research Communications και ήταν γεμάτη με μεθοδολογικά λάθη και άλματα λογικής. [πηγή]



Το δείγμα της μελέτης ήταν υπερβολικά μικρό, συγκεκριμένα δυο αποικίες εκ των οποίων η μια λειτούργησε ως το δείγμα ελέγχου. Οι παρατηρήσεις των ερευνητών σχετικά με την εικαζόμενη επίδραση που είχε η εγγύτητα του κινητού τηλεφώνου στην αποικία δεν εξετάστηκαν στατιστικά. Επιπλέον, εντός της μελέτης βρίσκουμε πρόχειρες παρατηρήσεις όπως “κατά την έκθεση των μελισσών στην ακτινοβολία του κινητού προκλήθηκε σύγχυση και έλλειψη αποφασιστικότητας” χωρίς να αναφέρεται μετά από πόση ώρα έκθεσης παρατηρήθηκε το εν λόγω φαινόμενο, πόση ώρα ηρεμίας υπήρχε μεταξύ των εκθέσεων και ούτω καθεξής.

Η μελέτη εν ολίγοις έπασχε από ελλειπή σχεδιασμό, ανεπαρκές δείγμα και ασυνέπειες στα συμπεράσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ στο τέλος αναφέρεται ότι “λόγω επίδρασης της ακτινοβολίας του κινητού, δεν έμειναν μέλισσες και γύρη στην αποικία” τα νούμερα στους σχετικούς πίνακες μετρήσεων δεν είναι μηδενικά σε κανένα σημείο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι στο εξεταζόμενο άρθρο δεν υπάρχει καμία πρωτογενής πηγή που να τεκμηριώνει κάποιον εκ των ισχυρισμών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες του άρθρου είναι εσφαλμένες.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.